標題: "潛行狙擊"色情+暴力 [打印本頁]

作者: 屁屁zzz    時間: 2011-8-11 08:42 PM     標題: "潛行狙擊"色情+暴力

潛行狙擊有好多兒童不宜的鏡頭!!!像是黃宗澤和徐子珊的親熱戲,最令人反感的是完事後那句"我是債主,你是債仔,以後我要什麼時候上來收利息就什麼時候上來"TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. H7 ?! d4 P  i: S& N6 f" C" `( C
大人聽了都覺得難堪,更何況是一家大小一起看.
作者: jinglow    時間: 2011-8-11 09:09 PM

无论电视或电影难不免都会有这些暴力或者性镜头, 我可以了解你。 但是不让孩子学坏是家长本身的责任。 下次不让你的孩子看不是可以咯。 这次你的孩子不小心看到, 你真的要好好的跟他解释什么是错什么是对。 千万别让他学坏。
作者: archun29    時間: 2011-8-11 09:27 PM

i was surprised when i was watching
作者: lovelyjeff    時間: 2011-8-11 09:46 PM

也得看你带着什么心情去看吧。。。这些很难避免的。。。所以重点是在父母怎样去教导
作者: 顷水    時間: 2011-8-11 10:11 PM

系喔!!!!
作者: tink711    時間: 2011-8-11 10:50 PM

廣告都有話LA, 電視節見有好多種........好出奇咩?
作者: mie7167    時間: 2011-8-11 10:56 PM

我都覺得電影級數得制, 無線應該考慮到一家大小一同看的問題, 對白和級數要限制。
作者: lamchivinh    時間: 2011-8-11 11:27 PM

作者: holdan228    時間: 2011-8-11 11:32 PM

TBB係保障自己
% _3 B& d& u" v5 JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以先要說兒童不宜
作者: a1166153    時間: 2011-8-12 01:24 AM

其實細路唔睇都會識呢d野,壞唔壞家長既責任最大,無得賴人地
作者: qutes    時間: 2011-8-12 02:20 PM

如果过分限制会无感好睇
/ ]$ I; S1 |/ B9 I3 u) U& c* MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。家长可以解释同埋教育 如果真系觉得捂好既就无俾距睇咯
作者: fengfeng7980    時間: 2011-8-12 02:23 PM

其实这种色情在外国电视网的电视剧里根本不算什么!
作者: huit    時間: 2011-8-12 02:59 PM

you DO understand what Parental Guidance (PG) means?
. _& D8 [9 r( Z4 [+ b4 _, o. m公仔箱論壇5 B1 n! ], N7 K
The onus is on the parent to control what their children see, and not on TVB to dumb down their shows for the rest of us. This show is already dumb enough.
作者: 丁傑    時間: 2011-8-12 03:00 PM

我覺得潛行放係930播已經算係保障到兒童不宜
  P# b4 U2 E5 S- w* b1 u  L公仔箱論壇因為大多數既香港人都覺得9點之後d小童都會訓....
: z4 g4 b: c1 N, l所以我唔覺有野囉~~公仔箱論壇  {; q0 J. \" }- w0 E6 ^6 v
唔通部部警察劇都要好似似拍文藝片咩
作者: pqpq123    時間: 2011-8-12 04:54 PM

唔係乜都要合家歡下話...www3.tvboxnow.com$ D, A4 R; g5 E3 G0 A- p. I
你自己冇責任教個細路咩應該做咩唔應該做咩?
作者: renlikun    時間: 2011-8-12 07:15 PM

其实感觉还可以啦,或许我口味重。。。
作者: kokjong    時間: 2011-8-12 09:04 PM

是你自己敏感吧
作者: wyb52057    時間: 2011-8-12 09:12 PM

zhiaa
作者: kenson    時間: 2011-8-12 09:24 PM

香港嘅電視尺度高到死 睇下大陸D電視劇不論時裝 古裝露下肚臍 事業線 都係惜疏平常
作者: cuke_3230    時間: 2011-8-13 10:17 PM

