標題: 關于hktv的劇集,我有野講 [打印本頁]

作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-20 02:58 AM     標題: 關于hktv的劇集,我有野講

目前剩系出左三套,第一套警界綫,聽過呢套劇個名好耐,由吾發牌個日起就有人叫左個口號“我要睇警界綫啊”,所以對呢套劇尤其希望大,但都是以失望結束。成套劇布局混亂,前因後果解釋得極度牽強,開頭講張軍,我心諗如果做埋甘多衰野打劫殺人,走私軍火,行賄都可以查無證據的話香港警察都要吃屎咯,仲有飛SIR的角色更加無厘頭做埋甘多犯法事到最後都可以包裝成一個好警察,我真系接受吾到咯。
) X8 W5 z6 q% \+ y. S' t$ _( ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。第二套開台劇選戰,頭三集拍得非常好有美劇的質量,我非常想這套劇是完全是權術不要有殺人的劇集,可惜從第四集結尾死左個人起就幻滅了,劇情也由我最不想發展的方向發展了。。' |, j' a& A: F$ M4 e
第三套來生不做香港人,呢套劇我睇了6集暫時系三套劇中我認爲是最差的,首先不得不講下D配樂實在配得太差了,劇情已經吾吸引人咯仲要配埋同劇情完全吾夾勁難聽的音樂,頂吾住了。4 K0 n/ l, U/ P7 }  N

# B, x' J' r* _6 A1 u- P; rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; ?2 c) X/ }+ r: G
希望各位大人吾同意我觀點的話指正一下大家慢慢討論,請吾好人身攻擊。
作者: lhy92725    時間: 2014-12-22 11:33 PM

其實我對港劇(所有,不特指TVB還是hktv)已經失望同吾睇好耐1 U+ W! K. v  W5 b3 ^1 \9 ~
但由於王生投資同誠意,我又好奇地睇下他旗下的劇集tvb now,tvbnow,bttvb9 z  O) g  z! N* ^. D
確如樓主的講法,依然是失望www3.tvboxnow.com9 ?4 Z+ K4 U! a7 Y+ e
警界線,同一貫的港劇基本無分別,我甚至覺得他不如"忠奸人"及"使徒行者",雖然呢兩套都吾系好
5 g8 e2 j& E7 B$ A4 m) dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。來生不做香港人,睇第一集已經無追落去的衝動,點吸引人?
" b7 M- {$ x+ ?' mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唯一還有希望的就是選戰了,雖然吾系無缺點,至少題材同內容相信系無牌的電視台先可以出到街; @5 ]& a2 e2 I; }0 _6 g0 U; k
於是我發覺港劇末路是編劇編審眼光放吾開,一成不變造成,始終系果班人果個圈永遠出吾到好的劇集
作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-23 01:52 AM

2# lhy92725 的確系,編劇好似演員一樣來來去去個幾個,思路已經定位了好難有什麽新突破,希望王生大膽d起用多d年輕的編劇演員尋求新出路吧,爲港劇重上顛峰開辟條新道路
作者: Pedestrian_A    時間: 2014-12-23 04:35 AM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
作者: kmang    時間: 2014-12-23 03:33 PM

今日刚刚睇完晒警界线……睇到最后觉得唔多合理!个结局我觉得都几求其……觉得有D雷声大,雨点小嘅感觉
作者: lhy92725    時間: 2014-12-23 04:41 PM

