標題: 新 S-Class超豪 一芒兩睇各自精采 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-9-6 08:05 AM     標題: 新 S-Class超豪 一芒兩睇各自精采

Benz旗艦級超豪華房車S-Class系列,今年紐約車展上終有新版登場,而實物亦剛熱辣到港。雖然新版外形無驚喜,但豪爆內容仍然係矚目之處,尤其係最新科技「一芒兩睇」,左右唔同角度望有唔同內容,互不干擾,有創意亦相當實用。

小改款更安全

■同一個芒,左右望居然各有不同畫面,司機乘客互不打擾。

雖然官方發佈會稱為新世代S-Class,但車身線條其實唔算翻天覆地改頭換面,只屬 Facelifted小改款,唔似新E-Class咁有驚喜。慶幸改動位都唔少,包括新設計鬼面罩、泵把線條同側鏡等,車身亦加入不少鍍銀飾邊。車尾變化最大,不但泵把整合尾喉成一體式設計,連尾燈都用上 52顆 LED,令整架 S-Class充滿精緻及略帶 Sporty嘅感覺。除柴油同混能版本外,一如過往,到港新S系列嘅選擇依然豐富,由 S300 L到 S65 AMG級別都有,由最平 109萬到 350萬,真係任何級數嘅有錢佬都 Cover到。而新E-Class多項新安全科技,理所當然喺 S-Class身上都搵到,包括防止偏離車道嘅 Lane KeepingAssist、防超速系統、防瞌眼瞓 Attention Assist等,多方向防護,包你揸同坐都咁安全舒適。

■(左邊望)只見到選曲、藍芽、調校冷氣等介面。

■(右邊望)另一邊卻只望到環迴音效介面,而且毫無鬼影。

創意多媒「睇」

■大、小提琴樂師現場演奏,靚聲直駁車內,聽得出 Logic 7嘅靚聲有幾到位。

由於未實試過新S-Class,改良咗嘅懸掛、操控等提升,未能親身體驗,不過對比外形同操控,屬旗艦級車系嘅S-Class最大賣點相信仍係新車可以有幾豪。車廂引入大量細微改良位同高科技豪華裝備,最叫人印象難忘,首推「一個芒兩份睇」(Splitview),唔係傳統嘅一開二左右分割式顯示,而係按司機位及前座乘客不同視野角度,睇到完全獨立嘅影像。如揸車嘅只望到GPS地圖,隔籬位就只望到Audio介面,揀歌轉台時完全唔會影響駕駛者。影像內容可自由揀選,如後泊鏡頭、環迴音效、冷氣調校等,左右方望到嘅內容任意調配,高科技得嚟亦相當實用。音效方面,加入名廠 harman/kardon嘅 Logic 7環迴系統,有靚聲定位之餘,亦加入 SD卡槽及7.2GB硬碟,對應時下三大熱門數碼音樂格式,如 MP3、 ACC及 WMA等,想玩激啲,仲有 iPod線、 USB頭、40GB大容量硬碟畀你揀,令多媒體享受更為豐富。

豪華位 逐項睇       

■中央手枕位隱藏免提按鈕,前方為類似寶馬 iDrive嘅介面操控系統。

■連後排座椅都有電控調校。

■不同 S-Class有不同設備,如後方屏幕可以 Option形式選購。

■車廂闊落皮椅軟熟,散發豪華感。

■附有罩耳式 Head Set,夠高級。

■軚盤中央以真皮包裹,再加大廠徽。

■後排放下手枕位有齊杯架、置物格等設備。

■尾燈共由 52顆 LED組成,更光亮更醒目。

Mercedes-Benz S350 L規格
型號: S350 L引擎: 3.5L直六
馬力: 272hp
售價:$1,378,000

作者: samsonsiu    時間: 2009-9-7 03:52 PM

Nice, I want it but i don't have money
作者: kr1s    時間: 2009-9-10 10:07 AM

this is the car.....
作者: Hayms    時間: 2009-9-14 04:21 AM

luxury.
作者: 老妻    時間: 2009-9-17 02:17 AM

配備真棒.....
作者: choocw78    時間: 2009-9-17 04:54 PM

super nice, my dream car. But too expensive. Only can but display model.
作者: vuirui    時間: 2009-9-17 10:30 PM

tq sharing
作者: tat1314    時間: 2009-9-18 09:38 PM

谢谢分享。
作者: lukky1010    時間: 2009-11-29 02:35 PM

多谢楼主分享
作者: strikex87    時間: 2009-12-2 12:26 AM

best car ever
作者: asoon    時間: 2009-12-2 06:07 AM

super nice.....
作者: jollybee    時間: 2009-12-5 01:06 PM

luxury = expensive = un-affordable....
作者: night0404    時間: 2009-12-5 03:11 PM

100% 既豪華!
100% 既貴...
作者: thegameguy    時間: 2009-12-6 07:06 PM

this is really full equiped machine
作者: jackiebbbbbbbb    時間: 2009-12-7 10:25 AM

waste money to build useless thing...
作者: aasdf    時間: 2009-12-14 11:48 PM

love it
作者: ke70_20v    時間: 2009-12-24 10:52 AM

thanks for sharing
作者: chkli    時間: 2009-12-27 10:05 AM

great technology
作者: jinmik    時間: 2009-12-29 05:34 AM

thank you
作者: john_93    時間: 2009-12-29 07:25 PM

thx for sharing  !!!!
a very nice car !!!!
作者: sttch88    時間: 2009-12-30 01:09 AM

wow...thanks...beautiful car...

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0