不适合一家大小一起看吧
作者: winstonlove    時間: 2011-8-14 01:16 AM

本帖最後由 winstonlove 於 2011-8-14 01:29 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& o& y& W+ _' ]. a0 b  [* ^5 |$ d

# B; ]- J& p6 ]3 B: B我是債主,你是債仔,以後我要什麼時候上來收利息就什麼時候上來"
, k5 s5 [- v6 atvb now,tvbnow,bttvb我反而覺得呢句好夠誘惑,
( c3 V( e1 u# P! z' G! l5 L係劇情,係bosco 既角色,一個行走江湖既古惑仔,當然會係甘講野la* Z! O0 Y2 ?4 P* r) P9 d0 `
公仔箱論壇4 ^/ x/ H& ~) l5 {
唔比小朋友睇到有粗口戲,唔比小朋友睇到會令人有面紅既戲,
0 K" }3 e4 s3 R* V但有一個現像,小朋友一到青少年時,講粗口仲熟過講abc,www3.tvboxnow.com4 ^) K7 O4 M8 X" L3 D
而青少年性開放態度都係比以前嚴重左好多,# l: M. i4 q. i! Q( N
亦都說明左,家長唔比小朋友睇到有粗口戲,睇令人有面紅既戲,
' |! h# y: L0 C5 w% O0 J/ F) Wwww3.tvboxnow.com根本就唔關事公仔箱論壇. y# X" U) G" k. e4 ^: u( `+ C
外國家庭教育係唔會迴避同埋逃避涉及有關sex,暴力既戲,會係樣樣都會比小朋友知道吓,
; K5 `/ M9 e- J! r  qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。一來係因為個社會現實就係甘,二來家長既角色,係去分析對與錯比個細路去知,會講道理,
- c& S9 H" S# I! h1 a8 @4 dwww3.tvboxnow.com小朋友自細就培養左有個人思考能力,到佢地大個左,處事都會重分析,而唔會人云亦云,
5 q( P/ D7 }. R  j公仔箱論壇之外國會重思考,重分析既原因,呢個係同華人教育既分別tvb now,tvbnow,bttvb$ t, j$ g$ _2 g' C
但華人教育就係一涉及有關sex,暴力,粗口既戲,就話兒童不宜,又話教壞細路,
5 c: A& D) ^: j: q# Xwww3.tvboxnow.com而忽略左去比小朋友自已去分析既空間,青少年之睇色情網站,玩暴力game之會甘嚴重,
3 R) a# O0 v; qwww3.tvboxnow.com不多不少係由於係小朋友時代,大人一睇到有sex,有暴力既戲,就唔比細路睇,到佢地大個左之後,& K, v' X# h$ N% z7 j  p% m
視為禁地誘惑既戲,就反而會大睇特睇,樣樣都唔比,忽視分析重要性,結果小朋友長大後只會人云亦云,, ^3 R! Y& b. m& g3 V
冇個人思考力
作者: hiy    時間: 2011-8-14 01:16 AM

樓主入戲太深...
作者: moonlight1812    時間: 2011-8-14 03:20 PM

我覺得潛行放係930播已經算係保障到兒童不宜www3.tvboxnow.com6 g. [2 _" Q: M/ o2 X# c9 N) _
因為大多數既香港人都覺得9點之後d小童都會訓....
$ h* {) `+ i2 Pwww3.tvboxnow.com所以我唔覺有野囉~~
9 }+ @, i6 I. r! T$ dtvb now,tvbnow,bttvb唔通部部警察劇都要好似似拍文藝片咩 ...
6 p2 P) f! \' ?/ D2 [& Y  X9 t; Qtvb now,tvbnow,bttvb丁傑 發表於 2011-8-12 03:00 PM
! F+ r; m5 n1 T" X* W. e! z+ f' m/ ]# k8 ^
同意。又不是黃金時間。
作者: yeungman32    時間: 2011-8-14 03:37 PM

