返回列表 回復 發帖
很有用的资料~谢谢大大分享~

評分次數

• vandas

Thanks for the information!!!

評分次數

• chowold2

我個人試過用波士頓蕨同蘆薈
最後都是用了蘆薈,因為之後有得食
不過好苦.....

評分次數

• chowold2

不過好苦.....
OLHY 發表於 2013-2-9 11:00 AM
自己種蘆薈黎吃?我從未諗過,你如何煮薈黎吃?
真匿名
常春藤 蘆薈 跟 黃金葛 應該比較容易取得

來家裡種種看 希望不會長蟲或引來蚊子 ^^

評分次數

• vandas

呢D係唔係都係要放係屋入面?
頭幾個睇黎有D大?

評分次數

• vandas

呢D係唔係都係要放係屋入面?
頭幾個睇黎有D大?
ckwtli 發表於 2013-2-11 06:00 AM
1, 2, 3, 8, 9 在室內盆種也可以長至十呎以上,有些商場會用來作裝飾及綠化用。

在市場上也很容易買到幼株。
不過好苦.....
OLHY 發表於 2013-2-9 11:00 AM
並非所有蘆薈皆適宜食用。

去皮後蘆薈表面仍有黏液的話需要用大開水"川水",再撈出來放在冰水泡一泡,黏液就能去掉,再水煮3-5分鐘,即可去掉蘆薈的苦味。
題外話。。這個冰鎮蘆葦可好吃了。。。
轉載 - 每一塊蘆薈大概是3-4平方公分的大小..放在冰塊上..冰冰涼涼的..
蘆薈的口感實在是很難用言語形容..有點脆脆的..又滑溜順口..
淡淡甜甜的滋味.

評分次數

• chowold2

我知道蘆薈對各種灼傷、燙傷和曬傷有顯著療效。吃就真係未吃過
真匿名
努力種緊常春藤 暫時種左原色同金邊
祝dororo 超版開年大吉大利.富貴常春.
常春藤 蘆薈 跟 黃金葛 應該比較容易取得

來家裡種種看 希望不會長蟲或引來蚊子 ^^
shijin 發表於 2013-2-10 02:00 PM
泥種黃金葛試過買返黎果陣有蚊
祝dororo 超版開年大吉大利.富貴常春.
ob51330 發表於 2013-2-11 08:57 PM
我祝大家花開富貴
泥種黃金葛試過買返黎果陣有蚊
dororo 發表於 2013-2-11 10:48 PM
新買返黎就有蚊滋,真係好討厭,你如可處理呢D蚊滋. 我從來都不在室內用農藥, 講真我從來都不買農藥
真匿名