標題: 我的小農園和大家分享 [打印本頁]

作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:30 PM     標題: 我的小農園和大家分享

未完成的種菜盆(自己做), 我的園藝是新丁, 很多野``都是在這裡花苑園藝學習, 發帖不對, 請大家指教同分享
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:32 PM

小木瓜樹
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:34 PM

剛剛發芽的蜜糖豆~~~2013-4-8 算失敗, 拾幾種子, 得三粒得出芽,其他種子影都沒有.
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:47 PM

香芧 (應該可以食???)
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:50 PM

新會柑, 差不多有10年
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:58 PM

芹菜
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 03:59 PM

辣椒仔
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 04:00 PM

姜樹
作者: SweetLemon    時間: 2013-4-4 05:13 PM

又香茅 又辣椒 - 樓主喜歡新馬泰菜?
作者: ausho    時間: 2013-4-4 05:51 PM

又香茅 又辣椒+木瓜,姜.我估是越南良哥.
作者: 亞良    時間: 2013-4-4 07:42 PM

Kaffir lime , (我是香港50後出生```辛苦人, 住過木屋, 廉租屋),
香茅,辣椒,木瓜,姜是好容易種的植物, 不用打理,園藝是我興趣之一, 最喜歡是旅遊, 有時番香港二至三月回來很多植物都死晒,所以現在種蜜糖豆是秋天下種的時間, 對不對~~請多多指示
作者: ausho    時間: 2013-4-4 08:32 PM

現在有農園,好好享受嘛.
Kaffir lime煮咖哩一流,一定要用新鮮葉.
作者: dororo    時間: 2013-4-4 09:00 PM

好正呀 可唔可以黎參觀下 ?
作者: chowold2    時間: 2013-4-5 09:55 AM

亞良你可以轉行開返個小農場
作者: ob51330    時間: 2013-4-5 10:22 AM

亞良哥家在香港? 好大喔!在新界嗎?
作者: ausho    時間: 2013-4-5 11:17 AM

又再估過,良哥家在澳洲(可能雪梨).唔会錯完再錯?
作者: sthaiyang    時間: 2013-4-5 12:03 PM

支持下老前辈
作者: 亞良    時間: 2013-4-5 12:44 PM

各位師兄, 我家在澳洲雪梨, 人老了~~~足球無氣踢, 綱球無力打, 遲D羽毛球都要收檔, 得番釣魚同游水.
最佳運動是園藝, 所以請大家指教同分享.
作者: ob51330    時間: 2013-4-5 03:04 PM

良兄住雪梨嗎,我有朋友住Westwood and West Pennyhill 地方很大多树.真想去住.
作者: 亞良    時間: 2013-4-5 07:23 PM

ob51330兄, Westwood地點真的不知道., West Pennant hills 就知道是新區, 以前好多有錢人住.

我的薄荷葉
作者: ausho    時間: 2013-4-5 08:01 PM

良兄住雪梨嗎,我有朋友住Westwood and West Pennyhill 地方很大多树.真想去住.
ob51330 發表於 2013-4-5 03:04 PM
雪梨有 Eastwood and West Pennant Hills 却沒有 Westwood(在倫敦是有錢人地區) and West Pennyhill.
作者: ob51330    時間: 2013-4-5 11:48 PM

我搞錯了,係Eastwood and West Pennant Hills .Eastwood 好似有个火車站,West Pennant Hills 係新区好多新移民居住.
作者: 亞良    時間: 2013-4-6 01:12 PM

Eastwood(依士活) 現在變了國語城, 中國各式各樣酒家都在這裡找到.
我兩年前種的苦瓜, 當時收成好開心, 加小小油清抄D汁是翠綠色.
作者: SweetLemon    時間: 2013-4-6 02:09 PM

做你鄰居一定好有著數。。。
作者: chowold2    時間: 2013-4-6 11:43 PM

亞良,你種咁多菜吃唔晒,真係要益下鄰居
作者: oldman60    時間: 2013-4-7 07:46 AM

wow !!! 良哥,你有很多農作物呀 !!!
可能天氣好,苦瓜在室外都種得咁靚.............正正正
你知唔知道, 將苦瓜騰連頭曬乾,煲水扶皮膚,可止癢和治理皮膚病.............
煲水飲,可下肝火.............
不防一試...................多謝分享 !!!!
作者: 亞良    時間: 2013-4-7 08:55 AM

chowold2兄, 兩年前可能天氣好, 先有收穫, 唔夠食比D孫食晒, 多謝oldman60師兄指示, 喜歡下肝火的湯水真實用, 謝謝.

