標題: 從《情人眼裏高一D》至《單戀雙城》,選出你最喜歡、最有feel嘅情人節劇集。 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-7 12:54 PM     標題: 從《情人眼裏高一D》至《單戀雙城》,選出你最喜歡、最有feel嘅情人節劇集。

由五、六年前開始,TVB將每年二月設定為情情塔塔月,有所謂 「愛的季節」呈獻:2010《情人眼裏高一D》、2011《Only You 只有您》、2012《4 in Love》、2013《戀愛季節》及2014《單戀雙城》,其實今年仲加碼同時推出《愛情來的時候》玩盡異國風情,咁多齣情人節劇集你最喜歡最有feel嘅係邊個呢?公仔箱論壇8 \5 i: h5 t. f% a
投票後回帖講講感受,即可拎走30000TVB元。
: x9 V- G, u+ p% Z! r公仔箱論壇

+ |3 |1 g4 b+ L* ^( s+ i3 b, MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。情人眼裏高一D   
0 O9 p) b+ G. h% q2 P5 b; d
[attach]2667392[/attach]
& h) j7 U2 H" Y/ o www3.tvboxnow.com6 W, T: Y5 `) v1 W$ e+ a
Only You 只有您 1 C) F0 u  d& q$ X' _2 N' ~! p3 K8 f
[attach]2667393[/attach]
. ^. O9 x5 ^/ B3 Y- Q+ F8 o# J% ?+ ] 2 ]; J! z$ ]$ D  Z* O
4 in Love tvb now,tvbnow,bttvb* S1 [9 [2 B; m1 M' j6 _9 n/ @) R
[attach]2667394[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; y/ O* P; s2 z, F% {8 x: t; }. x9 a
. a' l* n; m: \" d  k
戀愛季節
. k$ \: l! \2 u( ?9 |6 p
[attach]2667395[/attach]
( [( ^" f$ ~  n3 r" l" p8 U公仔箱論壇$ H4 B$ c' Z/ E3 T* q' K
單戀雙城
8 U. v# n, |; ~' X( S; {* Jwww3.tvboxnow.com
[attach]2667396[/attach]
+ N' ]2 L0 j# `! Q5 ~( L5 ^% ]公仔箱論壇 www3.tvboxnow.com4 H! k3 m6 S; ?& C' @- }+ w: T
愛情來的時候
* W' v' q# i$ B0 f7 \公仔箱論壇[attach]2667397[/attach]公仔箱論壇4 y# T5 Q3 C! \

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-7 12:56 PM

喜歡《戀愛季節》單元形式,每次短短哋容易消化嘛。
作者: butyu    時間: 2014-2-7 02:26 PM

(愛情來的時候)揉合不同國籍文化, 有創意和新鮮感.
作者: chy25    時間: 2014-2-8 01:19 PM

4 In Love夠搞笑
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-8 02:52 PM

本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-8 03:00 PM 編輯 & z  D% X- P2 F  H* f$ j# {
7 z+ N" Z) j( {
唔知係咪我有問題?初睇洪永城個樣覺得佢唔似香港人,尤其雙眼似韓國男星,《單戀雙城》同夏薇一pair都幾合襯幾好FEEL,幾對之中我反而係注意最多嘅,當係支持吓新人。
) W5 W0 d# ~6 d1 {9 F& f: }) s" awww3.tvboxnow.com. _6 M1 c3 m' m; b; a! r
[attach]2668146[/attach]
作者: mutex    時間: 2014-2-10 08:01 AM

情人眼裏高一D笑死人,精簡又有寓意,唔錯。
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-10 11:35 AM

選情情愛愛劇集都要兼埋有攪笑嘢先至滿意,啱嘅。
作者: molaytau    時間: 2014-2-10 05:03 PM

投了 情人眼裏高一D & 4 in LoveTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) G* G( M# R* \1 q, Y7 [6 R: n
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& s% R0 [3 A( @1 u, Z
1.  2010《情人眼裏高一D》        TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( G# e1 e1 ?/ |! z% \  c
搞笑浪漫, good, 有祖藍同小儀, , 雖然浪漫指數不高, 但是帶出了一個很正面的訊息: 樣貌不好的人都配擁有愛情,
* r: s8 Y5 t* I公仔箱論壇+ J- V" S* N' K# q) w/ Q# r
2.  2011《Only You 只有您》/ n: c/ h: C& i2 |. a  r% u
沒看過, 無辦法tvb now,tvbnow,bttvb" F5 M& D0 J; x: X" n4 |
公仔箱論壇3 a, `4 u! t3 n0 ~, e  U) D) C
3.  2012《4 in Love》       
. \- S& x' M! p0 v: R9 `2 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。很特別, 不同故事都有睇頭
% ~4 p1 D7 R3 v  \" k; ~6 b3 _www3.tvboxnow.com公仔箱論壇* l5 a# V2 K8 S1 {. W
4.  2013《戀愛季節》TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 c# n; Y* |) P8 \6 k
吾係吾好睇, 但麻麻地...
( s' f3 A: P* T) Wtvb now,tvbnow,bttvb5 S: i4 E  b1 J
5.  2014《單戀雙城》       
. Q: x$ e" Q8 r/ L/ Q/ rwww3.tvboxnow.com一睇演員組合就知吾多好睇, 無咩期望公仔箱論壇9 M% l7 c" Y3 D' a3 Y: Y8 O, `

