標題: 《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?[滿意大結局安排嗎?] ... [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-18 02:11 PM     標題: 《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?[滿意大結局安排嗎?] ...

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-4-8 10:43 AM 編輯 公仔箱論壇3 A4 \; [! T* f! a' r
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& K" h7 u* v/ ?  J' [% F
《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?
2 R* f6 F# b. y0 U  T2 W4 zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

& V* A8 `% n8 f無記大家族+產業類形劇又回歸嘞!
, w  l3 @7 ^8 N* B" N& _tvb now,tvbnow,bttvb大型產業加大家族加恩怨情仇係無記過往劇集必殺技,以前幾乎萬試萬靈,《守業者》再加上大時代(戰亂),今時今日大家仲喜歡追捧嗎?
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ r% J% \8 H6 ]" c# }1 |. a
[attach]2675767[/attach]
0 |% P- c, u' f$ ztvb now,tvbnow,bttvb先申報立場,雖然新鮮感未必好多,但見演員排陣有馬浚偉,楊怡領軍及一眾穩膽麥包、岳華、程可為...等,同埋最重要係上天保祐「外景係真正外景」,唔再係用咗十萬九千幾次嘅「民初街」同「古裝街」,令我放心咗少少。再加埋近排睇完好多煞有介事情情塔塔嘅愛的季節呈獻之後,而家換上久違的劇種都幾好,對上一次同類嘅已經係一年半前講中藥業嘅《天梯》,所以我仍然有興趣追《守業者》嘅TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 V  N  u; T3 F) e! R! L3 O
www3.tvboxnow.com: C' g, K& |  w4 b; b, e0 f

+ p+ B1 n4 x$ k, M- W! P3 _" e[attach]2675783[/attach]
+ Y  _* \' b) P0 H) G前有《茶是故鄉濃》、《洒是故鄉醇》、今回輪到“蠶是故鄉肥、絲綢是故鄉柔”,唔知幾時有“粥是故鄉綿”、“魚是故鄉鮮”、“豬是故鄉肥”睇咁呢?
1 r0 \2 n# J0 N8 N( c" K0 utvb now,tvbnow,bttvb

4 s1 T0 F  F1 Z8 f4 U  E! Qwww3.tvboxnow.com" `- G: y) k: T# ^1 n/ N7 B' e" S0 R5 V

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-18 02:22 PM

好多觀眾包括馬仔本人,都覺得無記欠佢一啲獎賞,我都認為馬仔係嗰種「好駛好用」嘅演員,又可以唱埋主題曲又盛,但無記的製度下始終借唔到一個好位頒個獎比佢,非常可惜,但亦都係因為這個原因我先至要更加支持一下囉。
) z. m! l" @. r; rwww3.tvboxnow.com
; J" K3 y; C5 d" i  v[attach]2675775[/attach]
作者: woodedquill    時間: 2014-2-18 02:32 PM

UM..想投票,投完唔見左GE
作者: pziguo    時間: 2014-2-18 03:36 PM

超級喜歡馬浚偉
作者: jazkchai    時間: 2014-2-18 03:56 PM

支持下馬浚偉
作者: mim88    時間: 2014-2-18 03:56 PM

尿是故鄉黄!
作者: chy25    時間: 2014-2-18 06:49 PM

女是故鄉靚
作者: cityusam01    時間: 2014-2-18 07:36 PM

馬浚偉 good actor
作者: 屁屁zzz    時間: 2014-2-18 08:20 PM

haha!!! so funny!!!
作者: shredcandy    時間: 2014-2-18 10:11 PM

雖然故事可能有點老套,但馬浚偉回來拍劇真是使人期待,而且看了兩集,馬浚偉保持水準,也還真的不錯……所以,我會繼續支持!
作者: 日日有食神    時間: 2014-2-18 11:05 PM

劇情老套, 演員嚟嚟去去都係嗰班, 有時仲要硬膠當有型, 以後呢個時段可以安心洗白白....
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-19 01:36 AM