I support you. I think its not good for kids.
作者: pv8503    時間: 2011-8-14 05:59 PM

ok  都幾好睇啦
作者: 大波成    時間: 2011-8-14 07:04 PM

的确有教坏小孩的成分
作者: lu.zhung    時間: 2011-8-14 07:45 PM

唔通部部警察劇都要好似似拍文藝片咩
作者: kywongjj    時間: 2011-8-14 10:12 PM

應家長指引;21歲下不要收看.....
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-8-15 01:03 AM

有分等級呀!可以唔俾小朋友一齊睇
作者: ttt_boy1    時間: 2011-8-15 01:51 AM

現在的小學生才不會覺得有問題, 平常他們都看得多, 只是我們大人以為有問題o者
作者: tony1233465    時間: 2011-8-15 01:42 PM

對呀,我認為一家人看會令人難堪
作者: mrfusion    時間: 2011-8-16 01:14 AM

我覺得潛行放係930播已經算係保障到兒童不宜
- g! p' ~  t0 ?7 G, p4 q( A4 U; Etvb now,tvbnow,bttvb因為大多數既香港人都覺得9點之後d小童都會訓....
5 k2 B$ C2 K9 m  Qtvb now,tvbnow,bttvb- d% z9 h, h0 `1 ~0 l/ p0 X4 g
丁傑 發表於 2011-8-12 03:00 PM
9 F4 G& P% d+ Z8 e* Z" i公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* R1 x; G$ Z0 Q, b2 u! Q
you've got to be kidding, kids don't sleep this day.
作者: edward9379    時間: 2011-8-16 09:11 AM

係咩,我覺得好普通,又冇露點XD
作者: 忘记用户名    時間: 2011-8-16 09:44 AM

我覺得OK啊
作者: wifi2000    時間: 2011-8-16 10:08 AM

人地聲明要家長指引,唔該做父母嘅盡吓責任啦!
作者: pieea    時間: 2011-8-16 10:13 AM

i was surprised when i was watching
作者: fungwindy2055    時間: 2011-8-16 11:19 AM

作者: samchang76    時間: 2011-8-17 12:54 AM

哈哈   呢家d父母  不如唔好比電視細路睇拿
9 ?6 R! p; C+ S  ?  K4 V4 [+ k公仔箱論壇最重要係睇你點教
作者: kokwah777    時間: 2011-8-17 11:03 PM

现在很多戏都是兒童不宜的,不像以前
作者: key00    時間: 2011-8-18 03:22 AM

这些很难避免的
作者: edwinhiht    時間: 2011-8-18 04:10 AM

套野講臥底,又多黑幫野,本身就係黑暗一D..可以接受既
作者: x24779626    時間: 2011-8-18 03:38 PM

其實系節目既開頭已經提醒左大家# s% e: A  X# Q* [
但你係都要睇下入面係咩內容都冇計架
作者: kimgundam    時間: 2011-8-18 03:53 PM

九点半的剧集,果时系家长指引,又唔系放系八点来睇,少少成人内容肯定有
作者: stone021    時間: 2011-8-18 04:31 PM

PG家长指引啦。
作者: saintjz    時間: 2011-8-18 05:50 PM

作者: alan1988131    時間: 2011-8-18 06:05 PM

PG家长指引嘛
作者: RX-93-2    時間: 2011-8-19 11:29 AM

典型的港父母,將全部的問題和責任推在別人身上,世上存有許多不對的事,父母的責任就是教曉小孩那些事是對那些是錯的;那些應該做,那些不應該做。
作者: 31415926535384    時間: 2011-8-19 11:55 AM

PG啰
1 R; z* o) z& a, j! r你自己冇責任教個細路咩應該做咩唔應該做咩?
作者: dichan2007    時間: 2011-8-19 08:42 PM

