返回列表 回復 發帖
瓶子草的高度要看品種~
不過不少品種都可以長到1M左右~
秋夜之月 發表於 2013-7-18 01:08 AM
秋爺,你可以說出一些矮小的品種名稱嗎?我都想在室內試下種。不過我不想要太高大
真匿名
秋爺,你可以說出一些矮小的品種名稱嗎?我都想在室內試下種。不過我不想要太高大
chowold2 發表於 2013-7-18 10:52 AM
鸚鵡瓶子草、紫瓶子草,這兩種最適合~
尤其是鸚鵡瓶子草~

評分次數

• chowold2

秋爺,我今日買了盆瓶子草,麻煩你幫我看看這是什麼品種,我現在要怎樣做

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
秋爺,我今日買了盆瓶子草,麻煩你幫我看看這是什麼品種,我現在要怎樣做

chowold2 發表於 2013-8-5 12:21 PM
這是雜交種,親本不明,看樣子應該有S. flava(黃瓶子草)的基因~
栽培方式同一樓介紹~

評分次數

• chowold2

瓶子草係外國花店係咪比較常見?
係香港都見過
圖片源自花店

瓶子草係外國花店係咪比較常見?
係香港都見過
圖片源自花店

http://i136.photobucket.com/albums/q170/dororo2006/963 ...
dororo 發表於 2013-8-5 09:28 PM
瓶子草現在幾乎四處可見,基本款最常見品種,大概就紫瓶子草、鸚鵡瓶子草和一些不知名混種...
原種如黃瓶子草、白網紋瓶子草幾乎得透過網購了...
另外市場上的瓶子草品種數量,遠低於豬籠草~
我目前擁有40種豬籠草,但瓶子草只有11種,品種收集之不易,可見一般...

評分次數

• chowold2

瓶子草現在幾乎四處可見,基本款最常見品種,大概就紫瓶子草、鸚鵡瓶子草和一些不知名混種...
我目前擁有40種豬籠草 ...
秋夜之月 發表於 2013-8-5 11:58 PM
係咪因為成本價錢較貴?所以比較小花店引入
這是雜交種,親本不明,看樣子應該有S. flava(黃瓶子草)的基因~
栽培方式同一樓介紹~
秋夜之月 發表於 2013-8-5 09:01 PM
秋爺,我還有問題,個盤這樣細,我要不要換個大一點嘅盆?
真匿名
我目前擁有40種豬籠草 ...
秋夜之月 發表於 2013-8-5 11:58 PM
我看見花店有很多不同品種。我採摘hybrid因為我喜歡它短小,其他多數很高大
真匿名
係香港花店見到既~

尾二个盆瓶子草係  咪有朵花呀?
D瓶子草價錢好贵重贵过兰花 !

評分次數

• chowold2

嘩,香港佬搶錢,我盆瓶子草買左7皮野
真匿名
嘩,香港佬搶錢,我盆瓶子草買左7皮野
chowold2 發表於 2013-8-11 11:59 AM
7皮野 你個盆買7萬港紙?
尾二个盆瓶子草係  咪有朵花呀?
D瓶子草價錢好贵重贵过兰花 !
ob51330 發表於 2013-8-11 10:42 AM
係呀
我覺得好似捕蠅草類既 香港一般都賣得好貴
見過好細盆都要98蚊
7皮野 你個盆買7萬港紙?
dororo 發表於 2013-8-11 01:38 PM
乜原來香港E+一皮係一萬,我記得以前一皮係一蚊
真匿名