標題: 新劇<<殭>>之我見 [打印本頁]

作者: 木人仔    時間: 2016-4-13 11:38 AM     標題: 新劇<<殭>>之我見

無聊電視新劇<<殭>>,以經算近輪來最好的劇之一,好的原因單純是終於有大cast 大制作,勁多特效(雖然特效多但是比起國外的差勁大截,好假)
3 w" Z3 J# h, j2 H0 K* x4 awww3.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' U6 S  y* {: w+ a6 {! o
比起EU 既無限LOOP 同郭進安既無限傻仔旺式痴利根(郭進安以經自己神化左傻仔旺,結果出黎咩劇,不論正經唔正經都係傻仔旺)9 p' W1 Z+ ~" ~  O& W2 k
以經叫好好(單純CAST計中的含金量轉化出黎的成意黎計)
" G- K# ]+ B/ l$ u; S9 z$ DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
* k1 k1 v5 b7 W: Q. p' A- ytvb now,tvbnow,bttvb<<殭>>就是一套不死人大戰殭屍,之後各種愛恨情愁一碟過既劇tvb now,tvbnow,bttvb0 R; Z; e' i% o$ D3 s

; X5 Q7 r: c# A( S4 X. p先講講不死人的設定到底是甚麼鬼,生成原因係死後比雷劈
8 x% N! v9 s1 g8 Atvb now,tvbnow,bttvb同一時間一口氣劈咁多不死人出黎,完全唔合理劈一個英雄式既不死人比劈一群出黎要優越好多TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 G2 u7 s. |) M) a3 M
其次不死人既存活條件又係咩?到底一定時間要比雷劈才活得成,定劈一次就OK?因第一集片頭鄭加穎係高速公路懶chock咁比雷劈一野,咩事都無
$ _) J! j- }* @% Q咁已經可以足夠暗示為不死人要一定時間要比雷劈才活得成,如果係咁唔應該叫不死人應該叫   差電人公仔箱論壇$ }. V  x7 I0 y4 u. M; [
其次都叫得不死人但殭屍又可以殺得死佢地,咁唔通不死人係有BUG?不死人被殭屍殺得死好矛盾既地方,設定太含糊,唔同一般老套路,殭屍狼人既天敵,% C$ i) v- J- f+ H- ^
單以不死人黎計應該似walking dead多於似佢加下設定,一種可以同殭屍55開既生物
- [% s# J$ }' P+ w/ dtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb; L3 B$ f0 o, V+ E: C
再講講殭屍的設定到底是甚麼鬼,生成原因係不明2 p7 ^3 `( _9 Y2 A+ F1 M
殭屍個外觀設定就係老套中國跳屍,長指甲,有獠牙,但係加上果D時裝同靈活性就變左西方殭屍,但係中西完全結合唔到,www3.tvboxnow.com7 O1 [/ r. V' c, Y3 H2 u5 e
點解外國屍多數都係無指甲,因為要打交就要斷,所以長指甲係唔合理既存在,但係呢套就有理無理都係長指甲,化妝完全唔OK,就係一隻佬帶黑眼仔加個膠交咁大把,最起碼都改小小野呀大佬,加D假體都得掛?有錢洛特效都唔重皮D化妝
' \4 |2 b0 \7 [( ]% Q1 ~- b+ [www3.tvboxnow.com其次打起上黎,下下穿地穿樓,殭屍一向有神力以經算係老規矩,但係所謂不死人都有一樣既"神力"打平手,已經唔知佢設定係點,不死就係唔會死,係死過反生,係舊肉體既條件黎計,唔見得會有身體強化,但係你話感觀敏銳左或者無左痛感,咁都仲要合理小小,因為佢係加強或者無左一部份神經,但係唔見得比雷劈會有肉體強化,唔同殭屍本身同人本身係完全唔同既物種黎" i8 y( \% O9 R' q2 p3 G3 d
8 c: k  U& ?: V: J5 T- z8 j
之後講講女主,kay 就兩個字,做作,令唔令女見人見智,起碼單純上封面無咁多表情果時,係某D角度仲係OK的,但加埋D所謂既"演技"就...兩個未做作,D死粉厚到,唔知幾多十歲既C奶扮20幾歲女,有D過份,無限buff勁高高根鞋公仔箱論壇: D- j4 C) c* h  [% C' h
其次係莫明奇妙既一指禪,插一野可以比死左既野反生,不懂不懂,仲要經常性拎本懶可愛既粉色薄黎寫野,無聊電視既設定話果本野係一本叫小器薄既神器,但係一個小器既人既妝唔會係一慣KAY妝(不論日常生活都係果個厚粉妝),其次都唔會係粉色,因為小器既人通常都狡詐,唔會咁"光鮮",咁樣想加D笑位出黎可以,但係加下變成似係個女主弱智多過係小器
1 k) e9 k. A1 D7 A$ v6 ?www3.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: |1 Y2 O9 }3 D3 S1 l
羅蘭無咩好講比上一套傻仔旺洗左腦,呢套又硬接上去,反正都係差唔多既感覺tvb now,tvbnow,bttvb. Q& m8 S4 i) E

