返回列表 回復 發帖
這書是真的, 因為我有一本現代板, 由少林寺自己出, 包一隻VCD, 我2005年時跟一少林武僧學, 他在香港教, 當時教的功法全名係"少林達摩易筋洗髓功". 易筋經部份同你post上來的一樣.

講真, 得的圖, 好難明, 由A 動作到B動中間係點就睇唔到. 呼吸又冇講.

當時個師父叫做"釋延王". 我想而家應在大(山與)山少林武術學校教.

本書最後一段寫道"此功還有高級功法". 於是有同學問師父, 想學高級, 師父話你地睇完隻高級VCD再講.

睇完後, 全班同學冇聲出, 亦再冇人想學...............
有木馬病毒,
請掃毒後再上傳, 謝謝~~
原帖由 yipty 於 2009-1-3 09:13 AM 發表
這書是真的, 因為我有一本現代板, 由少林寺自己出, 包一隻VCD, 我2005年時跟一少林武僧學, 他在香港教, 當時教的功法全名係"少林達摩易筋洗髓功". 易筋經部份同你post上來的一樣.

講真, 得的圖, 好難明, 由A 動作到 ...
我只知"釋延王" 唔係係大嶼山少林武術學校教.
原帖由 yipty 於 2009-1-3 09:13 AM 發表

講真, 得的圖, 好難明, 由A 動作到 ...
點解呀~要好多好多錢呀?!
錢唔知?

第一段video , "排打", 成個山頭都係青年, 每人都拿住1束籐條(由10幾條束成), 全身打自己, 手腳身背全打, 打三個月直到唔痛. 師父話對身體好! (排打其實係金鐘罩的第一層, 金鐘罩本書有講)

二, 拉筋編.

三, 有幾個男人用細佬吊起8塊磚, 向前向後盪, 條繩唔係索主支內棒到(細佬一定斷,8塊磚喎!), 而係索向個袋上面, 師父話好快通任瞥二脈!

最後係用藥編, 前面咁打法, 又盪, 一定瘀, 所以有用藥編.

雖然師父話學完會後生10年, 你會學嗎? 未學完, 個細佬都..........

原帖由 yipty 於 2009-1-12 10:07 AM 發表
錢唔知?

第一段video , "排打", 成個山頭都係青年, 每人都拿住1束籐條(由10幾條束成), 全身打自己, 手腳身背全打, 打三個月直到唔痛. 師父話對身體好! (排打其實係金鐘罩的第一層, 金鐘罩本書有講)

二, 拉筋編.

...
所以阿主持話唔係和尚無得練!

咁!女人未唔可以練高級野囉~

但我見到好多女都練..........  

則聞有南北之分, 另外又有普及版, 唔知真定假!?~  

班馬兄你講得對, 應該有普通版and 高級版.

如果是女的, 排打點練, 打落個胸處, 全部都係肉, 根本落唔到骨, 強化唔到的骨.
吊起8塊磚?條繩索向邊處?

我都見過南少林的易筋經, 其實同八段錦差不多. 人人可學.

講真, 高級版不是常理可以接受!
請問版主有沒有洗髓經?
多謝樓主,己經揾左好耐
wa! 利害!谢谢分享!
see this before and try to find

thanks
有人练过吗,有没有用啊
易筋經能打通2脉吗
請問版主有沒有洗髓經?
xgameflie 發表於 2009-2-10 08:45 PM
洗髓經的基礎要求就在易筋經上~
換句話無易筋經的基礎, 上不了洗髓經~
我觉得武术这东西
还是越往后发展
就越精深