標題: 蘭花---裸根種植---氣生蘭 [打印本頁]

作者: orchids    時間: 2013-7-31 09:18 PM     標題: 蘭花---裸根種植---氣生蘭

蘭花-氣生蘭-裸根種植
裸根種植的方法, 流行已久, 並不是甚麼新意.   各位蘭友有興趣不妨瀏覽.

氣生蘭花的生長要求, 不外乎又係基本元素 - 空氣, 水, 光照, 植株牢固性............

先講吓裸根嘅壞處 :
種植的介質 : 有樹皮, 芒板, 木板, 樹幹, 等等...........外觀並不美麗, 不能擺放於客廳, 增添美感, 擺放也不方便.
因為沒有芒骨, 蘭石, 水苔, 椰粒, 樹皮粒, 擦膠粒, 拖鞋粒等等..........協助保濕, 植株長期缺水), 每天一定要澆水(用水壺

唧唧)

否則會有脫水危機.  還要留意種植環境的濕度, 作出適當的澆水頻率調節.,

植株因為缺水, 會有收縮嘅現象, 外觀不會肥大靚仔!
施肥的時候, 唔慌唔淡肥薄施啦, 水過鴨背, 無得留低.......(個人覺得, 蘭株強健, 並不需要強加蘭肥, 植株本身已能製造足夠的養分.)
因為植株係全無約束地生長, 非常阻礙地方, 尤以香港 - 寸金尺土!
因根系'拿'實樹皮/芒板, 每當分株或更換樹皮/芒板的時候, 根系會有一定的損傷.

裸根嘅好處 :
好處首要提及通風透氣, 無哂束縛, 植株都生長得舒暢d, 醒神d........
蘭根不會輕易, 因為長期濕水而爛根.
根系同盆植, 比較上, 會較為強健及數量多, 植株也壯健起來.
氣生蘭嘅原始生態, 本來就係赤裸依附係樹上, 甚或岩石上, 裸根種植, 十分切實對應氣生蘭的原本生態環境.

希望眾蘭友, 都能多些嗜試不同的種植方法,  百家爭嗚...............大放異彩!

以上是本人從某蘭友的blog看到,認為幾好,故轉貼給各有興趣養蘭的朋友
如有異議,歡迎發表討論以增養蘭技術.
作者: b-boomer    時間: 2013-8-1 01:54 AM

也有裸根種植, 是因為發覺該株的好氣性很強, 裸根.
是用裸根種植.
[attach]2501894[/attach]

[attach]2501895[/attach]

[attach]2501899[/attach]

裸根, 喜歡跑出, 願在裡面.
[attach]2501896[/attach]

[attach]2501897[/attach]

作者: orchids    時間: 2013-8-1 11:14 AM

boomer 兄,你棵蝴蝶又真係幾多根吓,為何不上板呢?用淺盆是用對了!
風蘭是何品種?咁高嘅,株身好似石斛
作者: chowold2    時間: 2013-8-1 11:44 AM

"裸根種植"是個好話題,所有種蘭人花都都想做,但係到頭來未必會做
作者: chowold2    時間: 2013-8-1 11:50 AM

我也有裸根種植, 都是因為發覺該株的根系好氣性很強, 才轉裸根的.
我是用淺盆裸根種植的.

b-boomer 發表於 2013-8-1 01:54 AM
B爺點解你要用個塑膠淺盆而唔用泥盆,花根只會黏住泥盆,唔會黏住D塑膠
作者: orchids    時間: 2013-8-1 12:27 PM

用泥盆俾D根食死咗就無得轉盆,除非打爛就吾化算.
作者: chowold2    時間: 2013-8-1 12:38 PM

泥盆值乜錢? 一蚊美金就有一個,種靚盆花緊要D
作者: ob51330    時間: 2013-8-1 08:02 PM

裸根種植係比水種好得多而且吾怕会爛根,根生長得密又多既話好看兼有芸术感.
作者: dororo    時間: 2013-8-1 08:23 PM

泥盆值乜錢? 一蚊美金就有一個,種靚盆花緊要D
chowold2 發表於 2013-8-1 12:38 PM
,
係香港要幾十先買到一個
作者: ob51330    時間: 2013-8-1 08:27 PM

裸根養植
作者: ob51330    時間: 2013-8-1 08:32 PM

Dororo 版大,冇見好耐,重有冇去行花墟?
作者: b-boomer    時間: 2013-8-1 10:45 PM

boomer 兄,你棵蝴蝶又真係幾多根吓,為何不上板呢?用淺盆是用對了!
棵風蘭是何品種?咁高嘅,株身好似石斛
orchids 發表於 2013-8-1 11:14 AM
棵蝴蝶從小養的, 時用大樹皮讓它通氣, 但是根都不願爪樹皮, 全部向外發展,
所以.
風蘭是 Jumellea confusa, 馬達加斯加風蘭.
作者: b-boomer    時間: 2013-8-1 11:46 PM