希望睇多出有無驚喜啦
作者: 金田Sam    時間: 2014-12-27 04:40 PM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
& n3 j; s# M) O& }/ R4 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Pedestrian_A 發表於 2014-12-23 04:35 AM
tvb now,tvbnow,bttvb3 Z& R! G- A) }; r2 q" K& ~
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- g  t: e9 @/ j1 ]0 Z# @4 m: T4 D
香港地少人多,生活迫人,無論點醉心演藝事實者都要食飯為生活打算,
6 }7 G9 m% u# Q$ \tvb now,tvbnow,bttvb拍電視劇的收入亦要為真正的米飯班主(廣告商)所認同才可.....
2 {$ C/ U. L3 n) @+ m$ u* t- z
& R( u' g# C& n3 B- k3 @$ y. B2 Ktvb now,tvbnow,bttvb劇集好唔好睇只係觀眾主觀意願,廣告商求的係產品銷量同市場價值,公仔箱論壇+ d) ]* c' V' q
一套爛劇植入廣告能令商品大賣,在商言商而言係求之不得,
2 t- H/ C' M6 p+ O9 @: |& ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。一套好戲大收旺場,但產品廣告無法拓展米飯班主無從得益,
2 `9 v4 a5 F8 k6 ^" S' H3 ~& t那麼,要好劇是為了甚麼?
0 q  F3 o: l5 a7 K1 z' WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 w; G4 ~7 n& M+ S
新台,HKTV,現時的製作費係先付出,相信要長期維持高質量是沒可能,
! z7 h. z( x. N: I公仔箱論壇頭炮,二炮,三炮打不晌時,第四炮要發射就..........www3.tvboxnow.com! O. w1 p$ N% R# z: Q8 r/ X
搞電視製作如果容易搵到食,亞視就唔使經營得如此困難要長期虧蝕。
作者: b1991    時間: 2015-1-1 12:11 PM

一部未体过路过,系未真系感好体啊?
作者: lhy92725    時間: 2015-1-7 10:00 PM

但聽聞"來生不做香港人"有港女睇得幾有共鳴哦
作者: mnb1123    時間: 2015-1-15 03:06 PM

啱啱睇完"來生不做香港人"第25集大結局,我覺得係近期拍得非常好ge劇集,劉美君演ge強國有錢婆以為有錢乜都可以搞掂,入形入格。tvb now,tvbnow,bttvb) \& f6 R# P: ~; P  H
張可頤.潘燦良ge港女港男真係好合拍.劇中好多示威.抗議場面真係熟口熟面,咁多港視中最正一套
作者: lps3a    時間: 2015-1-21 12:40 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套www3.tvboxnow.com, x$ m: S9 |* I, s4 B
開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時下一味只打鬧的作品
作者: mnb1123    時間: 2015-1-21 11:03 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套
- z" ?. w, ]! l7 K5 F5 n' h1 T" _, mtvb now,tvbnow,bttvb開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時 ...* ]( L3 L; i4 E( u" m% w- {
lps3a 發表於 2015-1-21 12:40 AM
8 _% R7 C: U" C$ Ttvb now,tvbnow,bttvb非常有見解,一針見血
作者: on0099    時間: 2015-1-22 02:27 PM

多一點選擇,總比沒得選擇好!
9 N# U) S- k# qtvb now,tvbnow,bttvb若能有更多不同題材,更多不同角度的觀點,更可豐富視野。
5 j7 {& ?( E: I( K- ]www3.tvboxnow.com[有競爭,才有進步!]
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-22 04:33 PM

看了2集童話戀曲201314, 演員ok, 挺搞笑
作者: mnb1123    時間: 2015-1-23 03:10 PM

睇咗6集,唔錯,關楚耀、蔡穎恩有青春氣息,石修、蘇永康、廖碧兒、劉玉翠好戲之人,睇得過
作者: pknoface    時間: 2015-1-26 07:06 AM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套. 公仔箱論壇# j5 w9 g/ b7 g, Z+ u; I
公仔箱論壇8 a. W$ w; O4 f! N7 ]& n+ P+ ]4 v
"警界線") Q' f8 \8 x* v* e1 G" C7 J
開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個仔而冇人懷疑, 兩姊妹起警署既時間又冇沖突, 真係神之又神. 自從呢集開始飛集睇結尾. 睇完揺咗幾下頭, 冇言.....tvb now,tvbnow,bttvb0 k& C! U" f  b( d
; W6 S9 e. H  E7 J  V% }
"選戰"
  Z9 T: z/ p, mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得呢套暫時仲睇得下, 有啲要追落去既感覺, 睇到依家葉晴既性格一如既往的突出. 她堅持自己信念, 有個性, 做事臨危不亂. 在自己團隊各精英既合作献策下一招一式化解對手既攻擊. 劇情都合邏輯. 希望睇下去會保持水準啦.
  g! k! y/ |$ L& u
3 l. N! t0 s) m3 Q! d# Y以上純粹個人愛好和意見.
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-26 03:44 PM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' t* j) c: q9 x0 M, a' T! S