我兩年前種的絲瓜, 好鬼長```好開心, 不是蘇野, 只想同大家分享種植的樂趣(其實自己種野貴過買).
作者: ob51330    時間: 2013-4-7 11:02 AM

嘩,良哥真勁,夜晚見到会以為係蛇.
作者: vandas    時間: 2013-4-7 11:22 AM

良哥太謙虛, 這麼多收獲, 看著也令人開心

好奇想知道自製的種菜盆用了甚麼物料?
外子用木坊釘造圍欄而開闢種植的地方(下圖), 這種方法的好處是不用挖地, 類似5樓右下角; 良哥用磚更加靈活.

[attach]2170824[/attach] 舊居的菜田
作者: chowold2    時間: 2013-4-8 05:53 AM

chowold2兄, 兩年前可能天氣好, 先有收穫, 唔夠食比D孫食晒, 多謝oldman60師兄指示, 喜歡下肝火的湯水真實用, 謝謝.

我兩年前種的絲瓜, 好鬼長```好開心, 不是蘇野, 只想同大家分享種植的樂趣(其實自己種野貴過買). ...
亞良 發表於 2013-4-7 08:55 AM
我都想學你蘇野,不過我呢度只有一兩個月係暖,好多瓜果都種唔到
作者: chowold2    時間: 2013-4-8 06:02 AM

良哥太謙虛, 這麼多收獲, 看著也令人開心:loveliness:

好奇想知道自製的種菜盆用了甚麼物料?
外子用木坊釘造圍欄而開闢種植的地方(下圖), 這種方法的好處是不用挖地, 類似5樓右下角; 良哥用磚更加靈活.
vandas 發表於 2013-4-7 11:22 AM
你同亞良哥用嘅raised bed gardening 方法黎種菜係最好,慳水,防野草...
作者: oldman60    時間: 2013-4-8 06:33 AM

27# 亞良

丝瓜我都種過,可惜天氣大冷,收獲不多,
我朋友試過有一條差不多有 1 m 長........
多謝良哥 經驗分享.....................
作者: 亞良    時間: 2013-4-8 03:25 PM

vandas兄, 我而家唔知點死, 製個甘鬼大個盆, 都唔知收科.  (請各位師兄指點同給意見)
作者: 亞良    時間: 2013-4-8 03:30 PM

這個是在花圃店影, 個盆好鬼靚仔.
作者: chowold2    時間: 2013-4-8 11:00 PM

亞良,你整嘅盆我就覺得太高,要用好多泥先填得滿
作者: oldman60    時間: 2013-4-11 06:30 AM

vandas兄, 我而家唔知點死, 製個甘鬼大個盆, 都唔知收科.  (請各位師兄指點同給意見)
亞良 發表於 2013-4-8 03:25 PM
良哥,沒問題,可以分開後幾格,種多幾種莱呀 .................. 加油 !!!!!
作者: ob51330    時間: 2013-4-11 09:24 AM

趁还未埋口.即刻從腰鋸開一半,減低高度啦.
作者: vandas    時間: 2013-4-11 02:03 PM

趁还未埋口.即刻從腰鋸開一半,減低高度啦.
ob51330 發表於 2013-4-11 09:24 AM
我也擔心不夠力, 左右各上下一條木坊, 加泥淋水之後駁口會不會爆開?
作者: 亞良    時間: 2013-4-11 04:15 PM

多謝各位師兄提議同指點, 造甘高有原因, 人老唔可以經常趴低, 這個大盆攞泥種蔬菜, 不好開心終於搞點左佢, 不過要好多泥, 右要花錢!!!
作者: 亞良    時間: 2013-4-11 07:57 PM