B爺點解你要用個塑膠淺盆而唔用泥盆,花根只會黏住泥盆,唔會黏住D塑膠
chowold2 發表於 2013-8-1 11:50 AM
蘭通常都是用塑膠D, 可減低傷根. 加個. 不見市場上許多貨都是+塑膠.
我的那個是超級市場熟食, 找不, 超市.
我是想找個像水仙那樣做外, 但找不到心水, 上懶, 所以仍舊是超市.
作者: vandas    時間: 2013-8-2 01:27 AM

想問吓, 棵根養植是否只適合細葉的品種?
之前試過一次, 很快葉子已經很乾, 儘管每天早午晚噴水也無補於事.
作者: b-boomer    時間: 2013-8-2 06:48 AM

想問吓, 棵根養植是否只適合細葉的品種?
之前試過一次, 很快葉子已經很乾, 儘管每天早午晚噴水也無補於事.
vandas 發表於 2013-8-2 01:27 AM
不是, 一定要氣生蘭, 好用讓它通氣.
好是當發覺那的根系喜歡跑出植料,
植料裡面轉裸根.
可能是噴水, 葉子, 噴水噴葉, 每天早晚一次.
噴葉, 輕輕的 mist .
作者: ob51330    時間: 2013-8-2 09:29 AM

Boomer 兄,從你發的帖你好似養了好多非市场兰,那风兰香嗎?
作者: b-boomer    時間: 2013-8-2 11:40 AM

Boomer 兄,從你發的帖你好似養了好多非市场兰,那风兰香嗎?
ob51330 發表於 2013-8-2 09:29 AM
是的, 人比較喜歡原生種, 但不是許多.
風蘭, 說要花瓣折断才香.

作者: chowold2    時間: 2013-8-2 12:06 PM

,
係香港要幾十先買到一個
dororo 發表於 2013-8-1 08:23 PM
香港D商人搶錢呀,呢度5-6"盆真係一兩蚊一個
作者: chowold2    時間: 2013-8-2 12:15 PM

蘭通常都是用塑膠盆好D, 換盆時可減低傷根. 想靚可加個靚外盆. 你不見市場上許多貨都是靚外盆+塑膠內盆的嗎.
我的那個是超級市場熟食盆, 找不到膠淺盆, 就超市盆上位了.
我是想找個像水仙盆那樣做 ...
b-boomer 發表於 2013-8-1 11:46 PM
我諗我會換樹皮而唔會換盆,D樹皮咁大粒應該好容易換,如果黐住D根,我會由得佢黐住唔郁佢
作者: ob51330    時間: 2013-8-2 12:38 PM

是的, 個人比較喜歡原生種, 但不是許多.
那風蘭不香的, 有人說要把花瓣折断才香.

b-boomer 發表於 2013-8-2 11:40 AM
折断才香未听过. 有冇種非洲之星风兰,好靚又大朵.
作者: b-boomer    時間: 2013-8-3 11:05 AM

折断才香未听过. 有冇種非洲之星风兰,好靚又大朵.
ob51330 發表於 2013-8-2 12:38 PM
, , 照片?

作者: chowold2    時間: 2013-8-3 12:36 PM

OB爺,你講非洲之星鑽石呀,真係又大又靚
作者: 亞良    時間: 2013-8-4 06:57 AM

orchids師姐, 請問我棵蘭花點搞, 而家得番一朵花,(是不是唔好理佢, 等下次再出花)定有其他要做的方法, 謝謝妳
作者: orchids    時間: 2013-8-4 11:23 AM

良兄,
你棵花植株健康沒有問題,花枝要齊腳上一吋地方剪下.最後那朵花不留了,沒好看的.將整盆花從套盆拿出來,不要放入套盆內植養,不健康. 我見到你盆花是在陽光底下,如是for影相短暫時間或是朝陽晚霞便ok. 不然,日間的直射陽光會對蘭葉造成傷害---灼傷. 之後,一般打理便可.
作者: 亞良    時間: 2013-8-4 11:56 AM

orchids姐, 收到~~~依照妳方法做了, 我放在不會有陽光直接曬到的地方, 妳看看可以嗎??? 請問等待幾時再出花, 其實開始幾中意種蘭花, 出花`差不多二個月觀賞, 多謝妳的指示.
作者: chowold2    時間: 2013-8-4 12:46 PM