好多觀眾包括馬仔本人,都覺得無記欠佢一啲獎賞,我都認為馬仔係嗰種「好駛好用」嘅演員,又可以唱埋主題曲又盛,但無記的製度下始終借唔到一個好位頒個獎比佢,非常可惜,但亦都係因為這個原因我先至要更加支持一下 ...
8 q, H8 F: v; Stvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-2-18 02:22 PM
tvb now,tvbnow,bttvb  f6 m) Y$ t6 P. h. t8 K4 O# E/ K
公仔箱論壇# G+ [/ @8 |7 T& s9 A3 F
佢好努力, 好似馬明咁, 都係無獎賞, 不過馬明好少少咁喇, 起碼有個最受歡迎男角色, 唔知無記頒獎定義係乜??? 不過有啲人攞到獎唔代表佢真係得. 唉.. 兩個字 "無奈"!
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-19 01:38 AM

我未開始睇呀, 睇過先至投!
作者: momochacha2007    時間: 2014-2-19 08:26 AM

yeah, I vote for 2. Many people also vote for 2. Most important is actor!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-19 10:38 AM

7 G& Z7 O! I% z  Q, r2 Nwww3.tvboxnow.comwww3.tvboxnow.com, c& s4 M1 k: P- i
佢好努力, 好似馬明咁, 都係無獎賞, 不過馬明好少少咁喇, 起碼有個最受歡迎男角色, 唔知無記頒獎定義係乜??? 不過有啲人攞到獎唔代表佢真係得. 唉.. 兩個字 "無奈"! ...- P" p0 w9 e$ U1 d4 q# v
大文細佬 發表於 2014-2-19 01:36 AM
% A- \  N- n' _2 |. d( J  Y" ^公仔箱論壇
9 t7 U. I4 e* \1 z- X/ KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀細佬,馬明好彩叫做攞過安慰獎,但佢年紀都唔細,過多三幾年後唔知會唔會變成第二個“馬浚偉”!2 Y/ e/ J- p* [) e
唔駛急,睇完幾集先投票啦。公仔箱論壇6 h9 |7 ?5 P/ s; L; ~& }( _
至於你提到有啲人攞獎名不符實,令我即時諗起某位「鄭」姓視帝.........

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-19 10:46 AM

雖然故事可能有點老套,但馬浚偉回來拍劇真是使人期待,而且看了兩集,馬浚偉保持水準,也還真的不錯……所以,我會繼續支持!
7 s' T- [/ k' c% e( u2 ltvb now,tvbnow,bttvbshredcandy 發表於 2014-2-18 10:11 PM
2 ]! _/ m, o+ B$ @* i公仔箱論壇
' P, k! a* c; \7 dwww3.tvboxnow.com希望大家唔好鬧我跟红頂白,馬仔離開無記後我先覺得佢真係做咗好多好戲喎,無得睇有啲空虛。所以知佢一回歸之後就非常期待囉。
作者: leokcchan    時間: 2014-2-19 02:19 PM

very good.
作者: 梁嘉琪    時間: 2014-2-19 08:16 PM

改做手淫者吸引啲!
作者: colbyng    時間: 2014-2-19 09:00 PM

屎是故鄉臭
作者: lyt519    時間: 2014-2-20 09:53 AM

准备看,希望不会失望
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-20 11:13 AM

咦?真係估唔到有咁多人睇淡本劇喎,係咪劇組比唔到新鲜感觀眾咁呢?遠叔梁材遠領軍噃..........
作者: laimei81    時間: 2014-2-20 12:53 PM

公仔箱論壇1 `7 G2 \2 `/ E" C+ u
tvb now,tvbnow,bttvb# d  n+ p% m) f! a5 o
係呀細佬,馬明好彩叫做攞過安慰獎,但佢年紀都唔細,過多三幾年後唔知會唔會變成第二個“馬浚偉”!
6 d' h& G( L1 R0 r; j' F7 X唔駛急,睇完幾集先投票啦。
) v% M' V4 i& A/ x; a: wwww3.tvboxnow.com至於你提到有啲人攞獎名不符實,令我即時諗起某位「鄭」姓視帝......... ...
7 a( l4 [( w9 I8 s5 ]) @公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-2-19 10:38 AM
& ?6 \! v0 a/ ytvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb# N! {, ]9 z2 t
唔中意人都唔驶甘踩CK~~~~
作者: kingyue    時間: 2014-2-20 01:19 PM