原來花盆這麼貴???    差不多```貴在靚盆是華仔, 我做的盆是亞良.
作者: chowold2    時間: 2013-4-11 10:43 PM

亞良,你放個盆在花架下面,會唔會唔夠光種蔬菜?
作者: oldman60    時間: 2013-4-12 05:45 AM

原來花盆這麼貴???    差不多```貴在靚盆是華仔, 我做的盆是亞良.
亞良 發表於 2013-4-11 07:57 PM
良哥,落好重本呀 !!!!!
興趣最重要..............對嗎 ?????
祝成功種靚菜 ...................
作者: 亞良    時間: 2013-4-12 08:08 PM

chowold2兄,果 個位是西照到地方,在澳洲是很充足太陽, 謝謝提議.
作者: 亞良    時間: 2013-4-12 08:12 PM

良哥,落好重本呀 !!!!!
興趣最重要..............對嗎 ?????
祝成功種靚菜 ...................
oldman60 發表於 2013-4-12 05:45 AM
多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.
作者: chowold2    時間: 2013-4-12 10:45 PM

亞良 發表於 2013-4-12 08:12 PM
呢D就係種花人真正的心願
作者: ob51330    時間: 2013-4-12 10:46 PM

有收成時,記得貼上黎大家分享.
作者: oldman60    時間: 2013-4-14 06:57 AM

亞良 發表於 2013-4-12 08:12 PM
是真的,每天睇到成長,人的心情都開朗...................
自己唔食派街坊都一樣咁開心............
作者: chaichaichu    時間: 2013-5-29 11:35 PM

thank for sharing, very nice.
作者: snowwhite23c    時間: 2013-6-1 08:54 AM

很羨慕你啊! 有個大花園! 我得個西斜的窗台,種甚麼都不好!
作者: w023023    時間: 2013-6-4 05:34 PM

thanks for sharing
作者: 亞良    時間: 2013-6-21 07:01 PM

今年D新會柑唔夠快收割, 給大鳥食晒
作者: chowold2    時間: 2013-6-21 10:37 PM

良兄你種什麼都係咁靚,真羨慕。點解你掛D CD在樹上?想嚇雀仔呀
作者: vandas    時間: 2013-6-22 06:51 AM

良哥的新會柑樹不高大卻果實累累, 厲害啊!
但葉子很黃, 是因為正在進入冬季?

早前出席一個有機種植、園藝講座也有建議利用CD rom 來驅趕雀鳥(圖4), 良哥用這方法不奏效嗎?

是否葉子多遮蔽了以致效果不佳?
我有朋友在菜棚頂放了一個貓頭鷹像(塑膠的), 他說有趕鳥的作用.
作者: 亞良    時間: 2013-6-22 02:05 PM

chowold2師兄, 你太高舉我了, 我上帖是給你地師兄們指教小弟應該點樣種得最好, 我試過用虾頭做肥料, D柑多到不得了, D柑外面好靚但內部有很多小白虫是好失敗, 現在只加有機肥料都可以只是小D果, CD應該是唔多得. 小烏OK. 但澳洲D大鷃武就唔得, 佢唔食都咬一下. (其實我想要柑皮多D)
作者: falconmark    時間: 2013-6-23 07:50 PM

香茅的生長週期不知道是多久
作者: chowold2    時間: 2013-6-23 11:36 PM

香茅的生長週期不知道是多久
falconmark 發表於 2013-6-23 07:50 PM
同你在網上找到一些資料....

香茅草性喜溫暖、多濕之全日照環境與排水良好的沙土地生長。主要栽培區域分佈於平均溫度介於18至 29℃,平均年降雨量70至410mm及土壤pH質介於5.0至5.8和土壤pH質介於4.3至8.4之區域。

繁殖方法:
由於檸檬香茅草極少開花結實,因此繁殖方法以根部分株或[url=]
[/url]分蘗繁殖為主。成熟的檸檬香茅,每叢約有50-200支分株,剪去上部葉片,留約10-15公分帶根之分株,直接種植田間即可。

