標題: 點先係一碟靚嘅"干炒牛河"? [打印本頁]

作者: superdt    時間: 2007-4-12 08:31 AM     標題: 點先係一碟靚嘅"干炒牛河"?

請問各食家....點先係一碟靚嘅"干炒牛河"?
作者: antonboy    時間: 2007-4-13 04:48 AM

I would also like to know how to cook!
作者: carmen_girl    時間: 2007-4-14 05:22 AM

落多d油啦.同埋d牛肉一定要靚,炒前用食粉撈下
材料
乾身河粉 - 300克勿濕水
牛肉 - 70克切片
九黃 - 30克切段
銀芽 - 50克
薑 - 5克切絲
調味料 - 醃牛肉:豉油2小匙、雞粉1小匙、生粉1小匙;炒河調味:老抽1大匙、生抽1小匙、糖半小匙

烹調
醃牛肉半小時。
洗淨九黃、銀芽,瀝乾水份。
大火,熱鑊,加4大匙油,加入牛肉,炒至剛熟(剛全轉色),起鑊。
餘油,加入河粉、薑絲,炒勻。
牛肉回鑊,加入九黃、銀芽,炒勻。
加入炒河調味料,再炒勻,即成。
作者: sharon81    時間: 2007-4-14 07:14 PM

thanks
作者: safin    時間: 2007-4-18 04:25 PM

好好美
作者: rockyouzhi    時間: 2007-4-19 02:42 AM

我好吃额```呵呵``
作者: vwilson1980    時間: 2007-4-21 07:20 PM

I perfer to use the non-sticky wok, so you no need to put too much oil, it healthier. Also I like to use the Malaysian dark soy sauce, it wouldn't make the noodle too watery.
作者: lux1261    時間: 2007-8-5 07:07 AM

干炒牛河
令我有好多美好回憶!細路仔時候爸爸常常買2碟外賣、返屋企比我地六兄妹做消夜。好好味呀!今時今曰食唔番拿!
作者: chestnut    時間: 2007-8-7 06:54 AM

thank you for sharing this receipt!!!
作者: jb3721    時間: 2007-8-7 03:50 PM

簡單D講,干炒牛河...不是.干炒油河.旦現在柱柱都係...油河 外賣盒個低一定好多油
作者: 金谷秀夫    時間: 2007-8-7 09:23 PM

原帖由 jb3721 於 2007-8-7 08:50 發表。
簡單D講,干炒牛河...不是.干炒油河.旦現在柱柱都係...油河 外賣盒個低一定好多油
其實干炒牛河要炒得香,好簡單,油不要太多,薑末蒜蓉也是其次,最重要的是熱鍋快炒,鑊一定要燒得夠熱,厚鑊比薄鑊好炒,因為厚鑊散熱比較慢,材料放進去時不會馬上凍,可以做到熱鍋快炒,所謂夠鑊氣,但在家庭的爐具是很難做到。
作者: mintaro89    時間: 2007-10-17 08:34 PM

Agree, dont put too much oil, good for health, live longer.........:onion14:
作者: tricotin    時間: 2007-12-6 07:15 AM

干炒牛河.最重要是干.
作者: yuki70    時間: 2007-12-6 07:18 AM     標題: 回復 #3 carmen_girl 的帖子

Thanks for the recipe. Yummy!
作者: tae_wong    時間: 2008-2-26 03:03 AM

原帖由 金谷秀夫 於 2007-8-7 09:23 PM 發表

其實干炒牛河要炒得香,好簡單,油不要太多,薑末蒜蓉也是其次,最重要的是熱鍋快炒,鑊一定要燒得夠熱,厚鑊比薄鑊好炒,因為厚鑊散熱比較慢,材料放進去時不會馬上凍,可以做到熱鍋快炒,所謂夠鑊氣,但在家庭的爐具是很難做到。 ...
未食過一碟干炒牛河用蒜蓉炒哦...喺咪我孤陋寡聞呢?
作者: hihihuhu    時間: 2008-2-26 05:46 AM

[quote]原帖由 tae_wong 於 2008-2-26 03:03 AM 發表 未食過一碟干炒牛河用蒜蓉炒哦...喺咪我孤陋寡聞呢? [/quo

咁 你真是      孤 陋寡 聞呢  啦           蒜子 ﹐炸蒜片  ﹐ 豬油  ﹐ 豬油渣   ﹐牙菜    和    鍋紅      是    一 碟干炒河 的精髓   是其次

在唔明白   可以問     菜生( 名人)

作者: yappyha    時間: 2008-3-11 04:44 PM

原帖由 carmen_girl 於 2007-4-14 05:22 AM 發表
落多d油啦.同埋d牛肉一定要靚,炒前用食粉撈下
材料
乾身河粉 - 300克勿濕水
牛肉 - 70克切片
九黃 - 30克切段
銀芽 - 50克
薑 - 5克切絲
調味料 - 醃牛肉:豉油2小匙、雞粉1小匙、生粉1小匙;炒河調味:老抽1大匙、生 ...
就得河粉要飛水, 然後等佢風乾先落鑊炒,咁先正。
作者: gigi2288    時間: 2008-3-31 01:05 PM

我都很孤陋寡闻 ,在香港数十年来都未曾食过蒜茸 、猪油渣干炒牛河 ,呢 d 系唔系东南亚干炒牛河 。菜生是什么人 ? 干炒牛河创作人? 还是吹水佬 ?你边度乡下 架?         
   系香港 、酒楼一般都用姜 、芴 、银芽 、牛肉 、九黄 、河粉 ;而一般茶餐食肆、快餐店多用洋芴
、芽菜 、芴 、牛肉 、河粉  ,未曾食过蒜香 、猪油渣干炒牛河 ,在何处可以食 ?
    以™上香港干炒牛河所用的物料 ,你买一碟食便可以知道。唔信你可以打电话 问下香港d 教人煮中菜 d 学校 。
作者: kwplee    時間: 2008-5-18 09:31 PM

You may put your 河粉 - 300克 in microwave oven for 1 minute.  It will be much more easier for stir-frying, and also use less oil.
作者: jarita123    時間: 2008-5-23 05:18 PM

干炒牛河...is my favoure fruit, iwill try to cook this chinese food thank you for sharing
作者: reithway    時間: 2008-5-25 03:00 AM

係食完蝶野冇油係蝶度但又唔埋一舊
作者: roanna28hk68    時間: 2008-6-15 11:36 PM

A standard dish of fried beef with flat noodle is the presentation of the finished dish.  You are required there is no or less oil remain on the plate, well soya sauce colour, Not too dry and not too wet that is every noodle are separated.  The meat are soft , vegetables and the noodle are crispy.
作者: anktree    時間: 2008-11-19 12:00 AM

要帶有焦先好食
即係d荷粉要起沙
作者: tbone1209    時間: 2008-12-27 08:54 AM

落多d油啦,this is a fatal mistake for the dish
作者: bakayaroo    時間: 2009-6-4 04:55 PM

1# superdt
作者: 柔    時間: 2009-6-20 08:10 AM

嗯,一定好好味!
作者: james721007    時間: 2010-7-6 11:07 AM

thanks for sharing
作者: kwokhung    時間: 2010-12-30 10:47 AM

thank you for sharing
作者: wwah    時間: 2011-2-16 07:43 PM

谢谢
作者: 博洛龐    時間: 2011-4-13 04:18 PM

何洪記的乾牛河算幾好,乾身得來有鑊氣,但有時水準不穩,最好不要在午飯時間叫,有機會失手的.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0