返回列表 回復 發帖
噢...原來係咁...可能我又太認真喇...
charlie417 發表於 2017-8-5 02:27 PM
大少爺, 你經驗少
maybe i should reply in english so you won't get confused...

don't expect your boss will treat you good.  you get paid and you have to finish all the tasks your boss give you.  if you can't  ...
Pedestrian_A 發表於 2017-8-5 02:34 PM
對唔住...我諗唔係語言既問題囉...
而且我相信呢個世界的而且確存在好多唔同種類既老闆...
我亦相信咩叫人夾人...總會有一個老闆係會夾到員工...
香港人...  
別忘了你的敵人強國人可以隨時取代你的工作
Pedestrian_A 發表於 2017-8-5 02:39 PM
請問係咪只有香港人先可以爭取自己員工既權益?其他國家既人就唔會?
仲有如果你係咁講既話,唔只強國人可以啦,大把地方既人都可以啦。
大少爺, 你經驗少
Pedestrian_A 發表於 2017-8-5 02:41 PM
先生,你又講左去邊呀?
最起碼佢識得尊重員工...唔係當員工係機器同搵錢工具先啦...
charlie417 發表於 2017-8-5 02:25 PM
對,呢個系最基本嘅,至少系我嘅底線
條骨都無佐lu
各位黃昏好多
姑姑今晚煮咩食啊
條骨都無佐lu
會館各位好.
姑姑今晚煮咩食啊
lhy92725 發表於 2017-8-5 06:59 PM
蒸左條撻沙魚,蒸排骨+炒青瓜
對唔住...我諗唔係語言既問題囉...
而且我相信呢個世界的而且確存在好多唔同種類既老闆...
我亦相信咩叫人夾人...總會有一個老闆係會夾到員工...
charlie417 發表於 2017-8-5 02:56 PM
祝你好運找一個夾到既老闆
請問係咪只有香港人先可以爭取自己員工既權益?其他國家既人就唔會?
仲有如果你係咁講既話,唔只強國人可以啦,大把地方既人都可以啦。
charlie417 發表於 2017-8-5 02:58 PM
請解釋現在你沒有自己員工既權益
your boss is a fine as long as he pay you on time and not violating any laws.  don't expect too much!  remember you get paid and you have to provide what is listed on your job description.  

唔只強國人可以啦,大把地方既人都可以啦。yes, depends on your job.  watch out for other countries that will steal your job.
先生,你又講左去邊呀?
charlie417 發表於 2017-8-5 02:59 PM
講左去你不從老闆角度考慮
對,呢個系最基本嘅,至少系我嘅底線
lhy92725 發表於 2017-8-5 03:08 PM
貓底線... 新工作比舊工作少$$
good morning kk
貓底線... 新工作比舊工作少$$
Pedestrian_A 發表於 2017-8-6 09:45 AM
其實無少到嘅,只不過規矩多佐,同事之間相處麻煩佐甘解遮
條骨都無佐lu