栽培要點:
栽培行株距一般採100X45公分。種植後平均約6到8個月可行第一次收穫,爾後平均每3到4個月可收穫一次。
作者: 亞良    時間: 2013-6-24 02:46 PM

chowold2師兄, 我通常見到D香茅夠大支, 會分開放置類近再種, 先前果D食下食下就拔晒, 唔知可不可以, 謝謝你提供香茅資訊.
作者: chowold2    時間: 2013-6-25 12:11 PM

良兄連香茅都種埋,有乜野你係唔種?
作者: 亞良    時間: 2013-6-25 01:33 PM

chowold2師兄, 我真是農夫, 今晚晚餐是KFC加薯條同自種沙律菜, 清抄番薯葉. (番薯葉而家有5盆了). 開心到自大左
作者: ob51330    時間: 2013-6-25 08:41 PM

日日沙律餐.食都食吾哂咁多
作者: chowold2    時間: 2013-6-26 11:28 AM

良兄你話我D番薯葉幾時先可以收成

[attach]2470320[/attach]
作者: ob51330    時間: 2013-6-26 11:50 AM

隨時食都得啦,重大棵过良兄个D,用保鲜袋打包Ups寄过黎得吾得
作者: 亞良    時間: 2013-6-26 01:30 PM

chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到
作者: BaoBeiWife    時間: 2013-6-27 09:23 AM

谢谢分享...
作者: chowold2    時間: 2013-6-28 12:28 PM

chowold2師兄, 好翠綠, 食得拿~~~攞頂尖泥食留番D枝(看似種左2星期)長食長有, 越老枝粗`葉越茂盛. 通常我攞泥放落湯粉食,再加D幾粒蜜糖豆好看又好食
ob51330大哥, 蕃薯葉以E貓左給你, 收唔收到 ...
亞良 發表於 2013-6-26 01:30 PM
正呀,以後可以出去摘D葉黎煮即食麵
作者: lcytvb    時間: 2013-6-30 12:31 AM

作者: 亞良    時間: 2013-7-9 02:42 PM

起左幾星期, 終於搞點, 以後唔怕鳥兒,但老鼠就唔知, 都幾辛苦. 明年夏季可以種茄里子同藍莓, 買左五噸有機泥, 有排用. (多謝 vandas 師姐提醒. 發泡膠箱種長根植物是不太好, 下面D泥好濕淋淋, 水份太多會整死D根, 我用發泡膠箱種有蜜糖豆, 紫番薯, 韭菜, 芹菜, 只得鬼佬生菜種五盆, 現在食左四盆是OK, 最後個盆都幾靚仔, 期他果D真是麻麻地, 這是個人意見)
作者: chowold2    時間: 2013-7-9 10:06 PM

良兄做了一個溫室,點解唔加牆?你買左咁多泥,有排你做
作者: 亞良    時間: 2013-7-29 09:07 PM

今年真失敗, 蜜糖豆全軍盡失, 豆都無一粒食, 起好個溫室, 防到鳥但防唔到老鼠, 親身拔起晒唔益D死老鼠, 明年再戰, 專心參與Vandas姐的自組迷你花園_活動篇 同 種下D香菜, 剛剛找到以前種的冬瓜相同大家分享下
作者: chowold2    時間: 2013-7-30 01:39 PM

見到良兄整好個溫室,呢樣野我有興趣可以詳細介紹下嗎?
作者: ob51330    時間: 2013-7-31 11:54 AM

良兄,你咁多冬瓜又節瓜食吾食得哂呀, 好勁啊 !
作者: lewisng99    時間: 2013-7-31 11:59 PM

各式其式的植物都有人種,幾好嘗試.
作者: vandas    時間: 2013-8-1 12:55 AM

良哥, 點解溫室防唔到老鼠, 唔明.

我用發泡膠合開洞之後在室內種菠蘿, 暫時還可以.
您d生菜睇落都唔錯, 冬瓜、節瓜更加冇得頂啦.
作者: chowold2    時間: 2013-8-1 12:31 PM

良哥, 點解溫室防唔到老鼠, 唔明.