橋係舊!!但演員"演得唔錯"!!!
作者: painkiller3118    時間: 2014-2-20 02:23 PM

馬浚偉  so so only
作者: mrfusion    時間: 2014-2-20 03:51 PM

Even hollywood is running out of idea, so give TVB a break if they recycled old idea.
作者: xhyjx    時間: 2014-2-20 07:45 PM

TVB编剧,真是不太看好啊
作者: danny_chung    時間: 2014-2-20 09:03 PM

這類劇題材已播很多 今次亦只換湯不換藥 慘!
作者: wilson6339    時間: 2014-2-20 11:55 PM

支持下馬浚偉
作者: bviva    時間: 2014-2-21 12:02 PM

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-21 03:03 PM

5 ~1 u9 y$ t1 X) z' G公仔箱論壇4 M9 Q  l- i& b2 ~8 D9 Y4 f- S
唔中意人都唔驶甘踩CK~~~~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" s6 J% t7 {2 G5 z, i0 d
laimei81 發表於 2014-2-20 12:53 PM
' a; r# @, _$ t! `) n1 H' w# Plaimei81,原本來你喜歡鄭嘉穎,唔緊要,送張靚相比你。公仔箱論壇7 @: U1 D# k, M$ o% ]  s" I& D& n
[attach]2678210[/attach]
作者: vuongtan    時間: 2014-2-21 04:18 PM

超級喜歡馬浚偉
作者: charat    時間: 2014-2-21 06:52 PM

主要睇馬仔演技
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-22 12:56 AM

本帖最後由 大文細佬 於 2014-2-22 01:11 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb5 Y7 {$ K9 s3 B" H  k

$ E0 {6 E& s6 J; f! Lwww3.tvboxnow.com民初偵探劇.. 好采係有少少推理.. 如果無, 我會無興趣追劇.. 你地估邊個係兇手呢?
作者: zyz2011    時間: 2014-2-22 10:44 AM

都系個個時段,有時間就睇
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-22 01:57 PM

" ^( M; A4 p" W0 Z1 p2 z公仔箱論壇
. T$ v  I- a. v. qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
民初偵探劇.. 好采係有少少推理.. 如果無, 我會無興趣追劇.. 你地估邊個係兇手呢?
$ \/ f+ G3 }  I大文細佬 發表於 2014-2-22 12:56 AM
公仔箱論壇6 B  D) W- S; Z$ O" `$ L
tvb now,tvbnow,bttvb& A/ O3 j6 s+ s: E
細佬你講得好啱,簡直係意外收獲。; U3 u/ k& Q5 }
至於兇手呀?!唔......www3.tvboxnow.com, {) e: C9 `& T( B- ^
[attach]2678953[/attach]
作者: ckc8013    時間: 2014-2-22 09:12 PM

作者: yimmh2015    時間: 2014-2-22 09:25 PM

主要睇馬神--
作者: chyng21    時間: 2014-2-22 10:47 PM

也是来支持马仔的~四哥加油~!!
作者: liuoldman    時間: 2014-2-23 02:18 AM

支持~~~
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-23 06:52 AM

# p3 P+ G, l* n) T. M: U

5 ^" Z! O  f5 @' x0 M0 DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。細佬你講得好啱,簡直係意外收獲。
7 t) b6 [& T: j0 B: _5 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。至於兇手呀?!唔......
6 }9 z* f! R# I+ x2 ptvb now,tvbnow,bttvb2678953
" ]) n/ d& @) d! mtvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-2-22 01:57 PM
3 k$ c' n( q( ?; }; _! K
& M5 |0 h0 d; U. f我初初估兇手係大佬架...但睇睇下又好似唔似咁.. 無記啲編劇應該好straight forward架嘛.. lol...
作者: emperor123    時間: 2014-2-23 08:34 AM

繼續支持馬浚偉
作者: engeng886    時間: 2014-2-23 08:52 AM

The actors are OK but the story seems boring.
作者: ~chopper~    時間: 2014-2-23 10:18 AM