不要和小孩一起看。
作者: BigBoxBoy    時間: 2011-8-19 09:43 PM

反映真实,很好的片~
作者: 3fgg    時間: 2011-8-19 09:53 PM

錄低皆大歡喜等夜晚睇囉
作者: estellacheng    時間: 2011-8-19 10:05 PM

TVB應該都有CHECK過,能過電视尺度才播出街的,咁唔咁小孩睇就要家長衡量啦!
作者: kensal    時間: 2011-8-20 08:18 AM

gone too far this drama
作者: 厚积薄发    時間: 2011-8-20 10:17 AM

thanks
作者: gn70355    時間: 2011-8-20 11:26 AM

家長你覺得有問題就咩都唔好比細路仔睇啦,你要睇既節目係唔應該有任何白,例如:天線得得B果D,你先開比細路睇啦
作者: carriefish    時間: 2011-8-21 11:58 AM

he is ganger, and he loves the girl, how can he show his love??
作者: 19870109kenken    時間: 2011-8-21 12:24 PM

was surprised when i was watching
作者: sollunster    時間: 2011-8-21 07:51 PM

想的太多~~
作者: renda3g    時間: 2011-8-22 05:17 AM

我都有少許同感,試過一家四口一齊睇到擰歪面ee聲。個人認為唔係提材或劇情因素,只係有小部份鏡頭過火左dd........
作者: Mataz    時間: 2011-8-22 07:33 AM

难以避免的。
作者: mrfusion    時間: 2011-8-22 07:49 AM

lock your kids inside the toilet, and bring me more sex and violance.
作者: moneycat    時間: 2011-8-22 02:43 PM

你估而家d細路知唔知咩係色情+暴力??
作者: 0083    時間: 2011-8-22 09:35 PM

學壞1天   學好10年...............
作者: jonsum21    時間: 2011-8-23 01:36 AM

片头果时都话左,需有大人系身边陪住枷啦~
作者: dorislabel    時間: 2011-8-23 12:21 PM

yes la agree !
作者: seeseecreamy    時間: 2011-8-23 01:17 PM

无论电视或电影难不免都会有这些暴力或者性镜头, 我可以了解你。 但是不让孩子学坏是家长本身的责任。 下次不让你的孩子看不是可以咯。 这次你的孩子不小心看到, 你真的要好好的跟他解释什么是错什么是对。 千万别 ...
0 T: M6 X3 ?0 z- Etvb now,tvbnow,bttvbjinglow 發表於 2011-8-11 09:09 PM
( ]. R0 F& n$ V  P+ h7 |5 i! w2 twww3.tvboxnow.com
  Y" n9 u# X' ?2 r( Xwww3.tvboxnow.com讲的好o岩囉!不要下下都投诉。。。好烦!点解5用来做反面教材??
& o9 P/ f5 W, @0 _! u3 p9 j就系因为现在太多这样的怪兽家长先甘多港童出现!
作者: pilate    時間: 2011-8-23 01:42 PM

又黃又暴力是香港片特色) y$ j. _4 p: G* I- d0 k2 C" o

, {: D2 r& ^- o; F+ Atvb now,tvbnow,bttvb好似以前的"大時代" 已經是又黃又暴力, 觀眾也叫好。0 ?/ w5 ?* t: r5 Y

$ i, g/ M6 L, z& \  ^0 N2 j6 \應該播之前播一段警告提醒家長。
作者: ming8969    時間: 2011-8-23 11:14 PM

暴力同锡锡镜头5多5少系会有噶了~~所以PC家长指引~~~
作者: hing1119    時間: 2011-8-23 11:31 PM

i like this tv ..............ha ha ha 公仔箱論壇# S9 |2 l/ O0 b. M2 r2 Y- r3 w
laughing add oil
作者: idol1    時間: 2011-8-24 07:32 AM

children should go to sleep in this period
作者: Shadowkail    時間: 2011-8-24 07:37 AM

