返回列表 回復 發帖

另外我在街頭頭一間叫浪X發現一種叫巴西蘭花的,很美,花小,但好香$128
想拍照但個店員牛咁眼及實我,唯有放棄.超版有空去看看

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也

今日下午我都有去花園街這是出名貴價的名花店賓記,這棵我看過,亦都嫌貴$125,冇買.

這個放在路旁,但係都係鋪頭貨,吾明為何咁平. ...
orchids 發表於 2013-2-24 10:15 PM
48蚊果間之前見佢賣日本品種既蘭花都好似唔係好貴 HF 一棵都要過百
48蚊,咁平你哋都冇興趣入貨
真匿名
32# dororo 东北的气温比较低
冬天一直放在5度左右的地方春化
刚刚搬进室内 15度左右
好像冬天有些冻伤了
叶子坏了好几个 有一棵节间长了突起 不知道是不是花苞 等过些天看看是不是花苞再照下来看看

評分次數

• chowold2

其实兰花最好吾好低过十度,否則冻伤机会很大,尤其放室外.

評分次數

• chowold2

另外我在街頭頭一間叫浪X發現一種叫巴西蘭花的,很美,花小,但好香$128
想拍照但個店員牛咁眼及實我,唯有放棄.超版有空去看看
orchids 發表於 2013-2-24 10:23 PM
係瓊苑果條街? 定係球場對面果條街?
睇黎超版開展發燒種花,日日都心思思想去花店
真匿名
睇黎超版開展發燒種花,日日都心思思想去花店
chowold2 發表於 2013-2-25 11:56 PM
我唔會再買啦 種好依加果d先 我都係星期6日先有時間
你得閒快d貼下你果度既花墟過我睇下 要多圖
我唔會再買啦 種好依加果d先 我都係星期6日先有時間
你得閒快d貼下你果度既花墟過我睇下 要多圖
dororo 發表於 2013-2-26 12:19 AM
花墟?你估香港呀, 我呢度D花店通常賣D粗野,好少蘭花同盆栽賣
真匿名
係瓊苑果條街? 定係球場對面果條街?
dororo 發表於 2013-2-25 11:29 PM
係球塲對面果條街頭個間叫浪什么的
蘭---花之君子也
35# ob51330 都说要控水和春化
我也刚刚养 也不知道
不过花倒是无事 这几天底部还出了一个小芽子..
就是不知道能不能开花

評分次數

• chowold2

35# ob51330
放室内的
我这里室外冬天最冷零下20多度了

哈哈

我也來一張二樓後陽台的石斛蘭吧~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
係球塲對面果條街頭個間叫浪什么的
orchids 發表於 2013-2-26 02:45 PM
縯紛隔離果間?
http://goo.gl/maps/IaOpM
我也來一張二樓後陽台的石斛蘭吧~
秋夜之月 發表於 2013-2-26 09:51 PM
我以為秋爺淨係種吃蟲草,原來種蘭花都咁靚
真匿名