我用發泡膠合開洞之後在室內種菠蘿, 暫時還可以.
您d生菜睇落都唔錯, 冬瓜、節瓜更加冇得頂啦.
vandas 發表於 2013-8-1 12:55 AM
蘭姐室內種菠蘿夠唔夠光? E+我菠蘿個用個盆種係室外,冬天我都要搬反入屋
作者: vandas    時間: 2013-8-2 01:02 AM

蘭姐室內種菠蘿夠唔夠光? E+我菠蘿個用個盆種係室外,冬天我都要搬反入屋
chowold2 發表於 2013-8-1 12:31 PM
室內放的地方有貝許陽光到, 還可以.
另一株已出葉的放露台曬到燶
我都知未有根不應曬太陽, 最初見佢曬吓幾好, 現在知道曬太多.
作者: c9on77    時間: 2013-8-2 09:53 PM

Quality of life~
作者: 亞良    時間: 2013-8-3 02:53 PM

ob51330兄, 食得晒, 我兩公婆好中意食瓜瓜菜菜, 但有時唔捨得食, 想看多佢兩眼.
vandas姐, 我都唔知, 我己經用很細鐡綱, 但早上見到D幼葉給佢食晒得番D枝, 用發泡膠不要放太多泥,  我現在捨棄發泡膠先發覺底部D泥很濕很臭.
chowold2兄, 我D菠蘿死死地, 而家有個位放番落地.
今年D桂花有收成, 可以做桂花榚
作者: chowold2    時間: 2013-8-4 12:54 PM

我盆菠蘿種左落盆成個月,唔知點解D葉都係黃黃地,唔係好靚
作者: 亞良    時間: 2013-8-4 06:53 PM

周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥.
作者: chowold2    時間: 2013-8-5 12:55 PM

周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥. ...
亞良 發表於 2013-8-4 06:53 PM
良兄,你真係仁者無敵。連老鼠都放生,仲要揸車壹公里
作者: vandas    時間: 2013-8-5 02:49 PM

良哥唔可以call蟲鼠組嚟收, 仲要送佢走.

我都有好多桂花乾, 請良嫂有時間教整桂花糕
作者: 亞良    時間: 2013-8-5 07:31 PM

vandas姐, 我記得拾幾貳年剛剛到澳洲, 我第一次種植物是香花, 桂花,白蘭,七里香,含笑,苿莉,珠蘭同有香味撲鼻的玫瑰花, 但我最中意是桂花,她的香味甜到入心, 剛剛在花園巡視業務又見到D老鼠夜香, 唔知捉唔捉佢好, 我都收左工等番香港玩, 宜家專心玩自組迷你花園, 我整左有幾個參展. (LOOK下老鼠個樣都可憐!!!)
作者: chungwan2008    時間: 2013-8-10 01:17 PM

good use in hong kong the small area
作者: dororo    時間: 2013-8-10 02:05 PM

應該用老鼠爸爸引埋佢一家出黎 之後一次過送走
依加變左單親家庭 d鼠BB 可能以後冇左個爸爸
鼠媽媽要搵食又要照顧鼠BB  
鼠爸爸擔心屋企 又要搵路返去
好在一公里唔算遠 可能好快就可以團聚
之後佢地應該會搬走
作者: bilor    時間: 2013-8-11 11:16 PM

i also want a little farm like this
作者: chowold2    時間: 2013-8-12 10:44 AM

i also want a little farm like this
bilor 發表於 2013-8-11 11:16 PM
想要a little farm就開工做啦,記得影相post上黎同大家分享
作者: 亞良    時間: 2013-8-30 12:02 PM

應該用老鼠爸爸引埋佢一家出黎 之後一次過送走
依加變左單親家庭 d鼠BB 可能以後冇左個爸爸
鼠媽媽要搵食又要照顧鼠BB  
鼠爸爸擔心屋企 又要搵路返去
好在一公里唔算遠 可能好快就可以團聚
之後佢地應該會 ...
dororo 發表於 2013-8-10 02:05 PM
dororo 兄, 我以經捉到佢個仔女, 欠佢個媽咪```放置佢爸爸地點(老婆唔準揸車, 來回行左壹粒鐘)

