標題: 新《西遊記》有傾有講會談區 [打印本頁]

作者: timmaxsing    時間: 2014-4-25 02:42 PM     標題: 新《西遊記》有傾有講會談區

[attach]2816451[/attach]www3.tvboxnow.com; ^$ K6 R# L5 A$ m
前言:# v& s8 G% c1 ^4 f) s& N
《西遊記》是一部中國古典神魔小說,相信各位都知道為中國「四大名著」之一。
7 M$ i+ d: Z, ~2 ~& x《西遊記》被翻譯成多種語言,乃至亞洲部分地區西遊記家喻戶曉,其中孫悟空、唐僧、豬八戒、沙僧等人物和《大鬧天宮》、《三打白骨精》、《火焰山》等故事尤其為人熟悉。
. y! X5 s$ L3 S& g) t幾百年來,西遊記被改編成各種地方戲曲、電影、電視劇、動畫片、漫畫等,版本就如"天上繁星,無限的星河"數也數不清。 在日本等亞洲國家也出現了以孫悟空與紅孩兒為主角等有關文藝作品作為題材。www3.tvboxnow.com) |& U  U( m5 a  v
在該劇情中每一場每一節妖魔鬼怪都是明星,為什麼......因為劇中少不了大小妖怪和神仙的表演。
0 W0 x, o+ f, T% DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。突破了先入為主的觀念,新版的《西遊記》重孫悟空將更人性化,沒有太多像猴的招牌動作。豬八戒會比以前可愛很多,但是不用運用現在的流行語。. Z3 _8 R/ U0 c
沙僧是天上的卷簾大將,身材高大、長相很帥,徐錦江的各方麵條件都符合要求,這次是希望加強人們對沙僧的印象,以前《西遊記》中沙僧的概念太模糊,這次一定要加大戲份。
3 D% I" i& B8 R2 q6 k5 y新《西遊記》武打效果
) `( M! g" @. t, ]  `% W& Swww3.tvboxnow.com《西遊記》是個二十年重拍《西遊記》,張紀中對此信心十足,他説並不拍觀眾把他的和老版的進行對比,時代不同了,不可能越來越差,只能是越來越好。以前的《西遊記》太舞臺化、戲曲化,
0 W! D8 u$ d/ U" L( Fwww3.tvboxnow.com新版則是更重視打鬥場面的真實性,新版西遊記的武術指導師張紀中的老搭檔,合作起來很有默契,這次所有的打鬥場面不再是一板一眼的套招,而是更有力量感和速度感。張紀中説:一萬多斤的金箍棒打到妖怪身上,
/ M2 C2 ~8 q" x' W7 i0 R; P會是只有一個趔趄那麼簡單嗎?打你身上試試,肯定是飛得不見了。所以要強調速度和力量感。
# q0 ]: c& ^1 WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。花大錢的地方
- _  }2 C$ ?# s. n" w0 L在發佈會上張紀中就説新版《西遊記》總投資過億元,當好這筆錢的大管家是不容易的,當問起哪花錢最多時,張紀中不用思考就能説出是制景,有很多場景是沒有的,只能搭建,天宮地府、水簾洞等等都有搭景拍攝,
& Y, t! W) |' X% qwww3.tvboxnow.com這些場景都在北京施工目前已經有先期的工作人員開始動工了,至於外景也是兵分幾路,最快的已經在新疆進行拍攝了。服裝造型動用美國的化粧師,材料也是進口了,八個特效工作組總費用超過一千萬。新版《西遊記》' A' z/ r& x2 ]6 h# o* R# r7 n
依然會採用章回體的拍攝,tvb now,tvbnow,bttvb6 |" w! W6 e/ V0 e, P% `
大致兩集一個故事。雖説西遊記取經要歷經九九八十一難,但是有些場面表現起來花費太高,還是會被刪減,比如石猴長毛表現起來太難,還是會刪減一部分戲。
4 @. l' `2 T6 H, ]7 Y1 B! e《西遊記》表現的是中國文化的傳承,張紀中説:唐僧取經經歷九九八十一難,這些劫難有金錢、有美色,這就是現實生活中誘惑的體現,人出生到死就是《西遊記》的過程,對於沒有吃過苦的年輕人來説,這部戲有很大的現實意義。
