返回列表 回復 發帖
良兄放老鼠去兒童遊樂場? 會唔會咬到小朋友?
帶著米奇步行一個小時有何感想, 是否引來異樣目光?
為何冬天剛過; 芹菜、(蕙蘭?)已經開花? 天氣看來很和暖!
馬蹄蘭我也種過, 但過不了這兒的冬天. 今年朋友再 ...
vandas 發表於 2013-8-30 04:11 PM
vandas姐, 唔會呀`其實她們都很可愛, 我都想同佢地和平相處, 最衰佢地食晒我D植物(今天成功種左六拾幾棵蜜糖豆, 以為有豆苗同豆食,妳見我左閃右臂, 起間溫室屋. 佢都食晒我), 連D蕃薯葉都唔放過, 無辦法,要捉左佢, 明年先有機會種野``

我是用個紙袋~袋住佢, 今年真是很

和暖, D瓜菜平過香港, 我棵原來是

馬蹄蘭, 謝謝通知.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
chowold2 發表於 2013-8-30 11:12 PM
師兄, 盲拳打死老師父, 個盆

蘭花我以前通道放, 上左花花園藝先知佢是寶

蘭花開花了

評分次數

• vandas

玫瑰都開始開花, 洗奶擦樹

評分次數

• vandas

米幾高的芹菜

評分次數

• vandas

良哥喜歡煮食, 自己種芹菜; 食先摘方便、新鮮好多.

您的Bottlebrush好靚! 唔知係串錢柳定係紅千層?
聽講紅千層d葉含芳香油, 係咪好似lavender咁好味?
vandas 發表於 2013-10-4 02:04 AM
vandas姐, 妳真好野, 今朝我去嗅下真好似l

avender味道, 種左拾幾年,先知叫

紅千層```謝謝妳

良兄你D芹菜咁高,會唔會太老?如果要摘黎食要連根拔定係剪部分黎食?
我都好鍾意芹菜,明年都想試下種
chowold2 發表於 2013-10-5 10:58 PM
大師兄, 這棵唔食是攞泥做種, 幾個月後, 四維會好多

芹菜仔出泥, 哈哈

, 那棵靚食個棵, 好過癮
種左拾幾年? 好似唔多高, 係咪經常修剪呢? 唔知易唔易打理呢? d花咁密喎.

白千層香港有好多(如北潭涌), 又叫剝皮樹. 但係紅千層係唔係一樣會剝皮呢? ...
vandas 發表於 2013-10-5 05:05 AM
師姐, 我中意

經常修剪, D樹跟左我近20年, 無棵長大, 好似我長青樹````只有椰樹同栢樹無法

修剪外, 物都

曬泥果陣落雨 係會搵野蓋住定係由佢?
dororo 發表於 2013-10-6 10:01 PM
dororo兄, 人老醒, 鬼老靚, 看下點放置D泥, 相信用到我再移民都得

評分次數

• vandas

點解良哥儲咁多泥? 您平時去邊度買泥, 定係叫人車嚟?
如果唔開發新地, 咁多泥真係可以用好耐.
vandas 發表於 2013-10-8 01:25 PM
vandas姐, 25L 泥要6-7蚊袋, 次次要買3-4袋, 肉痛D

買有機泥`連運費AU$260, 相信可以用過世

2014年有機涼瓜(果然少很多, 計算唔夠20隻), 下水再種要加番D雞史牛史

評分次數

• chowold2

柿今年好甜, 不過很多給大鳥食左

評分次數

• chowold2

良兄,我都好鍾意吃苦瓜,苦瓜容唔容易種?我未種過。
chowold2 發表於 2014-3-14 11:39 AM

chowold2師兄,

其實好容易種, 我年年都有種, (因為種過苦瓜的地方, 種其他植物會有苦味, 所以指定位置年年種), 今天1月初回來發種子, 現在有得食, 不過今年沒有落雞牛肥料, 少很多, 只夠我家人食, 不能給朋友.(可能澳洲天氣夠熱夠太陽, 種植容易很多)

評分次數

• chowold2

Hi 亞良, when you plan your bitter melon, do you have any problem with insects or bugs?  If you do, did you use chemical insecticide to kill them?  or you have some better way?
viper168 發表於 2014-3-16 02:45 PM
viper168 兄, 因為舊年買左很多有機泥, 所以只澆水同用三色洗米水同有機蛋黃加水(蛋白自己食), 我完全不用化學品, 自然食物自然種, 但會澆D蒜頭水到植物, (舊年60幾棵蜜糖豆全部給米奇食晒,真想毒死佢, 但到現在都沒有做到, 遲D就唔知)

評分次數

• chowold2