無興趣啦
作者: nejojo    時間: 2014-2-23 02:16 PM

大愛!支持這部戲!
作者: ivy_cfk    時間: 2014-2-23 09:52 PM

马俊伟靓仔过马明咯
作者: thinning    時間: 2014-2-23 11:19 PM

very boring and crying
作者: seed555999    時間: 2014-2-24 10:15 AM

這種蠶是故鄉肥有何用?
作者: spacesand    時間: 2014-2-24 11:54 AM

15# leekwoklam 公仔箱論壇% V  I" ^+ a+ `' }# L" m/ u5 a
馬仔有攞過最受歡迎男角色,不過攞唔到視帝,d劇集又成日俾人塞去炮灰檔,又無大製作參與,咁先同tvb講byebye。
作者: hotkinghk    時間: 2014-2-24 04:30 PM

唔支持
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-24 08:22 PM

15# leekwoklam TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( Y/ R* d% W' S$ w8 Y
馬仔有攞過最受歡迎男角色,不過攞唔到視帝,d劇集又成日俾人塞去炮灰檔,又無大製作參與,咁先同tvb講byebye。
1 g) E" Y, k6 J% o, j. i% Y' F! S公仔箱論壇spacesand 發表於 2014-2-24 11:54 AM
公仔箱論壇: G/ c" z/ N% G) T5 J' Z
多謝修正。不過可唔可以提示吓係邊套劇,當係溫故知新吖嘛。
作者: 100188    時間: 2014-2-24 08:41 PM

超级中意睇馬浚伟嘅戏
作者: y499500742    時間: 2014-2-24 10:27 PM

民國劇情太老套了,大陸一大推這個題材的!
作者: hashonet    時間: 2014-2-25 06:44 AM

2# leekwoklam
: _( G2 w1 Z* \- l8 T1 ^; H公仔箱論壇agree.
作者: gizmo2    時間: 2014-2-25 11:25 AM

劇情老套
作者: crystal1357    時間: 2014-2-25 11:49 AM

好悶, 唔好睇既
作者: 松111    時間: 2014-2-25 11:55 AM

多多支持 没有什么错 希望多多奉献好剧集
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-25 11:59 AM

啱啱先至留意本劇英文名係Storm in a Cocoon,硬譯就係【天繭內的風暴】,哈哈,有啲科幻feel.....www3.tvboxnow.com; @. W; }9 r5 J% E" k/ p
[attach]2681322[/attach]www3.tvboxnow.com# \9 A( k, P( X- k) S/ O0 q
/ t# f" l7 B2 m3 A( s' `
[attach]2681323[/attach]
作者: jeffmak888    時間: 2014-2-26 09:10 AM

完全 劇情換湯不換藥
作者: Zhentai    時間: 2014-2-26 11:01 AM

show no good dont like thx
作者: gigi831008    時間: 2014-2-26 11:11 AM

支持馬浚偉, 好想見到他拿到獎!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-26 12:01 PM

支持馬浚偉, 好想見到他拿到獎!
  v& |1 ?, y( @& i; o: {5 \3 E" m+ l公仔箱論壇gigi831008 發表於 2014-2-26 11:11 AM
9 h9 ^5 I: Q9 z+ J6 s% Hwww3.tvboxnow.com
* W( J* ^8 [8 _5 t( H7 f: P成半年無見,好開心見番你。www3.tvboxnow.com  |- @: q8 b( ?" P
好欣賞馬仔,佢個樣又好襟老,本劇同楊怡外形都頗襯。
tvb now,tvbnow,bttvb/ I3 W3 v7 k! M' |/ V& {* r
[attach]2682052[/attach]
作者: molaytau    時間: 2014-2-26 04:05 PM

第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...www3.tvboxnow.com, F7 ~8 _- j2 Z' _9 F5 J& C# O5 ~3 H$ C
另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感...
作者: bee724524    時間: 2014-2-26 05:30 PM

馬仔加油
作者: klhui    時間: 2014-2-26 09:03 PM

nbnnbb,kkjk
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-27 01:43 AM

& a. s# e7 C( S+ ^) u+ c公仔箱論壇www3.tvboxnow.com2 U  j, ^$ {6 F- ~
成半年無見,好開心見番你。
8 T9 i9 g" c2 ?0 H5 g. y. e- P好欣賞馬仔,佢個樣又好襟老,本劇同楊怡外形都頗襯。
- w8 V! |5 `& ~& U0 l" i. T5 G+ S% Ptvb now,tvbnow,bttvb2682052  S2 o, I) q$ A4 E( R9 T4 O  r( e/ M
leekwoklam 發表於 2014-2-26 12:01 PM
7 Z$ k$ ]$ W+ j& ~% c* C7 q

v+ W2 v9 M2 l, X  p' ~( Hwww3.tvboxnow.com楊怡好似同馬明襯啲喎, 可能佢將來個老公都係姓馬.
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-27 01:45 AM

