返回列表 回復 發帖
乜原來香港E+一皮係一萬,我記得以前一皮係一蚊
chowold2 發表於 2013-8-11 01:56 PM
哈哈 幾多年前 比個Update 你睇下
香港廣東話錢嘅大細叫法

$1=一雞/一銀/一蚊
    $10=10蚊/青蟹(舊時10元紙幣是綠色)/10雞/一草(草花頭上是個十字) /一條
    $100=一斤/一篙(即一舊)/一篙水(一舊水)/紅衫魚(因為一百元多數用紅色)
    $1000=一叉水/一撇水/一戙水(千字的中間一戙)/金牛(因為金色)/1K(因為英文1K=1 Kilo=一千)/一猜
    $10,000 =一雞/一皮野/一個/一粒/一盤水/一餅
    $100,000 =十雞/十個/十皮野
    $200,000=廿個
    $1,000,000 =一球
哈哈 幾多年前 比個Update 你睇下
香港廣東話錢嘅大細叫法

$1=一雞/一銀/一蚊
    $10=10蚊/青蟹(舊時10元紙幣是綠色)/10雞/一草(草花頭上是個十字) /一條
    $100=一斤/一篙(即一舊)/一篙水(一舊水)/ ...
dororo 發表於 2013-8-11 02:24 PM
多謝超版,真係想醒你一雞, 你要鹽焗雞定乜雞
真匿名
多謝超版,真係想醒你一雞, 你要鹽焗雞定乜雞
chowold2 發表於 2013-8-12 10:57 AM
家鄉雞 (KFC) 再講同呢區冇關既野我驚比人Ban 哈哈
要注意那裡
多謝分享-感谢楼主
都幾特別。

評分次數

• chowold2

thank for sharing
非常漂亮~可惜我沒有勇氣&時間來種他們

評分次數

• chowold2

thank you for sharing

評分次數

• vandas

假期係花墟見到 竟然有咁平 !!

評分次數

• vandas

dororo 發表於 2013-9-30 10:05 PM
嘩! 比溫哥華平 2/3, 1變3...
dororo 發表於 2013-9-30 10:05 PM
紫瓶子草~
充足的日照可以變紫紅色唷~

評分次數

• vandas

230減到150

訓低左既係死緊定係品種係橫生?
訓低左既係死緊定係品種係橫生?

dororo 發表於 2013-10-14 02:03 PM
鸚鵡瓶子草, 樓主介紹過:
美麗的瓶子陷阱(六) 鸚鵡瓶子草
謝謝您的分享,努力