返回列表 回復 發帖
曬泥果陣落雨 係會搵野蓋住定係由佢?
dororo 發表於 2013-10-6 10:01 PM
曬泥通常都係在地下翻土曬泥消毒,如果落雨搵野蓋住都冇用(蓋住一樣會濕)
如果係用左幾年嘅舊盆泥,泥中會有好多死根,亦冇謂曬泥再用
真匿名
曬泥果陣落雨 係會搵野蓋住定係由佢?
dororo 發表於 2013-10-6 10:01 PM
dororo兄, 人老醒, 鬼老靚, 看下點放置D泥, 相信用到我再移民都得
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

dororo兄, 人老醒, 鬼老靚, 看下點放置D泥, 相信用到我再移民都得
亞良 發表於 2013-10-7 08:25 PM
用果陣先曬
移民d泥仲帶得走? 哈哈
點解良哥儲咁多泥? 您平時去邊度買泥, 定係叫人車嚟?
如果唔開發新地, 咁多泥真係可以用好耐.
點解良哥儲咁多泥? 您平時去邊度買泥, 定係叫人車嚟?
如果唔開發新地, 咁多泥真係可以用好耐.
vandas 發表於 2013-10-8 01:25 PM
vandas姐, 25L 泥要6-7蚊袋, 次次要買3-4袋, 肉痛D

買有機泥`連運費AU$260, 相信可以用過世

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
vandas姐, 25L 泥要6-7蚊袋, 次次要買3-4袋, 肉痛D買有機泥`連運費AU$260, 相信可以用過世
亞良 發表於 2013-10-8 02:50 PM
Sorry 良哥, 再按引用卻錯按了編輯

我呢度都可以叫一車. 以前 1yard 三十幾加幣, 每桶 $0.50(大約5 litre), 不過好似冇 organic.
最初係叫一yard, 後來兩公婆自己去鏟, 今年已經升到 $0.75一桶, 不過桶好似大咗小小.
我都好想有塊小地呀.....

評分次數

• vandas

小木瓜樹會生木瓜嗎

評分次數

• vandas

澳洲果然係種嘢好地方,邊似我哋呢度寸土寸金
澳洲雨水ok
所以如果懶打理嘅可以嘗試種啲攀藤類
整好架之後一兩個月返嚟後就有果摘了

評分次數

• chowold2

難為正邪定分界
花園都有種各式其式的植物,都幾辛苦

評分次數

• chowold2

Raise bed, nice! try Bokashi, you will be surprised how fast and well it grows

評分次數

• chowold2

唔错喔。。。

城市裏的田園

評分次數

• chowold2

屋有后花園你話幾好呢

評分次數

• chowold2