第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...公仔箱論壇, r: e4 F/ P6 ^1 }
另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感... ...6 M4 b7 ^% Y2 c4 D
molaytau 發表於 2014-2-26 04:05 PM
tvb now,tvbnow,bttvb) u: R' m0 `3 ?% s, @5 Y, M4 E7 B
tvb now,tvbnow,bttvb+ z* q, o* n  S$ _) u. @3 I& i1 D
女工要著吊腳褲架咩??
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-27 12:17 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-27 12:19 PM 編輯 公仔箱論壇7 h/ q5 I, t+ w- L4 Y4 P

( @/ @" W0 y1 ~: e& D! |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...
6 _+ [2 P2 i) e. B$ S, z0 t6 C另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感... ...
' f; [% G: w* A5 t0 X" b, Rmolaytau 發表於 2014-2-26 04:05 PM
- u, {8 q1 ^% b1 d) i1 I[attach]2682931[/attach]
! n* F, q4 c* o+ o8 M8 ~# a+ H/ B2 c5 V公仔箱論壇其實馬仔拍劇外又主持咁多綜藝節目,又識煮野食,唱歌更係佢嘅最早期本業,祥仔都無佢咁多材多藝啊!
% f* i' a; e0 e8 D) v$ A8 K5 _
0 Z# J( C! d0 ?: n4 K/ l5 @公仔箱論壇[attach]2682948[/attach]+ s5 F; e. X0 ^' n
你係咪女仔嚟架呢?女生對服裝特別敏感啊!
$ J- i- H0 m: R7 [5 k& B, b4 i啲人成日話無記拍野馬虎,不過本劇外景有部份幾實在,而家又有你讚服飾幾好,當係補飛啦.........

作者: mnb1123    時間: 2014-2-27 01:55 PM

支持馬仔,選第二
作者: av369369    時間: 2014-2-27 08:43 PM

支持馬仔
作者: tycn3320    時間: 2014-2-28 12:19 AM

馬浚偉是一個好演員, 但這劇暫時看到有點悶!
1 x( V) {( f( Z5 e. Mtvb now,tvbnow,bttvb講到攞奬, 我覺得馬浚偉早幾年做「大廚出馬第2輯」主持做得幾好, 要落手親自出馬學煮, 又要hold住D參賽者, 又要應付D評判, 點知最後輸俾草猛, 無線D奬俾邊個, 真係唔知有咩公平準則!?
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-28 02:57 AM

$ s! ]8 V  V  t4 b! ^, _www3.tvboxnow.com2682931( s3 t! z  A5 k! a  y
其實馬仔拍劇外又主持咁多綜藝節目,又識煮野食,唱歌更係佢嘅最早期本業,祥仔都無佢咁多材多藝啊!
1 S$ `) t# W' {3 t: rtvb now,tvbnow,bttvb
! `" }9 p* _* R( s4 N# qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2682948TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" ~) n! [0 H/ A& l# u+ }- {
你係咪女仔嚟架呢?女生對服裝特別敏感啊!tvb now,tvbnow,bttvb7 ~+ {- Y6 c/ H2 H3 k* i
啲人成日話無記拍野馬虎,不過本劇外景有部份幾實 ...
# z: _3 T% v) Z: M# |- N5 rtvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-2-27 12:17 PM
4 ~8 P% z* U$ Q5 j1 O- H  lwww3.tvboxnow.com
9 Q; Q0 l& J9 J; j# l' k/ Z. ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。話時話吖, 佢唱歌幾好聽架喎! 做乜唔唱歌揾食呀? 你唔講我都唔知佢唱歌出身添
作者: JackyNelson    時間: 2014-2-28 03:56 AM

