標題: 自己造花盆種蘭花 [打印本頁]

作者: chowold2    時間: 2013-4-29 10:55 AM     標題: 自己造花盆種蘭花

自己造咗幾個花盆,準備用嚟種蘭花

[attach]2279039[/attach]
這個想用嚟種蝴蝶蘭,D根從間隙申出嚟會好靚   

[attach]2279040[/attach]
 呢個掛係牆

[attach]2279041[/attach]
呢個好天然味,暫時都唔知種乜蘭花好

作者: ob51330    時間: 2013-4-29 11:07 AM

第一个最好種万代因為根多可以走哂出黎.
第三个树枝種蝴蝶或风兰,文心都得.
第二个吾知可以種乜
作者: vandas    時間: 2013-4-29 02:25 PM

我見這兒的花農好多時都係用第一種形式種植萬代蘭.

第3種可以做鐵蘭盆景, 但鐵蘭不是蘭花
作者: ob51330    時間: 2013-4-29 04:30 PM

什么係鐵蘭? 其实用黎種空氣菠蘿叶都好衬
作者: vandas    時間: 2013-4-30 01:40 AM

什么係鐵蘭? 其实用黎種空氣菠蘿叶都好衬
ob51330 發表於 2013-4-29 04:30 PM
鐵蘭就是空氣鳳梨囉應該也就是您說的空氣菠蘿叶
作者: ob51330    時間: 2013-4-30 09:58 AM

鐵蘭就是空氣鳳梨囉應該也就是您說的空氣菠蘿叶
英雄所見略同......哈哈......自吹自擂...
作者: chowold2    時間: 2013-4-30 10:32 AM

第二个上板我想用嚟掛石斛,好似OB爺嘅天宫石斛張圖片咁
作者: ob51330    時間: 2013-4-30 10:38 AM

第二个上板我想用嚟掛石斛
吾錯嘅建議,因天宮石斛通常都好長吓.
作者: 亞良    時間: 2013-5-9 08:07 PM

chowold2兄, 看到你D相片木質貴過買盆種.
作者: chowold2    時間: 2013-5-9 10:49 PM

chowold2兄, 看到你D相片木質貴過買盆種.
亞良 發表於 2013-5-9 08:07 PM
D材料唔洗錢架,全部都係舊野嚟,拋棄可惜,不過係recycle
作者: charlesckm    時間: 2013-5-18 11:32 PM

攀附、寄生的蘭花於樹幹定植一流,模仿自然生態兼可吸取樹皮的養份
作者: chowold2    時間: 2013-5-30 11:15 AM

有個朋友比左兩棵就黎死嘅蘭花給我,剪左2/3嘅爛根,噴左殺菌劑。

[attach]2447388[/attach]

[attach]2447389[/attach]

今日種左一棵落盆

[attach]2447387[/attach]
作者: ob51330    時間: 2013-5-30 11:40 AM

周爷,你朋友个兩棵花看去几好喎,叶子肥厚又冇皺皮,根就少的,快快下盆.
点解你重貪保存那舊花枝呢,快D剪咗佢.等出新根及叶,好快就有花芽.
作者: ob51330    時間: 2013-5-30 11:44 AM

有個朋友比左兩棵就黎死嘅蘭花給我
重有某D咁樣就黎死嘅兰花,我要一籮.
作者: chowold2    時間: 2013-5-30 01:04 PM

上左第二棵蘭花板,覺得唔係好靚,想用返個盆種,你哋點睇?

[attach]2447521[/attach]
作者: orchids    時間: 2013-5-30 09:25 PM

老周,似乎第一棵用木條盆種那棵貴氣好多.
第二棵用樹幹上板嘅吾多順眼,用黎上空氣鳳梨似乎合適D.
作者: chowold2    時間: 2013-5-30 10:13 PM

周爷,你朋友个兩棵花看去几好喎,叶子肥厚又冇皺皮,根就少的,快快下盆.
点解你重貪保存那舊花枝呢,快D剪咗佢.等出新根及叶,好快就有花芽.
ob51330 發表於 2013-5-30 11:40 AM
已經剪咗啦,有嗰支野上盆容易D
作者: chowold2    時間: 2013-5-30 10:16 PM

老周,似乎第一棵用木條盆種那棵貴氣好多.
第二棵用樹幹上板嘅吾多順眼,用黎上空氣鳳梨似乎合適D.
orchids 發表於 2013-5-30 09:25 PM
我都覺得係,有時間想整多幾個木條盆
作者: vandas    時間: 2013-5-31 06:38 AM

這個方法不妥之處就是到開花時很容易因頭重尾輕而翻倒.
如果樹幹可以長形平放的話就穩固得多.
作者: ob51330    時間: 2013-5-31 09:53 AM

对 Vandas 姐, 不过都係上空鳳適合D. 我見过繽紛打橫上了三棵大中小空鳳,標價 280 元.
作者: vandas    時間: 2013-5-31 12:04 PM

对 Vandas 姐, 不过都係上空鳳適合D. 我見过繽紛打橫上了三棵大中小空鳳,標價 280 元.
ob51330 發表於 2013-5-31 09:53 AM
咁貴! 不如自己製作, 獨一無二又有個人風格.
得閒行吓跳蚤市場, 有好多寶貝.
好耐之前買咗個細雀籠, 仲未諗到種乜
可以類似這樣用:

作者: ob51330    時間: 2013-5-31 12:28 PM

雀籠如果係金屬造嘅好易会生銹喔
作者: orchids    時間: 2013-5-31 09:33 PM

平平地買個大陸竹造的更方便好用又古雅.
作者: charlesckm    時間: 2013-6-1 08:48 PM

同意,因樹幹的大小與植株比例不配合,試下用蛇木板又如何?
作者: ob51330    時間: 2013-6-2 11:31 AM

兰花上板最適合的中介物..............蛇木板或条棍及树皮
而且望去接近自然.
作者: chowold2    時間: 2013-6-2 01:51 PM

我呢度嘅蛇木板好貴,我可能用盆,泥盆係1/10價錢

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0