/ r8 @8 l  r5 G+ ]% E3 A7 N% Mtvb now,tvbnow,bttvb副主角黃右藍 c君果一圈仲有兩件不知明女演員,特別叫幽靈那個個樣衰到爆,其次係呢一圈人天生人設會打交,會武術,仲要隨隊附效一個不知名神婆,但單純不死人打殭屍既劇,有必要第一集就推呢D所謂有交集既角色出來?人地外國既一向都係主角講幾集人設,等睇既人有一定認知先慢慢加,加下係一開始出曬黎一碟過,有D吃不消TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. K/ K& z( c9 E, V) D* H; I2 l

8 T" B+ B$ Y" N" z, ztvb now,tvbnow,bttvb總既黎講,投入既錢既成意係有,其他圈點既比較多,起碼以cast黎計係有D改變既意C的
作者: lighthouse    時間: 2016-4-15 09:05 PM

一套傻仔旺洗左腦
作者: tempersitu    時間: 2016-4-16 07:48 PM

英雄所見略同,我又係覺得不死人嘅出現太犯駁了.無啦啦一劈就變咗不死人,點解會有個雷,世界上咁多人俾雷劈又唔見變成不死人.公仔箱論壇% S' Y3 ~9 G7 H7 g, [7 P. ?2 m
其實編劇只需要加幾秒就可以解釋到了,求其話有個國師幫手施法(最好係第一次施法,施完俾僵尸殺咗),要引個雷嚟劈到佢地變成不死人,咁就解釋得到了.又唔難諗,唔明點解唔寫,定係被導演cut咗?
作者: 木人仔    時間: 2016-4-16 10:31 PM

英雄所見略同,我又係覺得不死人嘅出現太犯駁了.無啦啦一劈就變咗不死人,點解會有個雷,世界上咁多人俾雷劈又唔見變成不死人.
7 W1 a9 ^) D& Jwww3.tvboxnow.com其實編劇只需要加幾秒就可以解釋到了,求其話有個國師幫手施法(最好係第一次施法,施完俾僵 ...
4 H$ e8 o) c+ {tvb now,tvbnow,bttvbtempersitu 發表於 2016-4-16 07:48 PM
公仔箱論壇+ W+ D5 M. e8 z5 Q% \% B

; K3 e+ A3 e: _' x. z0 ]1 k7 ~* y8 z9 f& T公仔箱論壇按呢腦洞大開既logic 上套劇EU超時任務入面可以穿越時空既理論上都應該係不死人........都係比雷劈...
作者: iamcherylx3    時間: 2016-4-17 01:24 PM

The show hasn't made sense to me so far...
作者: chiwahyip    時間: 2016-4-17 04:35 PM

