標題: 阿仙奴点解输波?? [打印本頁]

作者: jacksonkua    時間: 2008-3-24 05:38 PM     標題: 阿仙奴点解输波??

阿仙奴点解输波??

我觉得阿仙奴昨晚真係输得"合情合理"!

1. 由一开赛嘅阵容,车路史有将近18位"国家队"水准球员坐阵。
而佢哋嘅阵容可以话係英超最豪华,球员身价最高,球员人工最高果队。
(比個例:Ballack=120千英磅/星期 -- Flamini = 25千英磅/星期 )

注:其实大家打嘅位置都非常之接近。

2. 车路史换Anelka+Belleti落场;阿仙奴换Diaby+Bendtner落场。。。
哈哈,人哋后补有"经验丰富"+"大赛经验球员"
Anelka实力唔驶多遘,Belleti代表巴塞仲赢过欧冠杯。。。
但阿仙奴呢??Wenger应该清楚知道边度输俾人。

3. 车路史主场嘅威力-唔记得几耐,
净係知道车仔侅Stamford Bridge好耐冇输过波!
就连比数2-1领先最后果几分钟,
我见到车路史球员仲不断进攻阿仙奴防守,
而唔係嗮时间等完场,净係呢点已经非常值得我尊敬!
因为车仔主场根本唔驶怕任何球队!

4. 车路史不断射门制造机会。
比赛之前我已经同大家发表过,
阿仙奴係"四强"之中"起脚射门"最少嘅球队。
大家可以见到就算Ballack係Centre Midfield,都有4次Shoot On Target。
而我哋嘅Fabregas或Hleb呢??两位加上来唔够Ballack嘅一半。
而且大家必须知道Ballack仲係踢唔嗮90分钟。。。
阿仙奴就一路来追求完美交波,先决定射波??

最后,经过昨晚果场波,
我认为车路史仲有资格挑战冠军位置。
所以由佢哋升上第二,都属于合情合理。
如果Wenger想挑战冠军宝座,
下季应该买多几位经验丰富球员
(至少好似Rosicky/Hleb呢类型)来做后补。
因为联赛係长跑,如果唔够人手,再加上球员受伤。
退出争冠行列,睇来冇可避免。

作者: canz85    時間: 2008-3-24 06:01 PM

我的见解是:
在足球赛事里"得中场等于得天下",
在这场犹太人胜于利用他的资产,那就是防守型中场<essien, ballack, lampard, makelele>
他善于利用这些天才型的球员来封锁阿记的球路,而在反击方面他的中心都放在这三位技术型的球员<drogba, kalou, joe cole)来反击阿记,使到阿记在进攻时有点畏惧。
昨晚切而西的阵容看起来就是一个"稳字"

不过说真的,如果sagna没受伤的话,这一场的结局有可能会改写。
套了一句"爱拼才会赢"的歌词
<<三分天注定,七分靠打拼>>
作者: 我系一督屎    時間: 2008-3-24 06:55 PM

四强中阿仙奴概班底认真五够,连热刺都好过距。
下季云加真系要使下钱买人先得了。
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-24 08:26 PM     標題: 回復 #2 canz85 的帖子

On Paper车路史的确拥有强大嘅中场!
昨晚阿仙奴交波其实都唔会差过车仔,
但净係交波唔制造机会射波都唔能够赢得比赛。。。
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-24 08:30 PM     標題: 回復 #3 我系一督屎 的帖子

我非常同意我兄嘅见解,
热刺前锋人手赢过我哋好多,
佢哋四大前锋:Keane,Berbetov,Bent,Defoe(租借)個個都身经百战,
而阿仙奴就净係Adebayor,Persie比较成熟,
Eduardo,Bendtner睇来仲唔能够稳定发挥优势。。。。
作者: bernardlhtan    時間: 2008-3-24 10:54 PM

v.persie现在完全不在状态啦!!
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-25 10:20 AM     標題: 回復 #6 bernardlhtan 的帖子