良兄,我提議你再剪短D支花枝,留反半吋左右。仲有最好換個紅泥盆,疏氣D,少D機會爛根。
作者: 亞良    時間: 2013-8-4 01:06 PM

chowold2師兄```現在剪剩半吋了, 盆都換了, 這樣OK嗎???
作者: ob51330    時間: 2013-8-4 06:57 PM

冇呵, 你有嗎, 有冇照片看?

b-boomer 發表於 2013-8-3 11:05 AM
B 兄,这花我沒有,正在尋找中,相信價錢都吾年,因係得奖名花.以下转貼图

「非洲風蘭」明日之星Angraecum Crestwood "Tomorrow Star"
作者: ob51330    時間: 2013-8-4 07:08 PM

良兄, 那支籃色撑枝条可以收埋等下次出花枝用.
每月下肥, 20-20-20 綠色的花宝全般肥 ,注意淋水不要过濕. 4至5个月可見花芽.
作者: 亞良    時間: 2013-8-4 09:22 PM

良兄, 那支籃色撑枝条可以收埋等下次出花枝用.
每月下肥, 20-20-20 綠色的花宝全般肥 ,注意淋水不要过濕. 4至5个月可見花芽.
ob51330 發表於 2013-8-4 07:08 PM
師兄~~~請問20-20-20

綠色的花宝全般肥是什麼, 死拿`10中至明年壹月我在香港, 番到泥唔死都可以見

花芽, 謝謝你.

作者: b-boomer    時間: 2013-8-5 02:29 AM

B 兄,这花我沒有,正在尋找中,相信價錢都吾年,因係得奖名花.以下转貼图

「非洲風蘭」明日之 ...
ob51330 發表於 2013-8-4 06:57 PM
ob, 系幾, 希望你能找到,
我這 Angraecum magdalenae fight

作者: b-boomer    時間: 2013-8-5 02:50 AM

師兄~~~請問20-20-20 綠色的花宝全般肥是什麼, 死拿`10中至明年壹月我在香港, 番到泥唔死都可以見花芽, 謝謝你.
亞良 發表於 2013-8-4 09:22 PM
周爺 - 簡單自動淋水系統

http://os.tvboxnow.com/thread-2654064-1-1.html
作者: 亞良    時間: 2013-8-5 05:23 AM

謝謝b-boomer兄, 講下笑, 我D仔女一星期會回來淋水同搬個垃圾桶出去, 但我次次回來實死壹貳植物, 澳洲夏天太熱了.
作者: ob51330    時間: 2013-8-5 10:02 AM

師兄~~~請問20-20-20 綠色的花宝全般肥是什麼, 死拿`10中至明年壹月我在香港, 番到泥唔死都可以見花芽, 謝謝你.
良兄, 全般肥 20-20-20 係花宝 2 号,花圃或园芸店应有得賣,香港賣$11盒
作者: ob51330    時間: 2013-8-5 10:12 AM

良兄, 回港前将盆兰放陰頂通风處,仔女每星期黎淋水就得啦.
作者: chowold2    時間: 2013-8-5 12:39 PM

良兄,澳洲可能沒有綠色的花宝這種肥料,你可以去賣蘭花肥料商店搵,通常佢地有20-20-20一般用途,20-14-13長葉用,11-35-15谷花用。你搵20-20-20就得
作者: chowold2    時間: 2013-8-5 12:51 PM

ob爺, 真系幾靚播, 希望你能找到,
和我這 Angraecum magdalenae 有得 fight 啊

b-boomer 發表於 2013-8-5 02:29 AM
嘩,好正呀,放張全圖片黎睇下
作者: 亞良    時間: 2013-8-5 01:34 PM

謝謝兩位師兄, 宜家沒有種新植物`有時間去八下先,
作者: ob51330    時間: 2013-8-5 01:59 PM

又或者回到港先買,去掃貨,不过吾知帶吾帶得返澳洲
作者: b-boomer    時間: 2013-8-5 10:53 PM

嘩,好正呀,放張全圖片黎睇下
chowold2 發表於 2013-8-5 12:51 PM
周爺,
是去年的花,
現在剛出花蕾, 開花時再貼
作者: b-boomer    時間: 2013-8-5 11:42 PM

謝謝兩位師兄, 宜家沒有種新植物`有時間去八下先,
亞良 發表於 2013-8-5 01:34 PM
是非常普通的花肥, 澳洲园芸店有賣的.
三個數字是表示Nitrogen-氮, phosphoric -磷, potassium-
數值.

建議跟指示量減半水一份, 蘭花不需多肥的.
作者: ob51330    時間: 2013-8-6 12:17 AM

如果冇花就咁睇以為係拖鞋兰

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0