返回列表 回復 發帖
亞良你可以轉行開返個小農場
真匿名
亞良,你種咁多菜吃唔晒,真係要益下鄰居
真匿名
chowold2兄, 兩年前可能天氣好, 先有收穫, 唔夠食比D孫食晒, 多謝oldman60師兄指示, 喜歡下肝火的湯水真實用, 謝謝.

我兩年前種的絲瓜, 好鬼長```好開心, 不是蘇野, 只想同大家分享種植的樂趣(其實自己種野貴過買). ...
亞良 發表於 2013-4-7 08:55 AM
我都想學你蘇野,不過我呢度只有一兩個月係暖,好多瓜果都種唔到
真匿名
良哥太謙虛, 這麼多收獲, 看著也令人開心:loveliness:

好奇想知道自製的種菜盆用了甚麼物料?
外子用木坊釘造圍欄而開闢種植的地方(下圖), 這種方法的好處是不用挖地, 類似5樓右下角; 良哥用磚更加靈活.
vandas 發表於 2013-4-7 11:22 AM
你同亞良哥用嘅raised bed gardening 方法黎種菜係最好,慳水,防野草...
真匿名
亞良,你整嘅盆我就覺得太高,要用好多泥先填得滿
真匿名
亞良,你放個盆在花架下面,會唔會唔夠光種蔬菜?
真匿名
多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.
亞良 發表於 2013-4-12 08:12 PM
呢D就係種花人真正的心願
真匿名
良兄你種什麼都係咁靚,真羨慕。點解你掛D CD在樹上?想嚇雀仔呀
真匿名
香茅的生長週期不知道是多久
falconmark 發表於 2013-6-23 07:50 PM
同你在網上找到一些資料....

香茅草性喜溫暖、多濕之全日照環境與排水良好的沙土地生長。主要栽培區域分佈於平均溫度介於18至 29℃,平均年降雨量70至410mm及土壤pH質介於5.0至5.8和土壤pH質介於4.3至8.4之區域。

繁殖方法:
由於檸檬香茅草極少開花結實,因此繁殖方法以根部分株或[url=]
[/url]分蘗繁殖為主。成熟的檸檬香茅,每叢約有50-200支分株,剪去上部葉片,留約10-15公分帶根之分株,直接種植田間即可。

栽培要點:
栽培行株距一般採100X45公分。種植後平均約6到8個月可行第一次收穫,爾後平均每3到4個月可收穫一次。
真匿名
良兄連香茅都種埋,有乜野你係唔種?
真匿名
良兄你話我D番薯葉幾時先可以收成

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到 ...
亞良 發表於 2013-6-26 01:30 PM
正呀,以後可以出去摘D葉黎煮即食麵
真匿名
良兄做了一個溫室,點解唔加牆?你買左咁多泥,有排你做
真匿名
見到良兄整好個溫室,呢樣野我有興趣可以詳細介紹下嗎?
真匿名
良哥, 點解溫室防唔到老鼠, 唔明.

我用發泡膠合開洞之後在室內種菠蘿, 暫時還可以.
您d生菜睇落都唔錯, 冬瓜、節瓜更加冇得頂啦.
vandas 發表於 2013-8-1 12:55 AM
蘭姐室內種菠蘿夠唔夠光? E+我菠蘿個用個盆種係室外,冬天我都要搬反入屋
真匿名