返回列表 回復 發帖
关于联赛制有个问题---

比赛赢的3分,输的没分,和的1分??

甘得失球点计啊??

还是没有得失球--同分一样排名??
原帖由 devin 於 2008-9-9 08:24 PM 發表

甘得失球点计啊??

参赛者之间嘅比赛都以[赢的3分,输的没分,和的1分]来计算,
如果要计迈"所选前锋的入波数量"肯定要花费好多工夫,
而且都唔係几公平,
因为可能有人钟意4-4-2,又或者3-4-3所以前锋数量肯定会有所出入。
而且我认为"同分"机会可能都会"发生"!
所以我建议如果"同分"情况发生,
应该以"各人得分"来分胜负。。。。!

但因为呢個游戏係由leanming&胜兄话事,
所以我认为都係由佢哋来决定更为实际。
原帖由 devin 於 2008-9-9 08:24 PM 發表

甘得失球点计啊??

我赞成赢得3分,输得0分,和得1分
没有得失球
原帖由 wlt1110 於 2008-9-9 11:54 PM 發表

我赞成赢得3分,输得0分,和得1分
没有得失球
但devin兄依家嘅问题係如果大家[胜,和,负]一样,
咁应该点啊???(排位)

唔知WLT兄有任何高见呢???

甘得失球点计啊??

devin兄,得失球由得失分来代替。

例子:球员A得分是57.65
         球员B得分是97.05
         那么球员B的得失分是(97.05-57.65)=39.40分

先看积分,如果一样,就看得失分,如果又一样,最后就是得分最高者;就如英超联赛一样。

我会计算所有计分和排行榜,别担心。。。
还有,你们别忘了,积分是依照FANTASY每一轮来计算和对垒;
有时一轮有些球队踢两场球,那么必须注意你选的球员,踢一场还是两场了。
原帖由 leanming 於 2008-9-10 07:31 AM 發表

球员B得分是97.05
         那么球员B的得失分是(97.05-57.65)=39.40分

先看积分,如果一样,就看得失分,如果又一样,最后就是得分最高者;就如英超联赛一 ...
我赞成。。。
原帖由 leanming 於 2008-9-10 07:40 AM 發表
还有,你们别忘了,积分是依照FANTASY每一轮来计算和对垒;
有时一轮有些球队踢两场球,那么必须注意你选的球员,踢一场还是两场了。
多谢提醒
原帖由 leanming 於 2008-9-10 07:31 AM 發表

球员B得分是97.05

先看积分,如果一样,就看得失分,如果又一样,最后就是得分最高者;就如英超联赛一 ...
冇错!我赞同,咁就唔会出现参赛者"同分"嘅情况出现!
Leanming兄搞游戏真係o念得周到!

可能过咗一两期之后,
大家将更加了解记分方法。
辛苦嗮Leanming兄喇!
Leanming兄做事,我放心!
[color=red][size=4]人善人欺天不欺!
[/size] [/color]
原帖由 必胜_Win 於 2008-9-10 06:25 PM 發表
Leanming兄做事,我放心!
哈哈!胜兄有Leanming咁好嘅会员帮手,
真係令人羡慕!
原帖由 jacksonkua 於 2008-9-10 07:53 PM 發表

哈哈!胜兄有Leanming咁好嘅会员帮手,
真係令人羡慕!
尽力而为而已,只怕会越帮越忙。。。
原帖由 jacksonkua 於 2008-9-10 03:51 PM 發表

冇错!我赞同,咁就唔会出现参赛者"同分"嘅情况出现!
Leanming兄搞游戏真係o念得周到!

可能过咗一两期之后,
大家将更加了解记分方法。
辛苦嗮Leanming兄喇! ...
要搞就要搞到每个人玩得开心,热闹。。。也谢谢那么多人报名参加。。。
原帖由 leanming 於 2008-9-11 07:46 AM 發表

要搞就要搞到每个人玩得开心,热闹。。。也谢谢那么多人报名参加。。。
哈哈!TVBNOW搞"小联赛",
咁有睇头嘅游戏必定好多会员有兴趣啦。。。
而且仲係乜都唔驶做就更加多人愿意参与。
原帖由 leanming 於 2008-9-11 07:44 AM 發表

尽力而为而已,只怕会越帮越忙。。。
没有你,哪有现在那么多活动啊!

我绝对幸福,有那么好的帮手!
[color=red][size=4]人善人欺天不欺!
[/size] [/color]