返回列表 回復 發帖
新買返黎就有蚊滋,真係好討厭,你如可處理呢D蚊滋. 我從來都不在室內用農藥, 講真我從來都不買農藥
chowold2 發表於 2013-2-12 12:07 AM
係後樓梯噴 噴1-2次就會冇
冇計我係office 種 冇咁多時間搞
暫時未試過會再有蚊滋
我喜歡亞里垂榕
感謝大大分享資料

評分次數

• vandas

比較過版主介紹的15種植物, 我還是喜歡虎尾蘭
冬季時家裡都行中央暖氣, 如果室內栽種的話, 不知是否適合?
有什麼地方需要特別注意.....

評分次數

• chowold2

sorry, 忘記問文中所說的 '約15平方米的房間內放置2盆中型虎尾蘭'
中型是何呎吋?

評分次數

• chowold2

新買返黎就有蚊滋,真係好討厭,你如可處理呢D蚊滋. 我從來都不在室內用農藥, 講真我從來都chowold2 發表於 2013-2-12 12:07 AM
想趕走這些討厭的小東西很容易. 用一個或六,七粒蒜頭或四,五隻辣椒切碎,開1500cc.水浸一晚,隔日就可用那些水來噴澆植物.什麼蚊滋飛虫都走頭.不用買農藥.啱哂你.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
想趕走這些討厭的小東西很容易. 用一個或六,七粒蒜頭或四,五隻辣椒切碎,開1500cc.水浸一晚,隔日就可用那些水來噴澆植物.什麼蚊滋飛虫都走頭.不用買農藥.啱哂你. ...
orchids 發表於 2013-2-26 09:49 PM
蒜頭水、辣椒水好多人都試過但冇效. 主要是氣味不能持久吧,一旦揮發掉又再回來。
也有人用驅蚊草等植物(並非食蟲草)一樣冇用。。。
sorry, 忘記問文中所說的 '約15平方米的房間內放置2盆中型虎尾蘭'
中型是何呎吋?
soritaka 發表於 2013-2-26 08:05 PM
多數用盆的大小來分辨,中型是指6-8"(直徑)盆。

虎尾蘭原產自南非、巴西,是室內植物。
可閱讀另一篇介紹:家居空氣淨化植物 之 虎尾蘭
Good Sharing! Thanks!
好實用的教學 謝謝分享 要想想種植邊一種類先...

評分次數

• chowold2

goods... thanks....
好多都有, 有時間掘D入屋種先, 多謝提供.

評分次數

• chowold2

新買返黎就有蚊滋,真係好討厭,你如可處理呢D蚊滋. 我從來都不在室內用農藥, 講真我從來都不買農藥
chowold2 發表於 2013-2-12 12:07 AM
有冇諗過用粘蟲版?

評分次數

• chowold2

有冇諗過用粘蟲版?
happy.happy 發表於 2014-3-2 06:00 PM
粘蟲版係點樣子?我這裡未見過有得賣。
真匿名
粘蟲版係點樣子?我這裡未見過有得賣。
chowold2 發表於 2014-3-3 12:49 PM
參巧圖
係賣園藝果d就有,你要問佢,佢地好少放出黎,年幾前買5蚊一張,可以一包咁買唔記得20定50張,效果好好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• dororo

• chowold2

參巧圖
係賣園藝果d就有,你要問佢,佢地好少放出黎,年幾前買5蚊一張,可以一包咁買唔記得20定50張,效果好好
happy.happy 發表於 2014-3-3 03:51 PM
呢樣野好就算放在室內也不是太難睇,有機會要買嚟用,多謝happy兄
真匿名