標題: 俾你係做決定嘅醫生,你會先救有錢仔先?定係俾佢撞到嗰個先呢? [打印本頁]

作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-18 03:40 AM     標題: 俾你係做決定嘅醫生,你會先救有錢仔先?定係俾佢撞到嗰個先呢?

雖然劇情話大好青年救得番嘅機會好微,但佢真係無辜個喎,就算係機會唔大,我都會救佢先,呢個世界冇話冇嘢係冇可能嘅,另外嗰個有錢仔就唔抵可憐囉。
作者: jackly    時間: 2012-2-18 07:35 AM

还是认同以机会优先。
作者: hoyin41414    時間: 2012-2-18 08:28 AM

no.2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: carsonchan    時間: 2012-2-18 09:01 AM

有錢仔
作者: yoyokyo    時間: 2012-2-18 10:36 AM

虽然金世荣有错,但身为医生应该要像张一建理智一点去判断。张一建讲得对,医生不是法官。我觉得应该先救金世荣,就不会两个都救不回。
作者: alanlowbs    時間: 2012-2-18 12:57 PM

就工作而言,不该把私人感情放进去,应该专业一点,哪个求活机率大就先救谁,不然就像剧情那样都救不回。。。。。
作者: popipopia2    時間: 2012-2-18 02:14 PM

还是认同以机会优先。 x2
作者: byaku    時間: 2012-2-18 02:39 PM

2個都一齊救得唔得=3=
作者: ngawong    時間: 2012-2-18 03:11 PM

我會救大好青年
作者: andghk2046    時間: 2012-2-18 03:48 PM

......................00
作者: stussy123    時間: 2012-2-18 10:13 PM

no.2!!!
作者: aw345e    時間: 2012-2-18 10:19 PM

當然係睇機會率,救得一個好過兩個都救唔到
作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:53 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:54 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 10:59 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 11:03 PM

作者: huangjiale    時間: 2012-2-18 11:06 PM

作者: syrinx    時間: 2012-2-19 03:26 AM

應該救存活率高的那一個, 不應以個人觀感作判斷!!!
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-19 11:08 AM

應該救存活率高的那一個, 不應以個人觀感作判斷!!!
2 N4 m6 E: M* H- x& q5 [1 nsyrinx 發表於 2012-2-19 03:26 AM
www3.tvboxnow.com; y* W4 Z5 x/ H! ^5 F8 M

5 ~# i% s" [- B. `( o3 R. Vwww3.tvboxnow.comI am thinking to same too!  Doctors are not judges, their mission is to save lives~~~
作者: jack91918    時間: 2012-2-19 11:33 AM

梗係救大好青年啦
作者: sjr86    時間: 2012-2-19 01:58 PM

唔可以用個人既道德準則甘主觀既方法嚟睇應唔應該救一個人。。總之做好本分盡量去救就夠喇。。
作者: huangjunhao    時間: 2012-2-19 02:03 PM

我觉得第二个
作者: sexydoctor    時間: 2012-2-19 03:49 PM

of course the rich boy la
作者: o0!    時間: 2012-2-19 04:02 PM

我覺得應該救大好青年先,唔係話就唔救個有錢仔,如果要分先後點都接受唔到救有錢仔先。。。因為選擇救有錢仔先就等於大好青年肯定要死,,,冇錯醫生唔係法官,但係成件事有錢仔要負最大責任呢個係事實
作者: oxl123    時間: 2012-2-19 04:19 PM

能救就全救咯!看优先条件咯!和剧情的相符,顶一下吧!嘻嘻嘻
作者: tch710    時間: 2012-2-19 04:23 PM

梗係揀救到機會大啲嗰個...www3.tvboxnow.com2 w+ H. u3 Z) R
www3.tvboxnow.com, Z& I' G* c: H
就算真係有錢仔唔啱,救返佢其實可能令佢更難受!!
作者: leung2202    時間: 2012-2-19 04:36 PM

理性點,便會救金世榮了
作者: cei81148    時間: 2012-2-19 05:32 PM

救大好青年
4 |7 ~$ z; w- g% H( l" FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。他是无辜的tvb now,tvbnow,bttvb; Z% B: b' T: C; Q- X: N+ D. `. f
即使救回机率细
* n  J. p/ H, R" h1 r公仔箱論壇但总既嚟讲都仲系有机啊
作者: vb1668    時間: 2012-2-19 08:51 PM