已经大概估到个结局
作者: chiwahyip    時間: 2016-4-17 04:37 PM

谢安琪就係个古墓女僵尸转世(诸如此类嘅感觉)。之后就无疑係人鬼情未了的剧情,不死人和僵尸天敌相爱的故事,不过依然期待更新^ ^
作者: scsoo3344    時間: 2016-4-17 06:08 PM

我不能下载
作者: bigheadson    時間: 2016-4-17 06:36 PM

睇咗頭3集已經唔想睇, 毫無創意
作者: yuenloi    時間: 2016-4-17 09:46 PM

新提材比機會佢。
作者: scsoo3344    時間: 2016-4-17 10:18 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: scsoo3344    時間: 2016-4-17 10:19 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 光X菲勒斯    時間: 2016-4-18 01:07 AM

所謂的不死人。。假到呢。。。不如直接用講就帶過算啦。無謂叫D演員打一輪又淋雨先搞呢個不死人出來。。
作者: kenson    時間: 2016-4-18 04:05 AM

首先不死人呢個名 呢個名絕對有創意 全世界都沒人用過 至於點解沒人用 因為完全沒有衝擊力 還是主角; r. @# G) e$ x7 c
其次要謝安琪扮嫩 鄭嘉穎都一個阿叔啦 有必要謝安琪的對白咁低B 直接女強人就得啦
! q3 k" S# m* d# mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。另外深宵食堂真係抄得太多餘太無聊啦 抄來做咩呢 重要系人都知道你抄 你就唔好抄啦
作者: mwang141    時間: 2016-4-18 05:47 AM

another garbabge drama.
作者: goodguangfu    時間: 2016-4-18 10:22 AM

有没有知,殭  插曲 英文歌的名字啊~~
作者: flyger    時間: 2016-4-19 06:57 AM

殺人犯鄭嘉穎第一集隊冧食堂老闆娘然後搶咗佢間鋪來做,居然無人知無人查
作者: guoclu    時間: 2016-4-19 11:55 AM

殺人犯鄭嘉穎第一集隊冧食堂老闆娘然後搶咗佢間鋪來做,居然無人知無人查
6 n6 y8 |' a* S# _9 }flyger 發表於 2016-4-19 06:57 AM
公仔箱論壇! Q3 c' H/ T1 P' C0 S

% P1 z! d8 g! J% C公仔箱論壇You are right. 吾通
作者: AP1010    時間: 2016-4-19 04:04 PM

TVB劇不意外!!
作者: gelim    時間: 2016-4-20 06:06 AM

其实看戏在于relax, 何必理会剧情是否抄袭。即使是抄袭,也不是每个人都看过外国的僵尸片。就当做给一个机会亚洲人看外国剧情故事。
作者: HENG@    時間: 2016-4-20 09:49 AM

感謝你的熱心分享!
作者: tkcsteven    時間: 2016-4-20 02:13 PM

thanks !
作者: drammaking    時間: 2016-4-20 03:13 PM

20# gelim TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ @/ P& l1 a( w* H, \6 L1 w

; c: g$ D+ r8 v8 c! O9 |# }I agree with you. To be honest I don't really care much about it, unlike other people.
作者: undead30    時間: 2016-4-20 10:23 PM

my dad always watch this everyday............ holy
作者: terenice    時間: 2016-4-21 09:25 AM

我同意对谢安肥嘅评价,十分假。同距老公一担担,丑样扮上菜~
作者: 骨炭    時間: 2016-4-21 12:34 PM

我是觉得啦,题材是ok的,但视觉上的感觉怎样看怎样怪。话说僵尸的故事/戏剧普遍来说真的和美剧没得比啦!
作者: aawoo    時間: 2016-4-21 04:19 PM

