返回列表 回復 發帖

有冇人知呢種花叫咩名? 3

,  描述: hard
photo not clear
這是朦朧花又名夢裡看花
說笑而已...只看到長筒形;四瓣不分裂,
葉片有點像堇菜科;邊緣有鋸齒...

暫時沒有頭緒,請問有沒有清晰的圖片?
外, 看葉片往往可看出家族來.

可能是忍冬科北極花Linnaea borealis
假如葉片及花莖有毛,可能是苦苣苔科心葉石蝴蝶
這是朦朧花又名夢裡看花
說笑而已...只看到長筒形;四瓣不分裂,
葉片有點像堇菜科;邊緣有鋸齒...

暫時沒有頭緒,請問有沒有清晰的圖片?
另外, 看葉片往往可看出家族來.

可能是忍冬科北極花Linnaea bore ...
vandas 發表於 2012-11-30 06:17 AM

未敢作實, 只供參考:

心葉母草 Malaysian False Pimpernel

學名:Lindernia crustacea
玄參科 Scrophulariaceae 母草屬 Lindernia

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• dororo

vandas姐你好叻呀,我搵左成晚都搵唔到
真匿名
vandas姐你好叻呀,我搵左成晚都搵唔到
chowold2 發表於 2012-12-1 12:08 AM
好強 真係就算唔岩都應該好接近 !
其實我都搵咗好耐; 仲問過人添, 比較過始終覺得"心葉母草"可能性較大.

另一個可能是:
夏菫 Wishbone Plant
學名:
Torenia Fournieri
同樣是玄參科
看那些鋸齒葉子就有些似Veronica
喜歡的話...請大方地复帖吧~記得把好的東西分享給朋友噢^^
看那些鋸齒葉子就有些似Veronica
ausho 發表於 2012-12-1 08:33 AM
類似的品種真的有很多...
超版貼的照片, 葉片很光滑.
類似的品種真的有很多...
超版貼的照片, 葉片很光滑.
vandas 發表於 2012-12-1 08:58 AM
其實呢條草係係個盆景下長出黎 一棵 2個月內長過5-7次花 一棵開左1次
相入面既花只有1cm 都唔夠 好細 呢排比小左水就開始枯喇
Vandas 版主說的對,我也認為是心葉母草,花及葉形跟dororo版主貼的很接近.Vandas 姐好野
蘭---花之君子也
其實呢條草係係個盆景下長出黎 一棵 2個月內長過5-7次花 一棵開左1次
相入面既花只有1cm 都唔夠 好細 呢排比小左水就開始枯喇
dororo 發表於 2012-12-1 10:51 AM
買大送細 可能是播種的時候被吹到泥土上囉.

再查資料,心葉母草是一年生草本植物,可能很快沒東西看。

一年生草本;莖匍匐或斜昇。

葉近無柄,三角卵形至卵形,葉基圓鈍至心形;羽狀脈;鈍鋸齒緣;無毛。

花單生於葉腋,花梗較其鄰近葉長;花萼深裂,裂片狹披針形;花冠紫色;雄蕊4。

蒴果圓柱形,長 10-15 mm,約為萼片長之 2-4 倍。
Vandas 版主說的對,我也認為是心葉母草,花及葉形跟dororo版主貼的很接近.
其實上面花瓣中間那一點(不知叫甚麼)及那兩條甴曱鬚是令我作決定的主要因素。
買大送細 可能是播種的時候被吹到泥土上囉.

再查資料,心葉母草是一年生草本植物,可能很快沒東西看。

一年生草本;莖匍匐或斜昇。

葉近無柄,三角卵形至卵形,葉基圓鈍至心形;羽狀脈;鈍鋸齒緣;無毛 ...
vandas 發表於 2012-12-3 03:03 PM
開左一次花果棵已經比我埋左 我唔知佢開花之後果粒野 會唔會係種子
另外開左幾次花既就枯緊 係咪應該埋左佢等佢再重生呢?
開左一次花果棵已經比我埋左 我唔知佢開花之後果粒野 會唔會係種子
另外開左幾次花既就枯緊 係咪應該埋左佢等佢再重生呢?
dororo 發表於 2012-12-3 11:57 PM
如果有受粉就會有種子. 等該看似種子的變枯乾後 "meet" 開睇睇.

有興趣又有地方存放的話, 可以等自然(完全)枯乾先棄置.

多年生植物有時也會整株枯死, 翌年再來. 所以, 如果有位置的話可以保留觀察.