返回列表 回復 發帖
http://tivohd1206.photobucket.com/albums/bb457/orchids1/IMG_20130111_132348_zps04444ed6.jpg?t=1358066611

Oncidium 文心蘭 俗稱跳舞蘭
種了五年不知第幾代,原株及仔都去了天堂 ...
orchids 發表於 2013-1-13 04:49 PM
花姐教下我如何繁殖蘭花啦
真匿名
昨天我換了盆啦
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
美國的後園沒圍板嗎?
周生的房子好像向水, 要游水先入到
你們看到水和沒有圍板嗎?你兩個都錯
真匿名
像你今次的做法,用分株法最容易簡單
orchids 發表於 2013-1-14 10:55 AM
如果得一株點分呀
真匿名
35# chowold2 哈哈 我家就都是兰花了 太挤了 有些花见不到阳光 我每天都要搬来搬去
有棵蝴蝶兰和文心兰搬动时候不小心花剑碰折了
sthaiyang 發表於 2013-1-14 12:05 PM
我現在開始發燒兰花,遲點我會似你一樣滿屋都是兰花
真匿名
跳舞兰不是夏天花卉麼? 這裡(溫哥華)要8月才見到.

我的花花大部份時間住在有天窗的客房浴室內, 只有小許直射太陽; 夠光, 長得總算不錯.有人客要住便要找地方搬家. ...
vandas 發表於 2013-1-14 01:10 PM
連浴室都種滿蘭花真係服左你
真匿名
加多利亞蘭名種hybrid

白色拖鞋蘭

發兩個蘭花相支持花王周見版   ...
orchids 發表於 2013-1-15 10:55 AM
花姐D花又真係幾靚,開個帖post上黎啦
真匿名
53# orchids 我也有买拖鞋兰 不过刚开始种 不知道能不能开花
sthaiyang 發表於 2013-1-15 09:16 PM
你那裏的花很廉,你不用買那些沒有花的幼苗
真匿名
56# chowold2 我喜欢养着玩 很少买带花的

sthaiyang 發表於 2013-1-16 09:25 PM
耐心等候開花享有成果,就是種蘭花最吸引人之處
真匿名
這個玩法,如玩中彩,開了花才知是否自已所要的,很易受騙.
orchids 發表於 2013-1-17 11:49 AM
如果同相熟花店買應該冇問題,應該佢地唔會得罪熟客
真匿名
哈哈OB你老雀都比人呃
真匿名
盆花買返黎2 1/2 月就開展謝啦,快唔快D

真匿名
通常蝴蝶蘭開花由頭到尾會有幾耐?
真匿名
我13號分盆之後,個花芽開始變大唔知幾時先有花睇

真匿名
花芽又大又長左,真係有機會新年開花。花姐今次可能估錯
真匿名