標題: [翻唱] 譚詠麟 - 還是妳懂得愛我 [打印本頁]

作者: pongpong0715    時間: 2014-2-11 10:43 PM     標題: 譚詠麟 - 還是妳懂得愛我

www3.tvboxnow.com0 f4 J; n7 `3 Z0 W9 k( L9 l! [! U/ z

J: D- G/ B! Otvb now,tvbnow,bttvb

( O% \* G/ w$ t# [4 fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。https://app.box.com/s/kvjvc0nwfz0s1yinuu8ctvb now,tvbnow,bttvb' |* k  E' c% e( R. ?3 D

. R4 q( f: A  W+ Vtvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 s- M0 s" _- z* p$ b7 S) y8 z
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ L6 ]% I. d; w; O& O9 V+ S: L. n
譚詠麟 - 還是妳懂得愛我
: z5 i5 Q' t* E& K0 c" l$ f
. L" r( E) ~+ V! b6 z/ fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

9 @/ t0 a4 U- @+ M; S3 ]tvb now,tvbnow,bttvb作詞:劉卓輝
7 a% w  H/ E! x/ Q1 {tvb now,tvbnow,bttvb作曲:徐日勤6 C* Z6 O2 U; V
編曲:徐日勤
: U* @! n, e/ s8 ^2 `* _
( _1 N' n! n, U- B+ G& E+ X7 B

" |/ ^, x$ r: }有過了風風雨雨 有過愛的奔波
% {1 X, r; @# U6 D! vwww3.tvboxnow.com我與你還是渡過 回憶中感覺多1 U4 V0 i. |2 I, ]0 i
我熱愛匆忙 我還是自我
- y% |+ i3 b# e# }% dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。若明日再一起你如何TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: F% f! e& Q% Q0 [" Q
" w9 ]1 F0 z2 Y; l
( ?+ l: `# H0 y* V
我與你再見了. w. @3 G4 S; u& {! w) N+ I& o
偏偏不知不覺發現你才明白我
" o' f+ @8 {& y, v! gtvb now,tvbnow,bttvb可惜今天失去了 才知對錯) Q& g6 v# D5 V8 \# G" E

2 L0 P5 j- n) `, H: b% V" XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

" T! o! X# \. P- F- i我與你再見了
# w) \( n! p. `, zwww3.tvboxnow.com終於不知不覺發現你才明白我www3.tvboxnow.com+ G- {; \: C0 ?1 T
我這晚有點渴望 回來在你旁$ a4 j/ d, h5 s6 b4 A! @; p% I% F
公仔箱論壇+ Q4 s- Q. |  z- o. I! Z5 M
www3.tvboxnow.com0 T* G9 l' r% k/ Q3 s8 m0 o
分你一半淚光 心中卻默默地暗藏
2 q. T6 L; l& e5 s公仔箱論壇仍難忘你 但一切彷彿渺
/ N6 [3 ~* {% }7 S公仔箱論壇分你一半淚光 只因你昨日贈給我
2 N9 ~% {: T" I, v3 e2 pwww3.tvboxnow.com回望過去 錯在哪方
' _2 F& R  Q* ]9 O3 r  XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。往日崎嶇 最後已經 亦可走過
; t& ^9 U) V& ?& K4 \# }: C2 Xtvb now,tvbnow,bttvb你讓我看清 誰是最懂得愛我
! }1 d% z& A7 B" F5 m3 c
/ ^9 L3 {$ C9 l0 h" K3 q7 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- K, V$ ^' [, U
你讓我看清還是你懂得愛我
作者: pinaroo    時間: 2014-2-11 11:41 PM

本帖最後由 pinaroo 於 2014-2-12 12:02 AM 編輯 % C9 c1 T2 R. _# r5 A$ i$ t

3 ^3 @6 M; t  ltvb now,tvbnow,bttvb

我聽倒一句句唱.有地方爆.有地方散.

6 t/ O4 {; q' o& O3 ?; ^8 ptvb now,tvbnow,bttvb

你用乜嘢 Mic.

( L3 |. l) K* Y

你對 adobe audition 使用又幾熟.

www3.tvboxnow.com6 a5 Y% f0 z! E; w9 f, ^

伴奏去邊道找.

! j/ R4 x8 F% g; ?* H

簡單你可以短訊請教 patsy.

公仔箱論壇$ u$ [* M( k4 D* z7 B! s+ D. @  o- O

唔好意思,今次真係唔多得.