* S/ p1 O9 h1 }8 |5 f"警界線"
) u% M$ w7 x9 K開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個 ...
2 y3 Z! P; V& p. `pknoface 發表於 2015-1-26 07:06 AM
大廚,貓貓和我看並討論警界線時你去了哪裡!!??
5 V6 x8 B5 k" O% b) vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. C# W- N  i0 `+ [! Ztvb now,tvbnow,bttvb童話戀曲201314看了六集, 故事普通演員不差但出來效果不錯
作者: hashonet    時間: 2015-2-1 05:45 AM

其實唐寧是有演技的。' Z) x1 U  z6 A% Q% \) e
但是她的模樣跟size要找到到合適的劇本當主角是比較困難的。3 D# D" O: u  @' s# G# n
# S& \2 M, X0 V6 G0 m8 T/ Y% d8 \
應該要走宣萱的路線,接看看法律的戲劇。(但是HKTV的劇情貌似都偏沉悶,有一點深度,比起TBB的拍攝進度是有一點不足,但是TBB的結局都很趕,像是被三五頭野狼追咬。『警界線』則讓我以為劇情突然太監了……一轉折就結束,一堆事情沒有交代……轉的又不順,感覺上是急速右轉以後撞上警車,被一堆阿SIR圍住,幾傻眼。)www3.tvboxnow.com" E. K! l) M" R5 l

8 C5 }3 Z+ z8 N' O- TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我記得唐寧在天涯俠醫裡面展露的演技蠻有亮點的,但是最近幾部戲怎麼都變成這樣的戲路?
8 W, A2 k0 X5 Itvb now,tvbnow,bttvb0 K9 P$ ^9 l. Y* c1 R% m. h& h
完全是化地為牢……把自己困在一個慌張的角色裡。! F  @% ^; }2 b7 ]* o4 I
她應該多試試看一些反叛角色,不要老是接好人的角色。tvb now,tvbnow,bttvb  ?: l1 j8 m8 t. R* i& J
不是每一個人都可以在『好人』這樣的角色中發光發亮,有時候反派的角色反而容易磨練演技。
作者: 老影迷    時間: 2015-2-4 12:40 PM

上一個月底才看完警誡線,在起初感覺很不錯,劇情緊湊,富含懸疑,可惜尾後安排的孖生姊妹佈局略嫌不合理,令人對該劇的印象大打折扣.
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 03:46 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦
# U3 {5 s3 D* i9 H3 }; D, F公仔箱論壇聽聞香港果邊因為呢套劇
) f% p0 E* ]7 ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。HKTV的收視已經去到臨界點了2 v( n" ^. d5 O( b: w5 u
吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-4 04:31 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦
' n& ?( ^3 `3 f' O聽聞香港果邊因為呢套劇
2 G" O# C: d7 K: p; `: Q. Awww3.tvboxnow.comHKTV的收視已經去到臨界點了www3.tvboxnow.com1 L6 O7 a9 `9 s4 M) y, |8 Y
吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下* L0 M1 \5 P# A) H% K4 q
lhy92725 發表於 2015-2-4 03:46 PM
tvb now,tvbnow,bttvb8 o/ w. f  ?$ H, n$ k: H$ r
又叫我A生9 v  O# F6 _0 t* S
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. d4 K4 `& j5 [+ t
童話戀曲201314我可以舒服看不易說這樣或那樣! 還是那句話整部劇麻麻地但出來結果好...
( S0 Z0 h5 D& H3 N/ u' P# `7 X1 ^9 z% K$ c
選戰&警界線很多無厘頭的東西... 特別是選戰用文字交代劇情tvb now,tvbnow,bttvb: p! S. |9 `7 ]1 S( N6 g
公仔箱論壇0 [+ g' L# G2 B! }2 ^
收視問題是你期望HKTV過高! 香港人仍然會投訴並繼續看TxB...
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 05:54 PM