赞成楼主所讲
作者: ytjlzsc    時間: 2011-8-24 03:19 PM

其实这种色情在外国电视网的电视剧里根本不算什么!
作者: bushiwojiushini    時間: 2011-8-24 04:10 PM

我喜欢看
作者: sunhasee    時間: 2011-8-24 04:23 PM

这个世界是需要反而教材的,只要为孩子说明就好
作者: fstjl    時間: 2011-8-24 06:47 PM

一家大细?麻烦你看之前睇清楚出戏系咩级别先啦。
作者: 82996617    時間: 2011-8-24 07:25 PM

要拍 点大尺度的 又不拍完
作者: latetx    時間: 2011-8-25 12:58 AM

的确有点过了
作者: ko888    時間: 2011-8-25 03:33 AM

作者: ac86    時間: 2011-8-25 06:27 AM

佢都寫明家長拍引果D
" n$ J( F9 L& [4 |: `公仔箱論壇甘應該系家長責任啦tvb now,tvbnow,bttvb3 V7 H% l# J7 c/ V
唔怪得TBB
作者: 冷月中秋    時間: 2011-8-25 08:18 AM

算啦.遇佐噶啦
作者: huangyc    時間: 2011-8-25 09:33 AM

哈哈哈~~现在播的就是成人片啊!!!
作者: naige    時間: 2011-8-25 10:32 AM

这才是人话嘛。
' ~+ `& [) a$ Y/ X' W9 D, ~& p9 iwww3.tvboxnow.com  m, l" v, R, a7 C9 w
某些片中说的就不是人话,根本上就是书面语www3.tvboxnow.com7 L0 M; I  c6 w4 S$ t, {% P
$ C; o7 T6 @  O+ Y
不过也希望tvb以后的台词要注意下力度和适合度
作者: t618li    時間: 2011-8-25 12:13 PM

人地一早讲左要家长指引啦。
作者: AP1010    時間: 2011-8-25 12:52 PM

完全唔覺有咩問題!!
作者: kiwiII    時間: 2011-8-25 08:19 PM

我覺得還可以接受,家長要留意下囉
作者: weigege77    時間: 2011-8-25 10:54 PM

if u want to watch children friendly shows, go watch taiwan or singapore serials haha6 H! }' `! L& k2 C! R1 l
潛行狙擊 is good and realistic
作者: 拷貝    時間: 2011-8-25 11:42 PM

係。。。。。。
作者: ty84038551    時間: 2011-8-25 11:43 PM

支持~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: tsk1342008    時間: 2011-8-25 11:58 PM

完全唔覺有咩問題!!
; f& M6 g; K, M4 G! ~www3.tvboxnow.comtoo
作者: gncdtc    時間: 2011-8-26 09:14 AM

不错啊,经典的东西!!!
作者: jassq788    時間: 2011-8-26 01:27 PM

黃宗澤和徐子珊的親熱戲,是败作,没必要,其实很多方法可以软化戏中的情节,不然多难看,把性爱丑化到这样地步。。。港剧编辑真的要好好检讨
作者: tvboxhk    時間: 2011-8-27 12:41 AM

I think it is okay!
作者: tianxinxin    時間: 2011-8-27 01:14 AM

该剧并不是老少咸宜。
作者: mythhenry    時間: 2011-8-27 01:08 PM

作者: tyty1128    時間: 2011-8-27 07:45 PM

咁你咪唔好比你D 小朋友睇囉, 而家D 電視多元化, 好睇就係咁, 一係你睇ATV 啦, 包冇色情+暴力. 一家大細有好多choices. 唔一定要睇無記, 要睇就唔好鬧!!好冇品的
作者: ytjlzsc    時間: 2011-8-27 09:11 PM

所以先要說兒童不宜.  同意
作者: kdckcc1318    時間: 2011-8-27 09:56 PM

作者: thinning    時間: 2011-8-27 11:39 PM

都ok..不太悶.tvb now,tvbnow,bttvb, k" v9 A9 Z, V1 Z9 a* b# Z& H
可看看
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-8-28 12:00 AM

作者: 303856559    時間: 2011-8-28 12:45 PM

迟早会学到  早D一样

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0