& y; Q& ~. s0 U4 c

聲時大時細,好明顯係谷出來.

1 C  |0 X5 i! q0 ~: b. n  t2 N公仔箱論壇

其實呢首歌對你來講好易唱.

, l) U, ]! ]! \8 x7 S- a0 V$ l公仔箱論壇

Hea Hea 地 咁唱,你試吓重錄.

9 M; f, G" F2 w3 G0 F! I公仔箱論壇

唔好處處著意用技巧.技巧應該係自然出來.

5 W5 d% ?4 V: p8 A, A% V5 e$ k1 ]7 sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

如果重錄,唔需要開新帖.加上本帖就 ok.

www3.tvboxnow.com+ D" e" u; P6 ]2 ?2 A  N

多謝你的分享.

0 S' U  `) Z* a+ Y! N公仔箱論壇

請繼續支持本論壇.

www3.tvboxnow.com3 f, g" r$ _# ]6 N

努力呀.支持你.

作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 09:28 AM

多謝版主tvb now,tvbnow,bttvb7 x) T; a. T' L. D
我個咪係一般電腦咪,質素唔太好,唱太大聲會爆音,太細聲會收唔到聲,要就住唱!www3.tvboxnow.com% r  }- p/ i: ?8 ^% I
所以我加咗舊咪綿,但又太細聲,所以加大個咪Bd到+12,公仔箱論壇3 D9 ?0 z+ _3 @/ |
應該就係咁,啲聲有問題!
1 _0 f# r  H4 rwww3.tvboxnow.com
1 g% c. n% `+ _3 {, ~公仔箱論壇我電腦知識貧乏,用 adobe audition 3.0,完全唔熟,爬咗文一段時間先識錄音!
* T. N5 u9 C3 b: G. f: _5 C! S  w
( R) n1 p* i# [伴奏係用MP3去人聲,但又唔識整,啲人聲去得唔多夠!4 j" X0 ]; \: y7 _

2 m+ B+ v* V! w/ d所以呢個論壇好好,有好多前輩都係我嘅偶像、學習對象!
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-12 05:14 PM

做人同唱歌都要有guts。你唱歌就真係有guts。放聲唱到D高音有莫華倫甘勁,利害。不過為免爆咪,用個身做拉咪動作就就個位就好d。 你HEA住唱既时候,真系温柔得可以迷死好多女,呵呵
作者: ~劍全~    時間: 2014-2-12 05:34 PM

8 L, W, G% p1 l3 V& uwww3.tvboxnow.comwww3.tvboxnow.com( ?5 H, f* W4 D, `
pongpong 唱得唔錯,聲線好厚.9 J5 ?8 z* Q% d- K! r+ f; b, r+ b

/ V- y; b* t6 R4 p. d+ u2 g如果換過支靚 Mic,唱得一定會更加好.  w- P1 k, E9 p
! M# V6 n# r' R- M/ ?
我搵到 譚詠麟:還是你懂得愛我(伴奏)已PM俾你.
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 05:43 PM

pong pong, 聽咗喇.
6 I* @' j$ a. xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唱得幾好... 以電腦咪黎講都錄得ok!
, {8 _5 {1 y& ]# Q' g& {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
4 P. i' D. n' `  ~2 [( Qtvb now,tvbnow,bttvb以下少少意見:
# w- L% B+ R- o3 ~' d$ g尾音拉音要留意吓... hold得唔好會有d走走地音... (試下淨係聽你自己 vocal track 你就會明)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 S/ i  W# ~: @% @  g% V
咪綿其實唔適合錄唱歌用... 你不妨試吓用 pop filter...公仔箱論壇0 t$ w/ _5 w  [( R: F0 w
去人聲好影響你因為要就住原唱咁唱... 有幾句開頭有d追唔切beat...
& V* ?5 Y0 W$ G  Y) Q+ h% K( G7 [  P$ ?/ t6 a% q: }5 H( \/ ^. }
伴奏我通常會去 www.wo99.com% F1 u* p" n( d% e. S  ^# x5 _. B5 O
youtube都有. 可用 www.youtube-mp3.org/  download落黎.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. m- }0 X! D3 l# q; t
tvb now,tvbnow,bttvb- [$ X4 M' l  }* D( {" _# r* G
如有其他錄音問題請pm我... 不過我可能會教壞你! :P
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-12 06:03 PM

呀靚聲王,我想點歌得唔得?
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 10:57 PM

本帖最後由 pongpong0715 於 2014-2-12 10:58 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb; I' D' Z! n8 I( s/ z

