返回列表 回復 發帖

秋天購買球根種子

中秋節過去代表冬季已經不遠, 有些球根植物需要在低溫下休眠, 因此在泥土結霜前便要種植好, 現在就是購買這些 flower bulbs 的時間.

除了菊花、南瓜, 這些裝飾用的gourd 葫蘆瓜也是秋天常見的. 特別在感恩節時常見的裝飾品.

球根多是從荷蘭進口. 有些已經包裝好, 也有些散裝; 可以自行挑顏色, 跟荷蘭本土的銷售方式相若吧.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
又係花錢時間, 沒計鬼叫我地中意外國生活, 衣服飲食可以簡便, 但花園用品不可少

評分次數

• vandas

球根種子每年消耗太大,打理唔好也越生越弱,今年想試下用盆種。
真匿名
優雅的精神生活是必需的!
球根種子是會越生越弱, 因此種植時需要加點 bulb food 或骨粉, 花後也要做一次; 讓它補充足夠的養份.
原來南瓜都有白色 !
原來南瓜都有白色 !
dororo 發表於 2013-9-30 10:08 PM
影相時感覺俾人眼望望, 影幾張就走, 都冇留意到白色南瓜添
影相時感覺俾人眼望望, 影幾張就走, 都冇留意到白色南瓜添
vandas 發表於 2013-10-1 05:02 AM
佢驚你係行家 有冇買野呀? 有就冇所謂喇
佢驚你係行家 有冇買野呀? 有就冇所謂喇
dororo 發表於 2013-10-1 09:04 AM
專登趁星期三 lady day 有九折去, 買咗2棵多肉1棵仙人掌.
仲見到有另一個品種豬籠草, 不過應該好快冬眠, 所以再有折都唔敢買.
I like tulips & they flower every year in January but the flowers period are quite short!

評分次數

• vandas

專登趁星期三 lady day 有九折去, 買咗2棵多肉1棵仙人掌.
仲見到有另一個品種豬籠草, 不過應該好快冬眠, 所以再有折都唔敢買.
vandas 發表於 2013-10-1 12:37 PM
買花都有Lady day 真識做生意 ! 我係花墟買左棵十二卷 $12蚊
我係花墟買左棵十二卷
乜野係十二卷
I like tulips & they flower every year in January but the flowers period are quite short!
hkgorchid 發表於 2013-10-1 07:30 PM
我呢度要4-5月先有花睇.
漂亮的東西都短暫, 老天要人學懂珍惜吧.
買花都有Lady day 真識做生意 ! 我係花墟買左棵十二卷 $12蚊
dororo 發表於 2013-10-1 09:16 PM
係囉, 仲一星期一次, 死未? 冇必要都唔好行過.
十二卷好容易又好生養.
超版買的是點紋條紋? 12蚊好抵囉. 呢度要加幣5蚊.
乜野係十二卷
ob51330 發表於 2013-10-1 10:17 PM
十二卷有小小似蘆薈, 有點紋或條紋. 我種了點紋品種, 不過越種紋路越淺, 未有時間研究.
我呢棵係好細棵
我呢棵係好細棵

dororo 發表於 2013-10-2 11:26 PM
但係您的d紋好現, 我的d紋幾乎睇唔到.