哈哈!Bernard兄,Wenger应该考虑邀请Robert Pires返来效劳。。。
我哋依家真正需要左边蜂!
Diaby=Pires,边位好啲呢??
作者: alexckw2001    時間: 2008-3-25 06:38 PM

ofcz is pires la...i stil dunu y wenger sold pires 2 villareal...altho hes kinda old,bt he stil play xcellent games 4arsenal...1 more season,wen our young gunners gain more xperince,den v hv da mz solid n powerful midfield.:onion05:
作者: van_pussy    時間: 2008-3-25 06:42 PM

my heart broke wen drogba scored da 2nd goal,n im waitin arsenal's "late goal",bt ntg happen. tis lost sshould provoked our young gunners 2ply da best they cn against liverpool n MU...
作者: van_pussy    時間: 2008-3-25 06:43 PM

my heart broke wen drogba scored da 2nd goal,n im waitin arsenal's "late goal",bt ntg happen. tis lost should provoked our young gunners 2ply da best they cn against liverpool n MU...
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-25 09:04 PM     標題: 回復 #8 alexckw2001 的帖子

Alex兄遘得好啱!
其实Pires仲唔算係"老将",
佢嘅技术已经到咗另外一個境界,
Wenger其实当年应该留佢来训练啲后生球员,
但一切已成为过去。。。。
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-25 09:16 PM     標題: 回復 #10 van_pussy 的帖子

听见Van兄遘咗呢句话真係有啲感动!
当阿仙奴领先一球果暂,
并唔好好把握机会,
对方Drogba的确踢得非常出色,
车路史有咁好嘅前锋,
所以Wenger一定要念下应该点做!
作者: HONBITERU    時間: 2008-3-26 02:28 AM

:onion03:      
Jackson兄, 唔好嬲啦!!!
我之前都講過已經打定了輸數, 雲加如果唔改變球隊組班策略, 係唔會有冠軍到手, 再莫講歐聯冠軍了!!! 今屆都係MANUTD天下矣!!! C. RONALDO表現真係好出色, 另外費Sir在組班策略上, 真的很了不起, 買人亦能即買即用, 君不見C. RONALDO + NANI + ANDERSON, ROONEY等等, 也是一班年青的虎將, 一買返來已不再需要繼續餵奶; 雲加入貨則仍需要去較奶粉的濃淡度, 我並不懷疑過雲加的眼光, 但球賽不能只單靠活力和鬥志, 有經驗的球員能帶領年輕一輩的球員作戰, 等完全過料後, 年輕的球員已可下山, 再帶領新一輩球員繼續爭取勝利, 週而復始下去!!! MANUTD在大戰時刻, 會放有經驗的猛將落場帶領年輕戰將比賽, 如 GIGGS, SCHOLES等, 懂得控制比賽節奏, 這樣的部署ARSENAL有嗎? ARSENAL根本沒有精神領袖, 沒有實則的策劃人, FABREGAS算是一個出色的策劃人, 但他的負擔太重了, 試問他仍在成長中的過程中, 他的經驗能承擔得這麼沉重嗎? 他和其他隊友年齡相若, 能是一個真真正正的精神領袖嗎? 答案是不能的! 他不能真的服眾! ARSENAL即使表面上如何團結, 如何萬眾一心, 但當需要有決定性一刻來臨時, 是全部見底, 見真章!!! 所以為何我這麼懷念 Dennis BERGKAMP 和 Robert PIRES等雲加所謂的老將了! 當天 vs MANUTD 君見 GILBERTO Silva嗎? 沒有...連後備也沒有啊!!!
可能這令擁護ARSENAL的球迷們不高興, 但這也是我的心底話啊!!! 我亦是一個追隨兵工廠30年的老球迷呢!!! 我也同樣愛惜ARSENAL, 但眼見ARSENAL兩度領前, 兩度落後, 除非 MANUTD 忽然發神經連輸數場比賽, 否則應該蟬聯英超冠軍, 但我個人覺得其冠軍是實至名歸的, 因為其演出的穩定性, 是兵工廠不能完全演繹到的!!! 所以在此向同屬ARSENAL的球迷們說句對不起, 我們需要面對現實啊!!! 希望你們明白這些肺腑之言吧!!!
作者: panzhenjie    時間: 2008-3-26 12:44 PM

其实阿仙奴班底唔差啊..只不过无好0既后备..加上长期受到伤病困扰...唉~~~~今年可以守到第三已经好好啦...
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-26 09:16 PM

原帖由 HONBITERU 於 2008-3-26 02:28 AM 發表
Jackson兄, 唔好嬲啦!!!
我之前都講過已經打定了輸數, 雲加如果唔改變球隊組班策略, 係唔會有冠軍到手,  ...

Honbi兄
遘得好啱!
曼联今年可以话每一部门都强过我哋,
而车路史班底又咁强!
联赛係马拉松。。。
阿仙奴如果想赢取冠军,

就一定要买返几位球员

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0