8 R2 j& k# g5 b5 c$ {: Z公仔箱論壇(重錄)tvb now,tvbnow,bttvb% D  J" G! f- R
https://app.box.com/s/w104bvx32ooceupd3ocxwww3.tvboxnow.com5 c! h9 w9 _+ T& t. \$ g( Y
5 g# z0 f+ D  F6 s$ w+ _3 Z
我知自己音唔準,Keep唔到,高音上唔到位,所以成日死力咁嗌
% p* d' ~% X( F6 [+ e呢次試試盡量放輕唱,希望可以俾啲意見!tvb now,tvbnow,bttvb0 N* ]/ o, @0 Q1 {
tvb now,tvbnow,bttvb* h( K' b5 U' {2 m. E
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  N% _  f7 |& w& f
) q8 V; Z* h( n% N7 \- t
麻煩晒~劍全~提供伴奏俾我!!
$ ^3 P- e* T' {) W我以後會識自己揾喇!7 h+ Y  }  y" U# q7 v6 z

. c+ u$ [8 l# ?2 m6 |3 U6 jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
6 H8 N  @  F) o9 g" B* ?! e/ lwww3.tvboxnow.com
) _# b. _( s7 C7 iwww3.tvboxnow.compatpat,多謝妳呀!我宜家知去邊度揾伴奏喇!謝謝妳!
: f  s, k' \3 K$ w4 M5 G: ctvb now,tvbnow,bttvb今次重錄已拎走咪綿,不過錄埋好多唱嗰陣嘅"Si...Si"聲。* K7 i, }* Y1 \. N2 |3 r7 E0 h
我今日出咗去睇啲電容咪,不過唔識揀,希望揾到妳用嗰枝,但搵唔到!" a9 u1 l  F8 X7 o, t/ W" w
睇就睇啱咗枝 "SHURE PG-27",但唔知啱唔啱我情況用,最後決定上網爬吓文先決定!; Y& |0 M4 G) v# C/ J

( x3 U- l0 s- h
$ d7 y9 ]! l  \* G5 g9 ~$ Xtvb now,tvbnow,bttvb3 w  e# U4 ~! H
jennifer,多謝妳嘅意見呀! www3.tvboxnow.com+ S, {# B+ s( Z9 p7 |/ _/ f# z
聽妳意見,今次重錄已經盡量放輕嚟唱,希望妳可以再俾啲意見我吖!
( V- D7 y5 O5 w: |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。至於妳想點歌,我好開心覺得好榮幸呀!& m, J3 u7 i. F0 y2 [
但我自己知自己技巧有限,怕唱唔到,又怕唱出嚟啲效果唔好....tvb now,tvbnow,bttvb1 ~+ r" u# D! p5 {+ e
我講咁多,其實妳想我試吓唱咩歌啫??
作者: aa00    時間: 2014-2-12 11:18 PM

Hi pong pong, 唱得不錯呀!放鬆去唱,及尾音的掌握比第一次的好好多,謝謝分享,加油!  
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 11:24 PM

謝謝 aa00
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 11:27 PM

Shure PG-27 都 ok.   V- K* o0 q4 W% ~: g9 g* @
Shure PG-27 比 Blue Yeti 還敏感, 一定要用 pop filter http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_filter公仔箱論壇8 ~( e: T' E& a: R% n6 y
唔用一定爆晒咪,噴晒咪.
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 11:39 PM

整體黎講音準嘅問題只限於拉音... 越拉得長越覺...公仔箱論壇. Y+ [+ B7 G5 f  u9 T
可以唔拉咁長呀... 而家d歌都好少拉到咁唱...
8 ?# Y0 r' w. a
2 N: P! f  a) qwww3.tvboxnow.com你用得software錄又想換condenser我諗你係好認真想錄好d歌...
* x! E$ h* l. ?) x- m1 V# s咁我只好老實話你知... 我無一首歌係一take錄!公仔箱論壇* a4 p+ ^6 o# P9 M$ K) e
要有好d效果我每次都好多take,然後用每take最好嘅剪接成一首歌... :P
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 12:35 AM