作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-20 02:32 AM

还是认同以机会优先。4 l# @: j6 r. r  Z7 ^) `
jackly 發表於 2012-2-18 07:35 AM
我覺得唔係話唔救阿有錢仔,而係覺得先救阿大好青年好似合理啲,雖然機會係細啲,但唔先救阿大好青年,就即係可以話立即判佢死刑,有啲嘢唔做唔知最後結果嘅,有時真係有奇跡都唔定呢,到最後結果如果唔符合預期,都叫做盡咗力啦,做醫生唔係唔可以輕言放棄病人o架咩,唔通機會唔大就放棄佢囉喎,況且阿有錢個報告又未出到,阿大好青年情況又真係急到唔等得o架喇,所以都係覺得救阿大好青年先,阿有錢仔係個劇度,等唔到其它醫院有空嘅手術室,只怪資源不足囉。
作者: cccberlin    時間: 2012-2-20 04:32 AM

大好青年救得番嘅機會好微,但佢真係無辜個喎,我都會救佢先,呢個世界冇話冇嘢係冇可能嘅,另外嗰個有錢仔就唔抵可憐囉。 it is also i think   ....
作者: diyiganjue    時間: 2012-2-20 09:43 AM

一健的第一段对白:“我不是法官,没有资格判断谁对谁错,谁的求活机会高就救谁...”已经够专业了,想不到最后跟鱼仔的对白更令我叹为观止:“如果你不是知道金世荣是肇事司机,你还会这么坚持不等CT报告出来再做决定吗?”公仔箱論壇7 |. c, G; }, `
就说有时候不单止律师有灰色地带,就连医生这个行业也有一定的灰色地带的。
作者: kenny123456    時間: 2012-2-20 05:50 PM

跟馬明說的一樣吧
作者: sjr86    時間: 2012-2-20 07:10 PM

一健的第一段对白:“我不是法官,没有资格判断谁对谁错,谁的求活机会高就救谁...”已经够专业了,想不到最后跟鱼仔的对白更令我叹为观止:“如果你不是知道金世荣是肇事司机,你还会这么坚持不等CT报告出来再做决 ...
% _* p; m) }7 O8 ~! e* jdiyiganjue 發表於 2012-2-20 09:43 AM
www3.tvboxnow.com6 m0 M! x* P- w- f3 d$ j0 \4 w, y
4 K# ~; h0 o8 Y7 w- l
其實係魚仔唔專業...公仔箱論壇5 G1 F& f/ Z( u) a% D$ l
實際上醫生睇病係應該不分膚色,不分社會地位既...就算係十惡不赦既惡人黎到,醫生始終都係要盡力救佢...呢個係醫生係執業之前宣誓過既誓言...tvb now,tvbnow,bttvb# M- s5 F( `- b( y9 X1 I9 V" f
而且一健後來都頂返佢話,如果肇禍司機係其他人,救返機會有九成,你仲會唔會堅持唔救佢先?
作者: 美少女战士    時間: 2012-2-20 07:50 PM

一个死好过两个死
作者: withoutr    時間: 2012-2-20 08:15 PM

馬明講得啱, 機會優先 1# 天神村小吉
作者: chan0202    時間: 2012-2-20 11:41 PM

我會救左青年先,因為佢點都比有錢仔有貢獻
作者: lokyip107    時間: 2012-2-21 01:18 AM

我好認同馬國明講, 做得醫生就要睇機會邊個高啲才去救, 如果個個都用自己審判, 就世界大亂, 我相信佢做錯事, 一定會受到報應, 但唔係我們去判決!
作者: KUNKIYT    時間: 2012-2-21 01:43 AM

有錢仔先
作者: yueshan74    時間: 2012-2-21 11:03 AM

大好青年吧...有钱不是大不了的事.!!!
作者: roooney    時間: 2012-2-21 11:17 AM

無辜青年
作者: lomankitchris    時間: 2012-2-21 04:08 PM

i choose the first option because the rich bastard has the higher opportunity
作者: angel48896    時間: 2012-2-21 04:53 PM

no1111111
作者: movee_fanz    時間: 2012-2-21 08:01 PM

医生是负责救人的~
作者: popo15839    時間: 2012-2-21 08:23 PM

第2個個
作者: kiluluki    時間: 2012-2-22 09:46 AM

情况轻重
作者: 狼封    時間: 2012-2-22 10:21 AM

有可能兩個都會救。
作者: lbc3926    時間: 2012-2-22 02:13 PM

医生不是法官,身为医生应该要像张一建理智一点去判断。
作者: 777MARK777    時間: 2012-2-22 04:31 PM

都係睇機會率,公仔箱論壇+ U1 |1 b, B9 I' L
救到最好兩者都救,
作者: mrfusion    時間: 2012-2-22 05:47 PM

your question is determined to be bias, I will save the one with most chance to survive first. www3.tvboxnow.com" W' v2 B2 d& W, i, q1 Y
tvb now,tvbnow,bttvb# I8 V) o/ R+ ]9 k& Q+ f/ m0 @9 S
Unless the one less likely to survive happen to be my son.
作者: el9    時間: 2012-2-22 06:02 PM