吾系我期望高(我轉睇美劇已經好多年了)系香港人期望高,或者是對王生期望高
" r% t9 }. b2 A0 Z可惜種種原因造成今日個局面,大家都吾願意睇到嘅
作者: mnb1123    時間: 2015-2-5 11:01 AM

猫姐講得冇錯,係大家對王生有D期望。另一個原因係大眾有鋤強扶弱嘅心態,TDB一向一台獨大,好多時睇劇冇得揀,大家都想多個選擇,而且有競爭先有進步,再加上政府欺人太甚,令到好多人都想王生攞到牌。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-5 11:40 AM

可惜暫時未能人滿意,希望遲D有改善啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-5 03:07 PM

問題是大多數人習慣了TxB劇集形式
作者: mnb1123    時間: 2015-2-6 02:32 PM

本帖最後由 mnb1123 於 2015-2-6 02:53 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb* \7 V1 ?- T7 l* T

" P1 e! M+ o2 d, b, |5 iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、
8 ~* r/ }! L5 F' |& B6 b公仔箱論壇《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一轉台馬上要轉噃無記。咁就有排嘈啦。我想呢D就係老爺講嘅大多數人習慣了TxB劇集形式。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-6 02:54 PM

習慣佢嘅形式無問題www3.tvboxnow.com3 B8 N! g* ~! \1 p
問題系現在無佐競爭公仔箱論壇0 J5 o0 x8 S# O+ f; u6 C  D* V
佢地嘅製作越來越求其
; j' y8 }8 K/ Dtvb now,tvbnow,bttvb而現在網絡上可以得到嘅資源太多
4 R0 V! I/ f( h+ x' f令到D人見識多佐,就自然視覺疲勞的啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-6 03:32 PM

老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、
" {0 Z5 x5 N9 R0 y# l《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一聽轉台馬上要轉噃無記。咁就 ...4 K, v$ Z3 ^2 p1 K) f  }! l0 _: A6 l
mnb1123 發表於 2015-2-6 02:32 PM
請叫我路人甲
. |9 V8 B  x5 X, x& k) l: X! H公仔箱論壇公仔箱論壇( x, \2 q) i" G  L) e& C
香港人習慣很難改變
作者: jc2628    時間: 2015-2-9 08:45 AM

來生不做香港人好睇,CCTVB 唔會亦唔敢拍呢啲劇。tvb now,tvbnow,bttvb3 k- x% O$ V, P# P: V: ^3 u4 C
選戰都好正。警界線係有虎頭蛇尾。1 t' u% g5 C# i3 U0 h4 }
總的來說,王生嘅電視劇係有水準,有誠意的,俾到觀衆不一樣的感覺。
" g5 g, z8 |0 V8 v# f% `希望佢可以俾到壓力CCTVB,等佢都做好啲。
作者: 月騎超人    時間: 2015-2-23 09:15 AM

hktv我覺得ok吖,起碼有興趣想追,D演員演技又唔會太差。
作者: 木人仔    時間: 2015-2-26 10:07 AM

呢個台唯一既特色就係反中共,其他無特別,開始覺佢自吹自擂果時好威,好似好好睇咁,所以佢上唔到牌都覺可惜,結果一睇就係勁無聊既政治劇,實在係無咩與趣睇
作者: lhy92725    時間: 2015-2-27 07:01 PM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-28 04:45 AM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
) }/ A6 P! H0 Y0 dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lhy92725 發表於 2015-2-27 07:01 PM
這種品質沒有可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-5 04:46 PM

我阿媽係黑玫瑰故事主題新鮮但出來結果... 低B!  最後幾集故事很倉促...公仔箱論壇5 v: a5 Q/ K3 U! U8 z
第二人生頭5集不錯, 之後不知道因為我還沒有看  故事主題改變和遺憾... 有趣
作者: lhy92725    時間: 2015-3-5 05:32 PM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊
作者: ladtec    時間: 2015-3-5 07:17 PM