% N9 q7 O9 ^6 V! ]2 `, {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6.  2014《愛情來的時候》公仔箱論壇1 Y0 p0 I1 S4 I: Q+ W4 `
以為好好睇, 點知故事單薄, 拍得幾靚都無用, 有時都吾知佢究竟想帶出咩訊息, 完全吾感動, 吾知想點, 晒曬D好演員...
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-11 06:33 AM

喜歡《戀愛季節》單元形式,每次短短哋容易消化嘛。
+ u- D! k/ P" g/ v; o& J0 jtvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-2-7 12:56 PM
www3.tvboxnow.com: e6 k1 q3 y6 P0 p

; S5 ~$ u) r/ p% ~# C" m) G: R% k公仔箱論壇點解我地咁夾架?? 完完全全同你觀感一樣呀!
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-11 06:37 AM

唔知係咪我有問題?初睇洪永城個樣覺得佢唔似香港人,尤其雙眼似韓國男星,《單戀雙城》同林夏薇一pair都幾合襯幾好FEEL,幾對之中我反而係注意最多嘅,當係支持吓新人。& a# F! Q  z& u: u& n. z
% e5 q6 O( u$ r9 ^1 U9 p0 L
2668146 ...
" L: G+ Z' p0 Q2 Eleekwoklam 發表於 2014-2-8 02:52 PM
3 d# q- V' g" J9 M( `: I

" H( g/ z: a  cwww3.tvboxnow.com我都係choose呢套係第二套like呀!但唔關呢pair人事. 係我覺得似台劇feel, 對於tvb劇黎講幾清新.. 希望ending唔好又BBQ就好喇! "新抱"仲離譜.. BBQ當正餐.. 日日Q呀!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-11 01:00 PM

大文細佬,你唔記得舊年你封咗我做「好姊妹」咩?大家嘅口味係有啲相同嘅......公仔箱論壇# H2 }1 ?7 e! z2 @
可惜我無睇台劇,無得比較添.......,但感覺上我一見洪永城又諗起黃翠如囉,激死
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-12 02:06 AM

大文細佬,你唔記得舊年你封咗我做「好姊妹」咩?大家嘅口味係有啲相同嘅......
0 z* u2 O- t  I- q公仔箱論壇可惜我無睇台劇,無得比較添.......,但感覺上我一見洪永城又諗起黃翠如囉,激死 ...
3 J6 t) f3 Z- `% lleekwoklam 發表於 2014-2-11 01:00 PM
. C+ Z& o' i3 c
7 i6 F  b3 T! Y  v9 C$ _0 O洪永城&黃翠如好襯喎
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-12 12:11 PM

我都覺得洪永城同黃翠如好襯,兩個都有啲傻傻的孩子氣,仲直情覺得佢地會結婚,但係喺最近「6浩訪」節目中,二人死口都話無可能!tvb now,tvbnow,bttvb/ f$ |8 T$ W' Q( ?; V

作者: 电视狂    時間: 2014-2-12 01:35 PM

1. 2010《情人眼裏高一D》-好遗憾未睇过。 ' i1 M4 B# T/ k
2. 2011《Only You 只有您》-剧情拖得很慢。  
6 |; O9 l5 \+ {6 O3. 2012《4 in Love》-都未睇过8 S% {) B) A6 O( w- ?+ I6 j
4. 2013《戀愛季節》-唔係唔好睇, 但麻麻地啦。 睇完宣傳片以为会好好睇,点知...
/ U& t- E( O/ @+ Fwww3.tvboxnow.com5. 2014《單戀雙城》-  無咩期望,演员嘛嘛地公仔箱論壇4 l; S  C6 _8 V+ w4 w  z7 t
6. 2014《愛情來的時候》- 够新意!希望张来到有哩啲类型个剧集
作者: shouting669    時間: 2014-2-24 03:26 AM

I like ah shea see man, she was fantastic in 愛情來的時候 too
作者: edwintangch    時間: 2014-2-26 06:11 PM

愛情來的時候 拍攝手法好很好多~
作者: owen8500    時間: 2014-3-3 08:21 PM

單戀雙城 ge 內容幾好 容易明白
作者: bigbigear    時間: 2014-5-6 10:14 PM

愛情來的時候! 唔錯!!
作者: 培培321    時間: 2014-5-7 04:23 PM

情人眼裏高一D

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0