返回列表 回復 發帖
我盆菠蘿種左落盆成個月,唔知點解D葉都係黃黃地,唔係好靚
真匿名
周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥. ...
亞良 發表於 2013-8-4 06:53 PM
良兄,你真係仁者無敵。連老鼠都放生,仲要揸車壹公里
真匿名
i also want a little farm like this
bilor 發表於 2013-8-11 11:16 PM
想要a little farm就開工做啦,記得影相post上黎同大家分享
真匿名
良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
真匿名
良兄你D芹菜咁高,會唔會太老?如果要摘黎食要連根拔定係剪部分黎食?
我都好鍾意芹菜,明年都想試下種
真匿名
曬泥果陣落雨 係會搵野蓋住定係由佢?
dororo 發表於 2013-10-6 10:01 PM
曬泥通常都係在地下翻土曬泥消毒,如果落雨搵野蓋住都冇用(蓋住一樣會濕)
如果係用左幾年嘅舊盆泥,泥中會有好多死根,亦冇謂曬泥再用
真匿名
2014年有機涼瓜(果然少很多, 計算唔夠20隻), 下水再種要加番D雞史牛史
亞良 發表於 2014-3-13 07:32 PM
良兄,我都好鍾意吃苦瓜,苦瓜容唔容易種?我未種過。
真匿名
各位種植高手好, 我是新手一名, 請問d泥係咪可以放咁耐至用的? 因為我買咗d泥後有時唔記得咗用有幾年啦, 可唔可以用得噃呢, 用之前要點處理,如果發過霉可以用嗎? 謝謝 ...
pinkflower 發表於 2014-3-30 06:12 AM
泥發霉就等於堆肥作用,只會增加肥度,植物是不怕泥發霉,放心用。如果真是發霉得非常嚴重,曬下D泥。
真匿名