標題: [硬碟] 有關大概3GB唔見左 [打印本頁]

作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-2 06:23 PM     標題: 有關大概3GB唔見左

如題
當我check C drive個 space用左幾多, 再加埋select全部folders + hidden files 個容量用左幾多時. 竟然發現用個space有出入, 但check唔到3GB用系邊.
其實系麼也原因?系中左virus?定系其他?
作者: jwxie518    時間: 2006-12-2 10:37 PM

原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-2 05:23 AM 發表。 
如題
當我check C drive個 space用左幾多, 再加埋select全部folders + hidden files 個容量用左幾多時. 竟然發現用個space有出入, 但check唔到3GB用系邊.
其實系麼也原因?系中左virus?定系其他? ...
你係話 100GB的 HARDDRIVE
係電腦度只顯示 97?
如果係咁應該正常....
作者: xshinx    時間: 2006-12-3 03:44 AM

NTFS Format  

1024= 1k .

1024 K = 1M

1024 M = 1G

40G NTFS Format  後 37G 正常

作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-3 10:45 AM

你地可能誤會左我個意思
其實已經係format左好久用左好一段時間.....話姐俾你地睇我個printscreen應該明白^^

作者: xshinx    時間: 2006-12-3 12:14 PM

還有 windows  ??  Progrram Files ??
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-3 12:22 PM

原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:14 PM 發表。
還有 windows  ??  Progrram Files ??
已經select晒drive c: 裡面個files+folders+hidden files/folders
作者: xshinx    時間: 2006-12-3 12:23 PM

你用咩 Window??  XP??

如果用 XP 點解用FAT32 Fonmat ???

FAT32 中單個檔案 ,不能超過 4G
作者: xshinx    時間: 2006-12-3 12:26 PM

原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-3 12:22 PM 發表。 

已經select晒drive c: 裡面個files+folders+hidden files/folders
我只是見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??

作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-3 12:34 PM

原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:26 PM 發表。

中單個檔案
我只是見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??
系因為當select晒全部folders隨便在一個folder right-click --> properties就會你所講"見到 你Documents and Settings 多少 沒有 Window 多少? Progrram Files 多少??"
你可以試一試我講geh系真geh^^
作者: xshinx    時間: 2006-12-3 12:40 PM

你試下 一個一個 folders 多少加起來是多少

是多少??
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-3 12:43 PM

原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:40 PM 發表。
你試下 一個一個 folders 多少加起來是多少

是多少??
總數一樣
作者: xshinx    時間: 2006-12-3 12:56 PM

原帖由 asus_p2_vb 於 2006-12-3 12:43 PM 發表。 

總數一樣
小左3G ??
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-3 12:58 PM

原帖由 xshinx 於 2006-12-3 12:56 PM 發表。

小左3G ??
差唔多3GB
作者: jwxie518    時間: 2006-12-4 01:20 AM

去我的電腦 -->  按入去 C:/
之後將全部folder hight
我加起黎發現我差唔多係個個數字
但差8g

本身硬碟係唔係應該食番幾個G?
如果我冇記錯的話....

作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-4 09:56 AM

原帖由 jwxie518 於 2006-12-4 01:20 AM 發表。
去我的電腦 -->  按入去 C:/
之後將全部folder hight
我加起黎發現我差唔多係個個數字
但差8g

本身硬碟係唔係應該食番幾個G?
如果我冇記錯的話....
唔知麼也原因吃左咁多GB....但好肯定HDD本身系會用左少少GB當format後,但系唔可能format後又再吃咁多GB.話姐去解決個方法就系format, 咁就可以拿返你唔見左d GB.
作者: 天一    時間: 2006-12-4 10:15 AM

我想因该是系统将那些空间转换成了 virtual memory......
不过, 你的电脑的ram得512, 因该就没拿gam大的空间来做virtual memory......
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-4 10:48 AM

原帖由 天一 於 2006-12-4 10:15 AM 發表。
我想因该是系统将那些空间转换成了 virtual memory......
不过, 你的电脑的ram得512, 因该就没拿gam大的空间来做virtual memory......
我睇唯一個方法就系format, 應該唔其他方法guah...
作者: Cecilia    時間: 2006-12-4 02:30 PM

可能係用在係VIRTUAL MEMORY同休眠既功能上面
假設你既實際記憶體係1GB既話
預設情況下WINDOWS 會用1.5倍實際記憶體既空間作為虛擬記憶體的空間(1.5G)
用與實際記憶體相同既空間作為休眠既空間(1G)
所以如果你既實際記憶體係1GB既話,就可能用左2.5G係休眠同VM上面

如果想知用左幾多係休眠同VM上面,可以係FOLDER OPTION到唔係剔隱藏系統檔
咁你係C:\(預設存放係C:\底下) 到應該會見到有兩個好大既FILE(PAGEFILE.SYS以及HIBERFIL.SYS)
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-4 06:20 PM

原帖由 Cecilia 於 2006-12-4 02:30 PM 發表。
可能係用在係VIRTUAL MEMORY同休眠既功能上面
假設你既實際記憶體係1GB既話
預設情況下WINDOWS 會用1.5倍實際記憶體既空間作為虛擬記憶體的空間(1.5G)
用與實際記憶體相同既空間作為休眠既空間(1G)
所以如果你既實際 ...
that's mean 睇到個兩個PAGEFILE.SYS以及HIBERFIL.SYS就可以delete拒?
作者: Cecilia    時間: 2006-12-4 06:47 PM

唔可以直接del架

[休眠功能關閉]
    係桌面RIGHT CLICK[內容]==>屏幕保護程式==>再入下面有個[電源管理]==>去休眠頁面==>唔好剔[開啟休眠]
咁HIBERFIL.SYS就會無左架啦

[虛擬記憶體](*唔建議關閉,除非你既實際記憶體好大,EX.有2GB)
RIGHT CLICK[我的電腦]==>內容==>進階==>入面有一個係有關VM既設定
可以設定VM用量既大小,一般預設係1.5倍記憶體.可以係度自訂大小,或者唔用.
或者將VM放係第二個driver到都得(因為可以增加效能,我都係放係第二個專屬既driver到)
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-5 08:04 AM

原帖由 Cecilia 於 2006-12-4 06:47 PM 發表。
唔可以直接del架

係桌面RIGHT CLICK==>屏幕保護程式==>再入下面有個==>去休眠頁面==>唔好剔
咁HIBERFIL.SYS就會無左架啦

(*唔建議關閉,除非你既實際記憶體好大,EX.有2GB)
RIGHT CLICK==>內容= ...
多謝晒^^
作者: marco_unsw    時間: 2006-12-11 04:48 AM

你呢种情况,大概系windows用左d harddisk来做系统还原back up,你可以新装机之后去停晒系统还原就得,我部机以前都系甘的问题。
作者: asus_p2_vb    時間: 2006-12-11 10:27 AM

原帖由 marco_unsw 於 2006-12-11 04:48 AM 發表。
你呢种情况,大概系windows用左d harddisk来做系统还原back up,你可以新装机之后去停晒系统还原就得,我部机以前都系甘的问题。
雖然, 問題已解決....但都非常感激你個幫忙^^
作者: 隨時奉陪    時間: 2006-12-19 12:07 AM     標題: 少3G的可能

可能你装佐一键还原,备份系统啊,我有一样

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0