以醫生來說, 當然以存活率為先, 病人沒有貧, 富, 善, 惡.
作者: choiyt    時間: 2012-2-22 06:50 PM

First come first save
作者: danny123500    時間: 2012-2-23 01:27 AM

身為醫生,真的唔可以以自己的價值觀來恒量...係以生命作為優先考慮...雖然我都唔想個後生仔死...不過真係無得救~
作者: yhyky    時間: 2012-2-23 02:04 AM

金世榮
作者: momo298033    時間: 2012-2-23 02:25 AM

如果,有一个人可以99%活下来,另外一个人只有1%,只是因为所谓的道德,价值观,就放弃99%的人,就不然不要做医生,去做圣人。
作者: aires    時間: 2012-2-23 03:34 AM

机会优先
作者: tuk    時間: 2012-2-23 03:59 AM

2 選1 ,生命值高.
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-2-23 08:02 PM

i think 俾有錢仔撞倒嘅無辜大好青年
作者: Jollyshandy2000    時間: 2012-2-24 01:32 AM

Whose's condition is worse, then save him 1st.
作者: 2998    時間: 2012-2-24 09:46 PM

始终觉得应该救机会大的,就好似一件头话哉,人命攸关,不是有钱没钱的问题,救得一个总比两个都救不回好。救了再控告他危驾!
作者: lamkaiman    時間: 2012-2-24 11:26 PM

goog good
作者: sevenkeung    時間: 2012-2-25 03:07 AM

睇下邊個傷d
作者: Basketballrock    時間: 2012-2-26 09:12 AM

I'm a doctor, not the judge.  I can't judge who is the bad guy and who is the good one.  I only care who has the high percentage to be survive.
作者: Pip33    時間: 2012-2-27 12:09 AM

跟程序做野
作者: Pineapple888    時間: 2012-2-27 12:43 AM

人命既價值應該係平等既
* L$ A) l9 ]5 c醫生應唔應該救返D壞人從來都係一個具爭議性既topic
作者: 古蘭士    時間: 2012-2-28 12:24 AM

俾有錢仔撞倒嘅無辜大好青年
作者: billyloke    時間: 2012-2-29 03:25 AM

我會救大好青年
作者: 463697891    時間: 2012-2-29 07:36 PM

有錢仔
作者: asdfghjkl4321    時間: 2012-3-7 11:31 PM

就系因为有钱先唔想救据,,仇富心理~~~~
作者: 起司    時間: 2012-3-9 02:27 PM

有钱仔机会比较高~
作者: wmff97    時間: 2012-3-12 09:31 AM

边個有多D生存機會就救边個!!
作者: lim7585    時間: 2012-3-12 09:36 AM

thank you
作者: polly456    時間: 2012-3-12 03:29 PM

我會選擇第二項
作者: haicheuk    時間: 2012-3-12 10:36 PM

邊個生存率高就救邊個,
% \, y; j9 D+ E, Q, M( E6 _! pwww3.tvboxnow.com學得馬明話齊,醫生唔係法官,更可況救返佢要佢受審係好過佢就咁死左,www3.tvboxnow.com0 s- S, c( p6 R4 K7 H, R: A
而家個有錢仔又死又未有guilty 比人車親個個又要做植物人兩邊都好慘:(
作者: JIUNSHEN82    時間: 2012-3-13 12:17 AM

不可能一起救的拉
, L, S; z& c1 Q  t8 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。救有钱那个
作者: leon0621    時間: 2012-3-15 11:32 PM

當然是救有機會活下來哪個.....
作者: cjkhh1    時間: 2012-3-16 10:41 AM

剧情需要先知道边个系好边个系坏,现实中绝大部分机会系唔会知道,即使系警察送来的都唔一定知道系打劫的犯人还是无辜的路人,所以有条件的就两个一齐救,无条件要拣就拣救返机会大那个!呢个系基本的医德。
作者: stephen626    時間: 2012-3-16 06:58 PM

點樣都係救生存大機會個個啦
作者: salem127    時間: 2012-3-17 03:14 PM

有錢 大嗮啦
作者: nefts1    時間: 2012-3-17 05:07 PM

我选择受害的那位
作者: heesaw    時間: 2012-3-17 08:50 PM

俾有錢仔撞倒青年
作者: ..........?    時間: 2012-3-18 03:11 PM

who can save first
作者: j173    時間: 2012-3-18 03:48 PM

有錢仔
作者: iam26    時間: 2012-3-18 04:01 PM

有錢仔救活的機率比較大,所以只好先救有錢仔啦!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0