大地回春, 很多植物再活潑了~~~小香芹, 白合, 蘭花等等播種同開花

作者: vandas    時間: 2013-8-30 04:11 PM

良兄放老鼠去兒童遊樂場? 會唔會咬到小朋友?
帶著米奇步行一個小時有何感想, 是否引來異樣目光?
為何冬天剛過; 芹菜、(蕙蘭?)已經開花? 天氣看來很和暖!
馬蹄蘭我也種過, 但過不了這兒的冬天. 今年朋友再送我黃色的品種, 且看明年如何.
作者: chowold2    時間: 2013-8-30 11:12 PM

良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
作者: 亞良    時間: 2013-8-31 08:05 AM

良兄放老鼠去兒童遊樂場? 會唔會咬到小朋友?
帶著米奇步行一個小時有何感想, 是否引來異樣目光?
為何冬天剛過; 芹菜、(蕙蘭?)已經開花? 天氣看來很和暖!
馬蹄蘭我也種過, 但過不了這兒的冬天. 今年朋友再 ...
vandas 發表於 2013-8-30 04:11 PM
vandas姐, 唔會呀`其實她們都很可愛, 我都想同佢地和平相處, 最衰佢地食晒我D植物(今天成功種左六拾幾棵蜜糖豆, 以為有豆苗同豆食,妳見我左閃右臂, 起間溫室屋. 佢都食晒我), 連D蕃薯葉都唔放過, 無辦法,要捉左佢, 明年先有機會種野``

我是用個紙袋~袋住佢, 今年真是很

和暖, D瓜菜平過香港, 我棵原來是

馬蹄蘭, 謝謝通知.

作者: 亞良    時間: 2013-8-31 08:37 AM

良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
chowold2 發表於 2013-8-30 11:12 PM
師兄, 盲拳打死老師父, 個盆

蘭花我以前通道放, 上左花花園藝先知佢是寶

作者: markhamwong    時間: 2013-8-31 08:56 AM

我捉到蝙蝠,花栗鼠,瓢蟲, 蛾,蜂都放佢走.
最遠的放到五十公里外.
無謂殺佢地呀,
益虫都放, 害虫例外.
我哋應該可以共存.
作者: vandas    時間: 2013-8-31 03:13 PM

天氣好得令人妒忌! 連朱頂蘭也分紛紛冒出頭, 真要考慮搬往澳洲去
作者: 亞良    時間: 2013-10-3 08:12 PM

蘭花開花了
作者: 亞良    時間: 2013-10-3 08:35 PM

玫瑰都開始開花, 洗奶擦樹
作者: 亞良    時間: 2013-10-3 08:46 PM

米幾高的芹菜
作者: vandas    時間: 2013-10-4 02:04 AM

良哥喜歡煮食, 自己種芹菜; 食先摘方便、新鮮好多.

您的Bottlebrush好靚! 唔知係串錢柳定係紅千層?
聽講紅千層d葉含芳香油, 係咪好似lavender咁好味?
作者: 亞良    時間: 2013-10-4 09:59 PM

良哥喜歡煮食, 自己種芹菜; 食先摘方便、新鮮好多.

您的Bottlebrush好靚! 唔知係串錢柳定係紅千層?
聽講紅千層d葉含芳香油, 係咪好似lavender咁好味?
vandas 發表於 2013-10-4 02:04 AM
vandas姐, 妳真好野, 今朝我去嗅下真好似l

avender味道, 種左拾幾年,先知叫

紅千層```謝謝妳

作者: vandas    時間: 2013-10-5 05:05 AM

vandas姐, 妳真好野, 今朝我去嗅下真好似lavender味道, 種左拾幾年,先知叫紅千層```謝謝妳
亞良 發表於 2013-10-4 09:59 PM
種左拾幾年? 好似唔多高, 係咪經常修剪呢? 唔知易唔易打理呢? d花咁密喎.

白千層香港有好多(如北潭涌), 又叫剝皮樹. 但係紅千層係唔係一樣會剝皮呢?
作者: chowold2    時間: 2013-10-5 10:58 PM

良兄你D芹菜咁高,會唔會太老?如果要摘黎食要連根拔定係剪部分黎食?
我都好鍾意芹菜,明年都想試下種

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0