標題: [硬碟] 外置硬碟 輕輕一跌, 就讀唔到,卡卡聲。。。 [打印本頁]

作者: C-Yeah=ON=    時間: 2018-4-5 02:31 AM     標題: 外置硬碟 輕輕一跌, 就讀唔到,卡卡聲。。。

外置硬碟
Toshiba MQ01ABD100 1TB
剛插好運行時,唔小心由機箱頂跌落地。就讀唔到,聽到卡卡聲。有時就話要格式化
有工具、夠膽自行拆開。但唔知有咩方法救到撈返裡面既資料。謝謝解答
作者: jako2010    時間: 2018-4-5 11:07 PM

別傻了懂得拆也沒人會拆的拆過你就別想救了,class 100無塵室你家裡有嗎?真心勸你別再給那硬碟通電
告訴你一個殘忍的事實,就算救的了都不一定是100%的資料而且很貴
你只有2個選擇:
1.如內裡的資料不重要就別救了,買顆新來用吧
2.如內裡的資料超重要的話你要預2筆花費
-a.買新硬碟用來存入你救出的資料用
-b.救1TB的硬碟大概是港幣$2500至$6000左右自己格一下價吧
至於救的了多少資料沒人能答你
因為碟片物理損壞的位置誰知道是放什麼文件?
而你那一跌可能已經產生粉塵甚至斷針,你再通電已經進一步損壞了碟片,遭物理損壞的一圈資料鐵定救不了
記著硬碟是很脆弱的經不起跌和撞特別是通電中時
作者: C-Yeah=ON=    時間: 2018-4-6 11:45 PM

2# jako2010

咁只好投降了。。。。。。
因自己無消磁消靜電無塵環境支解佢了。。。

太魯網了

謝謝 jako2010 解答。
作者: 木人仔    時間: 2018-4-7 09:13 PM

樓上指既無塵維修係無錯,但係有個點你要攪清楚,
無塵拆碟既環境指既係,拆係硬盤既本身,硬碟拆開左入面會有碟片,如果要救果D 碟片同入面D野,先要用到無塵環境處理
而一般掉硬碟唔見得一定會掉到入面D 碟片有問題,可能係跌爛左個硬碟盒某個部件都味定,
呢個情況換左個硬碟盒就解決到
樓上講既無錯但係唔全面,一般黎講只要無跌到隻硬碟碎曬,都可以試下換左個硬碟盒睇下點先
作者: mcwalker    時間: 2018-4-21 03:34 PM

卡卡聲就應該沒有救的了, 因為轉動摩打已經壞掉了, 又或者讀碟臂已經斷左.
作者: lonely_cupcake    時間: 2018-4-26 09:46 PM

BACKUP DATA 一般人都係用HARD DISK, 比用碟已經好D
我果隻HARD DISK都開始有DEE DEE 聲,諗緊點

希望樓主最緊要嘅DATA有另一個位BACK UP左啦
作者: hkmanhehe    時間: 2018-4-27 01:23 PM

唔係話完全冇得救,係睇你駁唔駁。如果你係塊電路板死左,有間加拿大公司係可以幫你替換。但你個CASE係唔係就咁換左就行得返就唔知了
作者: chowpei    時間: 2018-9-22 07:53 PM

卡卡聲就應該沒有救的了, 因為轉動摩打已經壞掉了, 又或者讀碟臂已經斷左.
mcwalker 發表於 2018-4-21 03:34 PM
if the disk has no damage still recoverable by replace broken part, however if the disk scratched no way to recover it..
作者: oinky    時間: 2018-10-4 03:30 PM

如果聽到卡卡聲就沒有救啦。裡面的disk都已經被刮爛。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0