哈哈我最主要都係睇動畫
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-6 05:02 AM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊tvb now,tvbnow,bttvb4 L. n) k' g0 S$ L: W7 ?
lhy92725 發表於 2015-3-5 05:32 PM
故事很好! 當然細節有一點小問題...
作者: lhy92725    時間: 2015-3-16 11:13 PM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 07:49 AM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善
& E% e: A, m5 K2 x: etvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2015-3-16 11:13 PM
改善?兩到三年以前拍攝, 一直沒有提供意見.  TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ j; q6 ^$ F/ n. O; w
$ G0 b5 r' {9 v6 L7 J
如果hktv沒有關門, 兩到三年會有改善!
作者: mnb1123    時間: 2015-3-17 09:48 AM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 02:29 PM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!www3.tvboxnow.com2 t. A( u$ u' k4 P1 K; d
mnb1123 發表於 2015-3-17 09:48 AM
沒有資源生產更多電視劇還有一些倉底電視劇要播
作者: lhy92725    時間: 2015-3-17 09:47 PM

王生最終都會敗在錢果方面
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-18 03:47 AM

' y1 ?. F# d! @! o. g# \' N% UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% T0 H/ w1 K; U9 b2 @9 r
王生最終都會敗在錢果方面" b3 A5 A2 X$ n0 H% `
lhy92725 發表於 2015-3-17 09:47 PM
因為他製作的東西不比TxB.好太多
作者: ivegigi    時間: 2015-3-19 06:13 PM

而家好似冇咁好睇 小左人講
作者: upgraded    時間: 2015-3-20 05:55 PM

看来 TVB 会是赢家。。。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-20 10:01 PM

因為他製作的東西不比TxB.好太多www3.tvboxnow.com$ }; p, X, B' ~; B$ }6 [1 [" Q2 j
Pedestrian_A 發表於 2015-3-18 03:47 AM
其實如果不是被打壓無得領牌tvb now,tvbnow,bttvb8 q  r4 q, J3 G* K3 v7 D
大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-21 04:49 AM

其實如果不是被打壓無得領牌1 n) [! k) I! M1 ]/ r
大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅
( K- L! Q, Z& w8 vtvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2015-3-20 10:01 PM
另一個ATV
作者: lhy92725    時間: 2015-3-21 10:19 PM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:30 AM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
9 q5 O, z# ]4 F' x2 QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lhy92725 發表於 2015-3-21 10:19 PM
香港人不懂如何轉台
作者: mnb1123    時間: 2015-3-22 09:25 AM

香港人不懂如何轉台
8 s1 B3 ?6 U; C7 W8 F. Awww3.tvboxnow.comPedestrian_A 發表於 2015-3-22 03:30 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ z* @0 h4 D9 X3 M
另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-22 10:40 AM

我等緊做完一起睇,睇介紹系唔錯
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:25 PM

0 j/ i2 ^" b& x6 b0 j9 E另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
$ u+ ~" s. b( N$ I$ u/ Qwww3.tvboxnow.commnb1123 發表於 2015-3-22 09:25 AM
想看但下星期開始忙
作者: kipper0426    時間: 2015-3-25 10:45 PM

《導火新聞線》 算周家怡代表作吧?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 01:47 AM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 04:32 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 04:45 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........
6 N3 Q# V9 B$ S, Q+ O0 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
Busy this weekend and will go traveling after Easter...  
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 05:00 AM

Busy this weekend and will go traveling after Easter...  tvb now,tvbnow,bttvb& }  E; e4 x5 [' q/ A
Pedestrian_A 發表於 2015-3-26 04:45 AM
You Travel ... with me to open the discussion about the article?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 07:21 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........公仔箱論壇1 i0 W( F6 y7 p$ X
timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
& R! b6 z# ~1 w9 a* k+ x
9 |- V, A3 s6 X9 J, B幸苦晒J神!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 02:31 PM

You Travel ... with me to open the discussion about the article?
' b4 H' K+ o# i7 N9 ~) |6 Otimmaxsing 發表於 2015-3-26 05:00 AM
是一個傳統每次我去旅行,你派獎金
作者: lhy92725    時間: 2015-3-26 06:20 PM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇
  M2 S- a7 u8 D! X; Mmnb1123 發表於 2015-3-26 01:47 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 Z  i0 ^7 i/ G1 w1 D
我空間下載吾到,要等文武兄一次過比百度盤我先下到www3.tvboxnow.com2 v1 r: P- A3 D7 C
所以要遲D做完曬先開始睇
作者: jeongseo    時間: 2015-3-31 01:34 AM

