返回列表 回復 發帖
我而家用手機上來,經已可轉個ip轉個帳投自己,你如何能阻止分身?
崩潰*根據指引技術性灌水
順便叫高層搞個公仔箱最受歡迎版主的 我一定投給william
去年的提名,來來去去都係果幾個,結果得9個名,根本不能反應水區活躍的member。
其實水區版主系唔需要提名,去年選到的也可以自動入選。
SweetLemon 發表於 2013-12-24 01:02 PM
呢個都係個好建議, 會考慮
不同意舉辦
淨送錢問題不大, 送勳章一定有人作弊
(禁止分身參加, 若發現有人用分身作弊, 則不會寬貸)
有咩方法可以100 %禁止分身參加?? check ip??  而家周圍都有wifi ,我今日開始在唔同地方用wifi 註冊悵號,到時幾 ...
Lucifеr 發表於 2013-12-24 01:16 PM
你有你想法, 我亦明白現今科技發達, 要改IP又有何難??
你話只送錢問題不大, 送勳章就會有人作弊?? 其實送錢 & 送勳章都一定會有人作弊
這個我首先會選擇信任水區各大會員的操守, 禁止分身參加等等規則都是預防措施
另外, 如果一個平時不活躍的水區會員, 卻因大量相同IP / 新註冊等等會員投票而獲得頭三名, 想想也知道發生什麼事
如果萬一發生此類事件, 我會公開給大家決定, 決定該會員是否有該資格, 有必要會請本區區版甚至論壇高層出面
故, 身為本版版主, 擁有最終決定權這個設定我覺得並無問題, 而且我自問公平公正, 並不會因此濫用該權力, 當然你可以不認同

上一年是第一年舉辦, 有很多需要改善的地方, 所以今次我開帖徵詢大家意見
我亦同意我下場比賽有些奇怪, 所以已經決定今年不下場 (未宣布, 現在算是公開了)
而此活動主要是獎勵各位活躍於水區的會員, 其他版塊的版主來到本版時就基本上同一般會員無異
故, 其他版版主下場我覺得並無利益衝突, 而且都是由其他水區會員提名 (先決條件: 活躍於水區), 並不是版主說要參加就有

至於你話如果不投票給版主, 會不會給版主秋後算帳
我想你這裡所指的版主應該是我, 上一年我雖然有下場參加, 但我也沒有獲得第一名
有好多人沒有投我而投了給其他人, 如果個個我都要去秋後算帳, 那麼我豈非很不得空??
我搞活動都是想帶旺水區, 去秋後算帳 = 倒米, 對我本身對水區也不見得有什麼好處, 損人害己之事, 不做也罷

我要講的就是這麼多, 多謝你提供的意見 / 看法
至於日後本投票順利舉辦後你是否參加則悉隨尊便, 本人尊重各位會員之意願
謝謝
不如新增設一個"最具潛力會員進步獎"啦
timmaxsing 發表於 2013-12-24 12:39 PM
評審方法如何先??
順便叫高層搞個公仔箱最受歡迎版主的 我一定投給william
BeiDouChef 發表於 2013-12-24 01:29 PM
呢個你可以去系統意見區開帖
我冇牙力說服唔到論壇搞呢個活動, 你出馬可能好D
支持
型 英 帥 靚 正
网络论坛都有得秋后算帐?最重是封IP啊?米傻啦,边个甘得闲搞呢D喔
为佐D TVB$或者个勋章就去改IP而参加投票?甘得闲比你搞到而无人查到,抵比你啦,甘有heart参与
就呢份用心良苦都抵比个赞啦
條骨都無佐lu
网络论坛都有得秋后算帐?最重是封IP啊?米傻啦,边个甘得闲搞呢D喔
为佐D TVB$或者个勋章就去改IP而参加投票?甘得闲比你搞到而无人查到,抵比你啦,甘有heart参与
就呢份用心良苦都抵比个赞啦 ...
lhy92725 發表於 2013-12-24 02:26 PM
猫姐讲的对,为佐D TVB$或者个勋章,要不要甘大阵杖,搞游戏大家开心就得,无须太多疑心。
昨天 略去;今天 珍惜 ;明天 爭取
這個活動只是限水區會員參加不是行得通了咯
過後投票后有記錄的 通常水區會員活躍的都是几個
其他不是水區會員當作廢票就行了或有限制權限以上會員才能參與投票...
水帖受不受歡迎就由生活資訊區版主來評分
就呢份用心良苦都抵比个赞啦 ...
lhy92725 發表於 2013-12-24 02:26 PM
曾幾何時多少人在虛擬股市sport投注區"咁得閑"用bug玩分身。咪傻啦??哈哈!如果佢地唔係為左呢D你所謂嘅 tvb錢同章,咁唔知係為左D乜呢?呵呵真係唔知邊個傻
崩潰*根據指引技術性灌水
不如新增設一個"最具潛力會員進步獎"啦
timmaxsing 發表於 2013-12-24 12:39 PM
評審方法如何先??
1.評審方法"最具潛力會員進步獎"是表揚在水區各方面貢獻,評審準則包括:帶動到水區、親善各位會員關注新一年的動向、在帖子和遊戲上的用心做,表揚該會員在水區這年貢獻,親王級別以上可投兩票,親王以下級別一票,為公平起見,參加投票者必須本年或數月內在有水區活躍,新會員不得參與是次活動,謝絕作弊情況,以及不能投給自己,提高公平性
作弊情況
2.這兩項上年投票活動都好好,今年可再接再勵,但有會員提出活動作弊情況出現,見以可加入條例:
1a.參加本年度投票者必須本年或數月內在有水區活躍,新注冊會員不得參與是次年度投票活動,減低作弊情況,
2b.是次活動不能投給自己,減低票數作弊情況。
提高了是次投票活動公平性
Good idea...
Will fully support!!!
1.評審方法"最具潛力會員進步獎"是表揚在水區各方面貢獻,評審準則包括:帶動到水區、親善各位會員關注新一年的動向、在帖子和遊戲上的用心做,表揚該會員在水區這年貢獻,親王級別以上可投兩票,親王以下級別一票,為公平起見,參加投票者必須本年或數月內在有水區活躍,新會員不得參與是次活動,謝絕作弊情況,以及不能投給自己,提高公平性
timmaxsing 發表於 2013-12-24 03:31 PM
呢個可能同最受歡迎吹水會員有衝突
而且親王會員不多, 加上D功勳可以買, 用此作界別可能不妥
&, 論壇嘅投票系統冇咁犀利, 可以分辨會員嘅用戶組, 嚟比會員投一票 or 兩票 @@
2.這兩項上年活動都好好,今年可再接再勵,但有會員提出活動作弊情況出現,見以可加入條例:
1a.參加本年度投票者必須本年或數月內在有水區活躍,新注冊會員不得參與是次年度投票活動,減低作弊情況,
2b.是次活動不能投給自己,減低票數作弊情況。
提高了是次投票活動公平性
同意禁止新註冊會員參與投票 (暫定由今日開始注冊嘅會員, 應該唔會有人咁快未雨綢繆呱?? lol)
我基本同意受提名者不可投票比自己, 否則當作廢論, 但未係最終決定
如果大家可以比多D意見最好, thanks
睇黎討論都好激烈下
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林