標題: [寬頻服務] 寬頻速度一問?? [打印本頁]

作者: DEMOBOY    時間: 2009-8-10 08:27 PM     標題: 寬頻速度一問??

我依家用PCC?服務,佢話有3M OR 6M,月費不同,我只想上網快D,錦我點先知道真正用緊幾多M呢?
(因我覺得之前用3M同依家用6M既差不多)請指教小弟,唔該唔該!
作者: danielnyf86    時間: 2009-8-11 07:06 PM

要上网快D,有好多因素。。。
不过有样野你要知,所谓3Mbps 同 6Mbps 系 Mega “bits” per second 吾系 Bytes
1Bytes = 8bits 但系我地平时都系用Bytes来计网速
所以6Mbps 要除 8 就系实际网速

而且如果你屋企离开ISP个server 好远,或者你ngam ngam好系边界(一般系5。5公里的范围),再快都会变慢。。。

还要看你上网,个网的server繁忙无,如果忙,你再快server吾send返卑你部脑,就无用。。

希望帮到你啦!!
作者: danielnyf86    時間: 2009-8-11 07:11 PM

忘记讲 6Mbps = 6000 bits / 8 = 0.75 Mega Bytes per second 大概就是你的网速!!
作者: DEMOBOY    時間: 2009-8-23 12:04 AM

2# danielnyf86 [/b

thanks
作者: z0012854    時間: 2009-8-23 01:52 AM

其實一般上網3m同6m分別不大的,比如www.tvboxnow.com 首頁大約1.2mb 用3m同6m瀏覽大約都是1至2秒

如果想上網快換個高速硬碟來得實際

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0