多一个台选择,,对观众来说都是好事来架
作者: molaytau    時間: 2015-4-13 12:06 AM

我淨係睇過"我阿媽係黑玫瑰" 咋, 我個人來講, 比較中意睇D 輕鬆話題的作品,平時生活已經受很多壓力, 老實講, 我睇劇旨在輕鬆下, 或者因為咁, 我的要求唔高。2 d/ K$ }. e* u! g8 R* F- S

9 k$ }: T0 x, h6 J6 x. l9 O公仔箱論壇而呢套劇, 惠英紅做一個同時係英雄的媽媽, 入型入格, 我中意佢。估吾到姜大衞都搞得笑,美琪BB都做得OK, 不過都係有好多社會問題的情節, 感覺悶左D, 不過去返D gag位都吾差架, sale 埋家庭溫暖添。但係有一點忍吾住要彈的就係 太血腥 囉, 明明有D 位吾一定要show埋出來, 又有手指神功造成的傷口, 又有箭射穿頸, 又有電鋸生鋸人, 太核突!! 明明笑片好心佢吾好整到咁恐怖啦...

* [" K) r3 |+ H  `* }9 I6 b; Iwww3.tvboxnow.com0 j3 n3 H9 |2 C
題外話: 我睇左好多彈港產劇的評論, 係,質素吾係咁高, 但係嫌三嫌四之下, 我又好奇, 究竟大家心目中「好睇的劇」係點ge呢??! 夠創新? 夠經典? 夠搞笑之餘又貼近社會爭議? 定係 要夠感動? 夠情情答答? 夠勵志? 夠卡士?
; E8 n2 r) ]* N  w' A& ntvb now,tvbnow,bttvb1 f$ F9 G0 U+ G3 P8 o  U
而我自己有偏好, 最近幾年中意睇 王祖藍, 佢做戲擺到明就假比你睇, 但佢的劇故事鮮明,選角用心, 往往能製造話題,是笑話... 很多劇都有搞笑成份, 但睇完就吾記得笑在邊度, 但係我睇老表, 會記得笑在邊度, 做做下野, 再諗返起會傻笑... 呢方面有少少似周星馳 星爺的戲, 就係會令人記得... ( m8 B. d; N  e$ C8 [5 ?

7 x& k! ~, ^; `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。很開心有這樣的人做劇同做戲。  D0 o( x7 I% N8 a( M# Q

作者: mnb1123    時間: 2015-4-14 05:38 AM

我都有睇"我阿媽係黑玫瑰"。影后惠英紅、姜大衛都係好戲之人,劇本普通但佢哋交充戲。; T" B3 g) X7 I0 ^& Z
好同意MO姐既題外話。其實每個人要求唔同,睇法唔同,感覺唔同。公仔箱論壇4 K  a. M5 t' J' s$ n) l
每套劇緊係有人中意有人彈,中意既繼續,唔中意既轉台。得一個臺冇得轉可上綱D.L睇其它嘢......
5 V2 C5 ?# O2 d  \) cwww3.tvboxnow.com有時睇完套劇大家討論下、彈下、讚下。或者一路睇一路彈,講出個人感受,有時间可以參予發表意見,
6 Q# R7 e& ^9 d, f1 a7 s冇時间發表意見既閃人。呢D就係J神開呢個討論區平臺俾大家吹下水既目的同地方!