我覺得幾好睇.. 日日追... 楊怡好似有d誇
作者: bigheadmanken    時間: 2014-2-28 06:30 AM

my support!!!!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-28 11:27 AM

8 V, ?! b# @" ]: H. K# Y: etvb now,tvbnow,bttvb0 j" V2 a/ Y2 p
話時話吖, 佢唱歌幾好聽架喎! 做乜唔唱歌揾食呀? 你唔講我都唔知佢唱歌出身添
9 A7 [* i! K5 Z  Q* r; Q+ W1 a: l公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-2-28 02:57 AM
www3.tvboxnow.com) O6 U/ i: ~' |$ j6 `& s) g" Q0 V# \2 K* _
( K- X0 d  G( K) x7 v
細佬,馬仔初出道時仲好興四大天王架,無線當時仲將佢塑造為黎明接班人喎。
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-28 11:31 AM

馬浚偉是一個好演員, 但這劇暫時看到有點悶!
2 W3 P4 N" X$ V* \www3.tvboxnow.com講到攞奬, 我覺得馬浚偉早幾年做「大廚出馬第2輯」主持做得幾好, 要落手親自出馬學煮, 又要hold住D參賽者, 又要應付D評判, 點知最後輸俾草猛, 無線D奬俾邊個, 真係唔知有 ...
, ^# ^- y: O( g8 [) D% [! atycn3320 發表於 2014-2-28 12:19 AM
* E; j8 f) x# V9 q+ f4 e% ywww3.tvboxnow.com- O: o8 }2 q( o7 Z$ V/ u
係!無錯!開始有啲拖有啲悶,尋兇尋得太耐咯.........
作者: hsu8222    時間: 2014-2-28 10:13 PM

vcvcvvcvvcvvcvc
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-1 01:06 AM

我都覺開始悶! 唔係因為追兇耐, 因為通常追兇都要追到結尾. 我覺係其他支線唔係咁吸引.
作者: pieea    時間: 2014-3-1 07:22 PM

还木有看过,大家觉得怎么样
作者: arthur2005    時間: 2014-3-1 11:31 PM

唔睇都冇損失, 不如留的時間上論壇聊聊天好。
作者: arthur2005    時間: 2014-3-1 11:43 PM

作者: 大文細佬    時間: 2014-3-2 06:41 AM

& P* x9 G' M& {arthur2005 發表於 2014-3-1 11:43 PM
www3.tvboxnow.com, s+ T, x9 K, }- M, ]3 _

$ w& {( c2 h/ v( t' J; f! m0 n( |6 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。咁你會唔會好似我咁, 等ending一次過走馬式咁睇番呢?
作者: 尚盧高達    時間: 2014-3-2 12:44 PM

馬浚偉做戲十年如一日,除了小生形象外,真的空白一片。
作者: canon1874    時間: 2014-3-2 01:33 PM

都係以前果d好睇d,茶是故鄉濃
作者: tingtingbb94    時間: 2014-3-2 11:25 PM

TBB D 戲係咁上下啦
作者: babylonzone_lew    時間: 2014-3-3 12:39 PM

6# mim88 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. k9 q% w4 B- D7 ]
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* b+ I$ @9 t8 M% i' j& j  C. |
唔排除將來會有呢套劇囉! 哈哈哈哈!
作者: holyhoney    時間: 2014-3-3 04:51 PM

風景優美,景正過人
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-3 07:57 PM

都係以前果d好睇d,茶是故鄉濃
3 S2 ~7 @, o2 \; ?4 u* v( @www3.tvboxnow.comcanon1874 發表於 2014-3-2 01:33 PM
7 t$ ~  E$ x; ~* F, k8 l
; i* C7 h) ]  yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀!好懷念《茶是故鄉濃》同《酒是故鄉醇》,好懷念林家楝同阿佘,好懷念張可頤,好懷念無咗嘅青春.........
9 E7 j7 f! K6 I. F0 zwww3.tvboxnow.com[attach]2686174[/attach]
作者: justdeit    時間: 2014-3-4 02:09 AM

點解套套都差唔幾........無晒新意動力去追喇......
作者: shibala    時間: 2014-3-4 03:35 AM

我覺得呢套篇得幾好, tvb now,tvbnow,bttvb5 g  L# [- q* q
好有以前d "故鄉" 味公仔箱論壇4 X  J+ Z5 q7 Q* @0 F

3 z2 E( {6 p  s/ \) K% g* f* E2 p# \公仔箱論壇算係呢段時間入面有d 劇情嘅戲囖...www3.tvboxnow.com# r' z  e; E* V7 X3 j4 O  _/ t

