標題: [貼圖] [原創內容] 蜂鳥2018 ! [打印本頁]

作者: manyiu    時間: 2018-5-20 12:13 PM     標題: [原創內容] 蜂鳥2018 !

我上個月去行公園, 見好多 hummingbirds 吃糖水和花蜜, 忍唔住返企囉相機同佢地留倩影!

蜂鳥的體長只有5.6厘米,其中喙和尾部約佔一半,體重僅2克左右,其大小和蜜蜂差不多,這樣的蜂鳥才是世界上體形最小的鳥類,它的卵也是世界上最小的鳥卵,比一個句號大不了多少。蜂鳥的羽毛大多十分鮮豔,並且閃耀著金屬的光澤。它們的飛行本領高超,可以倒退飛行,垂直起落,翅膀振動的頻率很快,每秒鐘可達50~70次,所以有'神鳥'、'彗星'、'森林女神'和'花冠'等稱呼。

[attach]4232266[/attach]

[attach]4232265[/attach]

[attach]4232264[/attach]

[attach]4232210[/attach]

[attach]4232209[/attach]

[attach]4232208[/attach]

[attach]4232207[/attach]
呢隻雀唔係蜂鳥, 叫chickidee, 佢偷糖水飲, 應該好快有糖尿病...

[attach]4143558[/attach]
蜜蜂採左很多花蜜, 還飲糖水, 需要 check check 有無糖尿病....

作者: JosephHsu    時間: 2018-5-20 05:36 PM

精彩畫面拍的很棒!謝謝版主分享
作者: manyiu    時間: 2018-5-30 01:20 PM

精彩畫面拍的很棒!謝謝版主分享
JosephHsu 發表於 2018-5-20 05:36 PM
唔好客氣, 影左相片, 希望同大家分享嘛 !
作者: tcbd    時間: 2018-7-18 02:56 PM

唔該哂, 多謝分享咁多精彩嘅嘢睇,衷心感謝
作者: daxianga55    時間: 2018-9-25 09:09 AM

精彩画面拍的很棒!谢谢版主分享

作者: hefengqq    時間: 2018-10-6 10:29 PM

精彩绝伦,感谢版主分享
作者: symr1    時間: 2018-10-7 02:12 PM

謝謝分享!
作者: kccl    時間: 2018-12-19 12:18 PM

謝謝分享!
那裡的公園?
作者: manyiu    時間: 2018-12-19 05:21 PM

謝謝分享!
那裡的公園?
kccl 發表於 2018-12-19 12:18 PM

(Nature Park) 11851 Westminster Hwy, Richmond, BC V6X 1B4, Canada

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0