作者: yannie06    時間: 2015-4-25 07:07 AM

繼續期待, 不過電視無得睇
作者: molaytau    時間: 2015-4-25 08:17 PM

63# mnb1123
7 J; r; k4 H( i幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢
, w6 x% X- Y/ ~
" h9 @+ K/ h' V7 G, K& j8 V, P" K公仔箱論壇係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,
6 L8 L5 W1 ?. b( {/ V  R& o
/ \5 q1 Y9 V- f公仔箱論壇
www3.tvboxnow.com4 p3 L0 h' b- t! p. @3 U
早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可以熱烈討論一下, 而家吾係吾想, 但因為質素關係已經無心機追劇, 連睇都好少, 上到來都吾知講乜~ 故已淪為稀客, 請原諒... 真心希望多返D好劇(好些少又睇得過的劇,都吾望佢好好多架啦), 咁又可以再暢所欲言一番...
作者: mnb1123    時間: 2015-4-27 06:27 AM

63# mnb1123 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" [" v: E  ~7 j
幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢
$ h% M; k- x# n, ?0 `2 g/ NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇# D) {: u- R2 G2 t2 L* c- [1 H& [
係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,0 p- z/ c- u7 h5 w) [

. d% \" t6 b( m+ n
: }* v& B3 G0 F' q7 j; B! Ytvb now,tvbnow,bttvb早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可 ...
! {& v9 Z9 ]1 l: qtvb now,tvbnow,bttvbmolaytau 發表於 2015-4-25 08:17 PM
公仔箱論壇! P; r- G9 p: J
都係一句啫,客氣客氣。級數只是虛無。
% k# r9 x  K8 ?- h6 w* `% [
; ^' z% ^% X$ Z4 _6 L" I今年我都追少咗劇,睇咗TDB嘅《四個女仔三個BAR》《師奶MADAM 》《八卦神探》,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 z; Q: [8 o% c0 C. _
港視嘅《來生不做香港人》《選戰》《童話戀曲》《第二人生》《我阿媽係黑玫瑰》《導火新聞線》。
. E8 [0 X+ r; u6 v$ u! ~tvb now,tvbnow,bttvb其中有幾套係Hea住睇,反而睇多咗綜藝、時事.......節目。
作者: lhy92725    時間: 2015-4-27 11:35 PM

原來MBB都追劇追得幾貼tvb now,tvbnow,bttvb& d( j, e; B% v" \* _
港視的劇,目前為止真正有水準的其實只有導火新聞線
& p  o6 X* m: T/ \! J, H公仔箱論壇系拍的幾到,演員的演出幾有水準,即使其實無幾個屬大牌,但確實交到戲www3.tvboxnow.com: K; T  e5 B* T: ~4 A
之之前只有選戰有D睇頭,但儘限題材新穎,演員大部份不算合格TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 Y" x( w' N. y7 u
其他幾套就好一般了
作者: perdana2015    時間: 2015-6-4 01:24 AM

選戰凈系攻本土市場,可能賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-6-8 02:26 PM

選戰呢套劇講選舉中既種種黑暗手段,係政治上全世界都一样咁黑暗。應該唔會 賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-7-7 02:11 PM

呢两日睇緊《還來得及再愛你》由唐禹哲、詩雅、尹子維、姚樂怡、應昌佑、湯怡、陳安瑩、陳家樂....等主演。
0 z4 t" Q  z; ~& M& swww3.tvboxnow.com故事大綱: www3.tvboxnow.com2 M' S$ {2 f( V( Y
224歲的男主角(唐禹哲)
為一段傷逝的愛情守護了200年。這個在鄉村長大的年輕人,曾經經歷巨變:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- I$ C2 V0 e1 k( A4 c
全村人,包括他心愛的人都被惡魔殺死、獨剩他一個被吸血男爵(尹子維)救回 ─ 活著,卻心如冰封tvb now,tvbnow,bttvb, L( W6 o9 f7 d* r: K7 X2 B
心痛,卻哭不出來。直至遇上生命力強、積極面對人生的女主角(詩雅),不經不覺融化了他的心。
5 B# h; Y3 \( I; ?" [. j男的,擁有不死之身軀,女的,也許八十年就是她的一生。這段愛情究竟是天意弄人,還是天作之合呢?
, N3 V1 R" N9 f5 swww3.tvboxnow.com暫時睇咗3集,故事唔錯,不過男主角因角色-心如冰封-卻哭不出所以看落木口木面,以後6集
; F8 u! r! O0 L  ?) atvb now,tvbnow,bttvb唔知會唔會好D,全劇共9集完。
+ n/ @6 ^+ Q5 {tvb now,tvbnow,bttvb

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0