' l3 q$ W% z( c- N6 ^. O- T公仔箱論壇支持馬浚偉.   以前都好 like 佢.
作者: cybermango    時間: 2014-3-4 06:57 AM

I support 馬浚偉, so I will watch it.
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-4 01:07 PM

又睇到馬仔迫於無奈要弒師,感動係有啲,不過這類劇情睇到我好攰......公仔箱論壇, b2 y& Z3 Z3 D3 `: O. Q6 D% I, u
[attach]2686843[/attach]
作者: benmklam    時間: 2014-3-4 02:06 PM

當然支持啦....
作者: akila007    時間: 2014-3-7 03:10 AM

這是tvb既有的劇情套路之一,向來就有一定的收視群,多樣化口味是tvb的優勢,也是我多年追看tvb的原因之一
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-7 01:55 PM

啱!呢種設定以前曾經成功過無數次,至於“多元化”呢就真係見仁見智啦。
6 G: y4 g2 n" N0 B1 @9 k近來,睇無記劇有一種睇到「攰」嘅感覺,唔知點形容,但純屬個人意見。
  i8 D6 o* o8 H: q7 C& \  I公仔箱論壇

作者: whistlewindy    時間: 2014-3-7 02:42 PM

剧情好老套   人物性格也没什么吸引力的
作者: chancfu    時間: 2014-3-8 12:02 PM

I select (2) as it is just so so!
作者: luckyfish    時間: 2014-3-9 11:50 PM

馬仔做戲唱歌一路都保持水準,穩中求進步,一直都很欣賞他,可惜在tvb際遇麻麻不受重視。不知他什麼時候拍下一部tvb戲劇?
作者: luckyfish    時間: 2014-3-10 12:00 AM

15# leekwoklam : d% i4 v6 _; r: b& F9 V% `- L3 t, H
7 ?$ I0 \& I8 k" E' I% Gspacesand 發表於 2014-2-24 11:54 AM
+ e# P# j& t1 g7 C9 V1 l, j# s5 b( k公仔箱論壇都好戥佢唔抵,幾乎套套劇都安排喺炮灰檔播出,但好彩佢夠爭氣,收視一直都好好。今次就唔多樂觀,希望遲啲可以升番,保持佢收視福將嘅金漆招牌。
$ J) G/ a; S  u! c公仔箱論壇
7 J6 I/ m! w+ ]' g7 [6 P講到無得參與大製作,印象好深刻係兩年幾前嘅《回到三國》,馬仔拍巡禮嗰陣關二哥造型型到爆,同吳RON都有火花,搞得我鬼死咁期待,可惜最後因為高層因素冇得拍。
作者: luckyfish    時間: 2014-3-10 12:07 AM

1 a- `4 C- u' w% b6 T. n公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb5 W7 Z6 S) V( e, M, j
細佬,馬仔初出道時仲好興四大天王架,無線當時仲將佢塑造為黎明接班人喎。
, j* K- }& b6 y! _+ g/ y3 l( g% S公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-2-28 11:27 AM
公仔箱論壇# @, m7 R9 O. a; W6 j! {( z( m
講到呢樣就要怪無線,唔知邊個NC唸出“他不是學友,他不是黎明,他不是克勤,他是馬浚偉”嘅宣傳口號,無啦啦得罪天王班fans,點會有運行?
作者: luckyfish    時間: 2014-3-10 12:12 AM

我覺得呢套篇得幾好,
/ a' L, f; m2 w8 ltvb now,tvbnow,bttvb好有以前d "故鄉" 味& A( x. {% Z' `- g, ?
tvb now,tvbnow,bttvb  |. h! c% f9 ?- j% o
算係呢段時間入面有d 劇情嘅戲囖...5 f9 D  w! P  @9 S; r% s! L

X1 m$ O$ k$ K- M支持馬浚偉.   以前都好 like 佢.
0 D3 t/ W4 b) O! Z0 K7 a: LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。shibala 發表於 2014-3-4 03:35 AM
# {1 |+ c- T2 u; ]. wwww3.tvboxnow.com套劇一開始真係麻麻,如果唔係馬仔我可能完全唔會睇。但慢慢睇落就覺得唔錯,所以我一定會繼續支持佢

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0