標題: Internat Explorer問題 [打印本頁]

作者: ELIE    時間: 2007-9-26 12:01 PM     標題: Internat Explorer問題

Internat Explorer問題

小弟想問一問有關Internat Explorer嘅問題~~~
今日啱啱上網果時,,,個Internat Explorer突然間彈左好多個視窗出黎。
佢彈極都唔停,,,所以小弟想問一問係唔係中左木馬病毒呢???
之後重開電腦就冇事~~~
但係小弟用左BitDefender Antivirus Plus v10 scan過幾次,,但係都scan唔到有咩問題~~~
謝謝大大的幫忙!!!
作者: jwxie518    時間: 2007-9-26 12:11 PM

原帖由 ELIE 於 2007-9-25 11:01 PM 發表
Internat Explorer問題

小弟想問一問有關Internat Explorer嘅問題~~~
今日啱啱上網果時,,,個Internat Explorer突然間彈左好多個視窗出黎。
佢彈極都唔停,,,所以小弟想問一問係唔係中左木馬病毒呢???
之後重開電腦就 ...
您好, 因為你提到有關木馬病毒, 所以暫時移到這裡討論^^

唷...重開電腦就沒事?
我認為, 你不是中了病毒...
你只是在keyboard + mouse可以不小心連按了哪個combination
這種問題我經常遇到, 不小心按了一串combination, 明明正在打開一個網頁, 卻不斷的出現幾十個...
按你的情況, 我大概只能想到這些
BD應該可以查到這些垃圾類型的spyware, 木馬, 病毒等等
所以我相估, 你只是不小心按了什麼, (記得以前我是不小心把滑鼠老拉扯..最後把瀏覽器的網頁TAB拉錯了...最後...就如你的情況一樣)
作者: ELIE    時間: 2007-9-26 12:22 PM

原帖由 jwxie518 於 2007-9-26 12:11 PM 發表

您好, 因為你提到有關木馬病毒, 所以暫時移到這裡討論^^

唷...重開電腦就沒事?
我認為, 你不是中了病毒...
你只是在keyboard + mouse可以不小心連按了哪個combination
這種問題我經常遇到, 不小心按了一串combina ...
謝謝大大的幫忙~~~
係呢個情況之前,,,小弟只係按Ctrl + c copy一d文字,,,之後可能自己唔知用mouse click到唔知咩就發生d咁嘅事出黎~~~
小弟的視窗彈到30幾個都唔停,,,只有中止上網才停止下來!!!
作者: jwxie518    時間: 2007-9-27 05:59 AM     標題: 回復 #3 ELIE 的帖子

嗯^^沒關係
下次也可以試用ESC中止, 嗯客氣
作者: error403    時間: 2007-9-27 11:59 AM

有IE7.0的環境下,
按right clik, + Ctrl+N 就可以開新視窗
樓主可能就是這種情況
如果無做野都彈出黎,可能係中毒
作者: jwxie518    時間: 2007-9-27 12:30 PM     標題: 回復 #5 error403 的帖子

其實中毒的可能性也有
但是我經常都發生這種事情
就是不小心錯按了東西, 或者mouse多扯了幾次tag
或者剛好在lag我在扯tag, 也有時候會變成如樓主的情況
但中招的可能性可以去scan pc
哈哈
作者: jt9862    時間: 2007-9-28 01:35 AM

thx~~~~~~~~~~~~~~~
作者: ELIE    時間: 2007-10-1 10:38 AM

原帖由 error403 於 2007-9-27 11:59 AM 發表
有IE7.0的環境下,
按right clik, + Ctrl+N 就可以開新視窗
樓主可能就是這種情況
如果無做野都彈出黎,可能係中毒
小弟唔係用IE7.0,,,只係用IE6.0
而IE6.0也可以按right clik, + Ctrl+N 就可以開新視窗嗎???

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0