毫無創意
作者: ly2340    時間: 2016-4-23 12:50 AM

most radicular  part : when C  fighting with another fighter in e#8 ,he's wearing glasses .come on,director  ,please wake up
作者: jimmy333888    時間: 2016-4-23 06:15 AM

dog talk!!!!!!!!!!!
作者: eie319    時間: 2016-4-23 07:26 AM

毫無創意x2
作者: lawrence88    時間: 2016-4-23 10:22 AM

英雄所見略同,已经大概估到个结局
作者: stanny_leong    時間: 2016-4-24 07:07 AM

殭  插曲 英文歌的名字 my love   - larry may&hugh colocott唱
作者: aawoo    時間: 2016-4-24 04:12 PM

一般,不好看,好過無
作者: lzyxqw    時間: 2016-4-25 10:45 AM

谢安琪演技差到晕!点解,点解唔用万绮雯呢???好怀念临兵斗者皆阵列在前-诛邪........
作者: peter24300    時間: 2016-4-28 10:32 PM

毫無創意, 怪怪的
作者: 佩恩    時間: 2016-5-2 08:11 PM

只是COPY機器,等於基諾博士的人造人都是靠電蒼抄人打的技能而成!他抄了幾十部戲而成的人造劇
作者: 我是肥牛7    時間: 2016-5-4 12:13 AM

故事和人物的设定都好有问题,编剧当观众细路仔好易哄
作者: 冷月    時間: 2016-5-4 12:48 AM

个人觉得套戏不错,而且也很久没僵尸戏,我比较不明白那些一直在嫌不好看,不会演什么的,其实又没收你们的钱,有的看就好咯,如果你们那么厉害早就你们去演咯不会是他们在演~~~欢迎对号入座
作者: tamkevin    時間: 2016-5-4 06:56 AM

Can't stand it, gave up after a few episodes
作者: daniel8889    時間: 2016-5-4 12:35 PM

最近,幾集偏過度日常劇了,東跳西跳的,滿可惜的# v  K2 S; D+ \6 w  ^5 H( _
若是邊拍邊播的話,希望有機會拉回正軌。。。
作者: guoclu    時間: 2016-5-4 12:40 PM

雖然套戲有部分演員唔是甘識做戲,但是都有另外其他人有點驚喜,除左鄭嘉穎保持水準之外,好似傑仔,應天,何月,C君,靈梅等都幾好啊。
作者: rosabobo    時間: 2016-5-5 12:50 AM

唔好看,好闷。有的主要角色很造作。
作者: iamcherylx3    時間: 2016-5-14 06:03 AM

Better than I expected, but still not top-quality.
作者: moogoat    時間: 2016-5-15 08:00 PM

Typical TVB drama.... slow build up of the plot.... padded with non-senses , then off the cliff rush to the ending, every one just die so fast and easily when they were portray as super hero / super villain.   I still couldn't figure out whats the point of introducing those Chinese Vampires into the show........ oh well when you have the monopoly... you can suck all you want and people still don't have much viewing choices......
作者: gelim    時間: 2016-5-23 06:00 AM

结局有点随便咯
作者: stankk    時間: 2016-5-24 01:54 PM

1# 木人仔 公仔箱論壇: ~; D+ f  u5 `: V2 Y" q0 ~+ l
tq
作者: 670019812    時間: 2016-10-9 03:55 PM

好认同楼主观点,期待第二部
作者: willtwhw    時間: 2016-11-11 01:12 AM

so bad taste
作者: 朱古力豆豆    時間: 2017-2-6 05:35 PM

始終無法媲美《殭約》
作者: dummy_tvbox    時間: 2017-3-2 01:00 PM

作者: f418654855    時間: 2017-3-8 10:53 PM

我觉得唔系几好睇,不过几中意6永,可能因为距本身搞笑形象,有阵时见到距认真个样,就好想笑哈哈哈
作者: dummy_tvbox    時間: 2017-3-13 05:29 PM

作者: mutouyogi    時間: 2017-4-23 05:32 PM

TVB抄冷饭聚集
作者: loxsos112    時間: 2017-10-13 09:58 PM

一般,不好看,毫無創意

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0