返回列表 回復 發帖

快速催谷開花法

,  描述: 風信子

新年之前十日,突然想有些室內花過年. 於是去花園掘左三棵風信子種在一個盆。
因為風信子已經在花園種出根(開始發芽),移種到室內應該不用兩星期便有花開

由移種盤中到開花一共用了15天

可能催谷得太盡,花開得不如理想,花不夠多也不夠大

這是現時在花園的風信子,依然是很細小
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
催谷開花法就係放入室內?
咁正常應該要幾內先會開花?
放入室內催谷開花要用好重肥, 正常在室外由開始發芽到有花要兩個月.
真匿名
放入室內催谷開花要用好重肥, 正常在室外由開始發芽到有花要兩個月.
chowold2 發表於 2013-2-16 03:25 PM
原來係咁 咁依加開完花又放返出去花園種 ?
原來係咁 咁依加開完花又放返出去花園種 ?
dororo 發表於 2013-2-16 03:29 PM
開完花就要養根球直到全部葉謝哂,然後收起到十月再種
真匿名
或者下次種的時候可將球莖先種入盆內(一定要去水好))再連盆埋入花床, 取出的時候更方便.
嘩 2位專家講完我都唔明
養根球係點樣?
花床又係咩?
原來可以收埋再拎出黎種 有咩種物可以咁做?
做法跟種水仙一樣.
不過我不大喜歡風信子的花味.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
養根球係點樣?
花床又係咩?
dororo 發表於 2013-2-16 05:43 PM
花床 flower bed

很多球莖類也需要經過一個冷凍過程然後回暖才可以開花.
例如: 風信子、鬱金香、水仙、百合等
這動作叫 "打破休眠期". 如果欠缺冷凍會令植物只長葉不開花.

至於開花後將球莖挖出、清洗、收藏, 偷懶的可以不做, 但代價是球莖越長越弱, 幾年後會消失得無影無蹤.
嘩 2位專家講完我都唔明
養根球係點樣?
花床又係咩?
dororo 發表於 2013-2-16 05:43 PM
風信子和很多其他根球植物是可以保留到明年再栽種再開花。
當花朵凋謝之後,植株還沒有凋萎,這時候將花梗剪掉,繼續正常的澆水施肥養根球。
等到全株完全凋萎之後將球莖風乾,以報紙包裹,放置入低溫儲藏,(家庭用冰箱冷藏很適合)。
到秋後由可以拿出來再栽種。
真匿名
謝謝分享
風信子和很多其他根球植物是可以保留到明年再栽種再開花。
當花朵凋謝之後,植株還沒有凋萎,這時候將花梗剪掉,繼續正常的澆水施肥養根球。
等到全株完全凋萎之後將球莖風乾,以報紙包裹,放置入低溫儲藏,(家庭用 ...
chowold2 發表於 2013-2-17 07:03 AM
對我黎講好神奇wo !
即係識種既水仙唔洗年年買?
我今年買完 等到全株完全凋萎之後 <其實棵野未死?
之後收埋 新年前又拎返出黎種?
即係識種既水仙唔洗年年買?
啱,不過水種好多時都種到發爛死左,小心
我今年買完 等到全株完全凋萎之後 <其實棵野未死?
之後收埋 新年前又拎返出黎種?
都啱
真匿名
啱,不過水種好多時都種到發爛死左,小心

都啱
chowold2 發表於 2013-2-17 03:30 PM
係咁既 下年試下買個靚d既種 我用泥種囉
周版沒更新進展, 
我來貼一張 快開完囉

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件