( Q7 Y! Y) C2 h- T2 B公仔箱論壇% e' C' n* t8 L2 S9 x, j8 K8 M' s
買咪既野,最好是試過支咪才好買。唔係支支咪都適合每一個人。其實咪綿都ok,唔一定用pop filter。買咪綿都要買個貴既shure牌才有用。平既無乜作用。有錢既就當然買個pop filter 玩下 。對我來說,我覺得pop filter同用咪綿一樣,哈哈。 。你甘好忠氣,見議你唱高音時離開D個咪唱...講住甘多先,下次再講,因為要食早餐
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 02:54 AM

我剛剛聽佐你首歌兩三次,次次聽都唔同,第一次聽播到有D爆,有d尾音又off key 佐,但第二次聽,問题唔大,唱得好好聽
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 12:23 PM

我想點既歌是以下三首,看那隻你喜歡唱啦,
- i  F5 H+ I2 I; B4 C7 x+ Ewww3.tvboxnow.com
" E6 k& _! X1 Y; uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。暗里着迷
# P% x/ s( n6 y; mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。你是我的梦tvb now,tvbnow,bttvb2 E+ w% b8 u  [% K1 B
爱意香槟
作者: ~劍全~    時間: 2014-2-13 02:08 PM

" Q* s' D% J( btvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb; @/ \5 G# q1 D3 V+ b8 N
重錄版 的確唱得更加好聽.
6 ?+ A% f6 m# r+ bwww3.tvboxnow.com
! N* c/ E, U' _! G/ u公仔箱論壇不過就正如 patsypatpat 所講你拉音拉得太長,聽起上嚟好唔自然.
7 x1 Z% F) W& P3 q0 L0 E  B$ FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. w& X; N& I" A5 X! L% @
麻煩晒~劍全~提供伴奏俾我!!
0 Y8 O2 V( F8 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我以後會識自己揾喇!
" k1 I2 {9 R# Q9 {( Y其實呢首伴唱我唔係喺 wo99.com 揾俾你,wo99.com只有消音版wma.
2 t6 f8 C. t: g9 K
7 W2 J; E3 _4 ^+ G7 mtvb now,tvbnow,bttvb如果下次揾唔到伴唱,都可以PM我幫手揾.
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-13 05:30 PM

Thanks patpatTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" }/ d3 b" D( L
係呀!我雖然唱得麻麻地,但我對唱歌好有興趣,亦好認真!
6 |5 b& @- U% \% d. h! b所以我真係好想錄得好啲! A9 D# G2 H; k+ i* d) r' f
因此,宜家密密上網爬文!tvb now,tvbnow,bttvb* s1 w% L  p1 ?  f* E* \
- O. D$ a  j5 c4 v; R% p5 F5 |2 ~
jennifer 多謝妳意見,支持同鼓勵
2 V9 f4 ~7 L4 \# @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我返去就試試唱吓先!tvb now,tvbnow,bttvb' \- p; D4 L0 P* |9 _+ l
尤其是暗裡着迷!  ^( o' G+ G9 @- T5 E# U# ]
呢首歌當年我老友(不是我)有排失戀,成日喺度唱
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-13 08:36 PM

重錄版 的確唱得更加好聽.
2 {' k3 k4 J) G) I- P
* u8 U# B8 b. r  A1 h" Xtvb now,tvbnow,bttvb不過就正如 patsypatpat 所講你拉音拉得太長,聽起上嚟好唔自然.
, V" Q( h* r4 e7 |, Y
0 T3 n7 J3 d# fwww3.tvboxnow.com% O1 }' n& p4 o! r- {( p; s
其實呢首伴唱我唔係喺 wo99.com 揾俾你,wo99.com只有消音版wma.www3.tvboxnow.com8 |  h. M) l* p% H
www3.tvboxnow.com) h: n* o4 E- L* k, L
如果下次揾唔到伴唱,都可以PM我幫手揾. ...
$ E4 u0 E+ }/ y0 t# C6 Wwww3.tvboxnow.com~劍全~ 發表於 2014-2-13 02:08 PM
3 V0 r+ \0 X6 p! f* |) u' mwww3.tvboxnow.com2 }! r# G/ a- K4 i( U* f
' y9 S( R2 N5 m3 W% R/ G7 D! G, X
謝謝~劍全~ ,你真係超好人
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-14 12:06 AM

好吖,呢首歌系我呀爸既飲歌,我都好喜歡這首歌。
; J% V6 Z) X9 A% {$ C: W8 jtvb now,tvbnow,bttvb 你叫你個朋友放下啦,天下之大,總有人愛你的朋友。莫要為一個唔愛自己既人傷腦筋,好好過自己既生活。我祝福你既朋友​​早日找到愛惜你朋友既人。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0