" A- |$ z& i5 z7 M! a公仔箱論壇[attach]2816443[/attach][attach]2816445[/attach][attach]2816447[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 v, \" a0 Z9 F
故事劇情大綱:
' Y+ U8 Z0 x' zwww3.tvboxnow.com《西遊記》,是我國一部偉大的著作,當中講述孫悟空(吳樾飾)、唐僧(聶遠飾)、沙僧(徐錦江飾)及豬八戒(臧金生飾)四師徒,在取西經路上發現心靈的醒覺、自由的思索和對人間的批判……
tvb now,tvbnow,bttvb1 E/ }. l) P' Y5 Z/ C: h. M
[attach]2816450[/attach]www3.tvboxnow.com2 y" b7 r- c8 Z: A* k0 F
自封「齊天大聖」 悟空大鬧天宮
; Y7 J; y% Q( p2 g, T公仔箱論壇盤古初開,天降一以吸收日月精華為生的仙石於花果山上。仙石經歷數百萬個寒暑,忽有一天,電閃雷鳴,天地震撼,石卵崩裂,跳出一隻晶瑩剔透的石猴。他帶領花果山群猴衝破水簾,找到花果山上別有洞天的水簾洞,過着神仙一般的生活。他,就是後人所稱的「齊天大聖」孫悟空。
1 D2 z- U/ E, M/ N( Gtvb now,tvbnow,bttvb「孫悟空」一名,是由菩提祖師為他而起。某天,石猴看到「一夜老」的蜉蝣,頓感生命的短暫,決心渡海學仙,遠赴靈台方寸山的斜月三星洞,拜菩提祖師為師,得名孫悟空,並習得「七十二變」及「觔斗雲」的本領。
1 ]2 I1 p7 A" [( `1 Ktvb now,tvbnow,bttvb無奈悟空輕佻自負的性格,令他被逐出師門。繼而一鬧龍宮、二鬧地府,得到東海龍王的「定海神針」作武器,並在冥府勾了自己在生死簿上的名號,從此陽壽無盡。悟空被龍王和閻羅王告上天庭,玉皇大帝讓太白金星招安,封悟空為「弼馬溫」。tvb now,tvbnow,bttvb5 \" W5 M1 C/ D+ V$ u* @
心高氣傲的悟空知道自己所得到的,不過是一個不入流的小官時,心感受辱,就回到花果山,自封為「齊天大聖」及後更大鬧天宮,因吃了蟠桃和太上老君的金丹而練成「金剛不懷」之身,而被困於八卦爐火燒七七四十九日的悟空更練得「金精火眼」。可惜最終被如來佛祖鎮在五指山之下……
( M( S) Z& D# Q3 ^tvb now,tvbnow,bttvb唐僧負命取西經  收服三徒隨行www3.tvboxnow.com% x2 q# c4 d! [
就在悟空被如來鎮在五指山的五百年後,佛界盂蘭盆會,如來安排觀音菩薩在東土尋一名取經人,到西天取普度眾生的三藏經書,觀音更得如來賜予三個箍兒,以約束難馴的妖魔,讓他們伴隨取經人遠赴西天。而這個人,前生就是如來的二弟子,因犯錯而落入凡間的陳玄奘。tvb now,tvbnow,bttvb( Q4 T, v3 i6 k  T! s
陳玄奘得李世民封為御弟,賜唐姓,得觀音菩薩與惠岸行者送贈錦斕袈裟和九環錫杖,並預言唐玄裝的取經路上,必遭九九八十一劫難,唐僧就此踏上茫茫取經之路……
1 K) q5 a& k( v  i# Q7 ?公仔箱論壇唐僧餐風露宿,風雪兼程,路經五指山,聽見悟空高喊「師傅」,唐僧就不畏艱險攀岩到五指山頂,揭下了如來鎮在五指山上的六字神咒,被如來鎮了五百年的悟空,終重獲自由。隨後唐僧亦在高老莊遇上二弟子豬八戒,在流沙河找到三弟子沙僧,四師徒一起踏上征途。7 U) T6 [5 J8 J0 e7 ^
九九八十一難歷練  四師徒心靈淨化
8 v% e- n4 v7 u# p( J觀音預言唐僧西去的旅程中會必須遇上九九八十一難,而在妖怪間則流傳一個說法,由於唐僧前身是如來的弟子金禪子,是佛身,是長生不老之身,與天地同壽,若吃了唐僧的肉身,就可得道成仙,長生不老。這樣令唐僧前往西天之路更添艱巨。公仔箱論壇+ o$ i+ s& C; B1 X; _
女兒國,美麗國王清純的愛情,沒有撼動唐僧;蠍子精,妖冶的美色也不能讓唐僧停止前進的步伐;白鼠精愛戀唐僧,緣起於靈山的金蟬子給那金鼻小白鼠的一缽油……無數對唐僧的情慾誘惑,亦無法阻擋他西去的決心。
! r* w, ]7 w5 S. g* z擅長「七十二變」的變的悟空,在西行旅途上多次變身成蜜蜂、小妖精,甚至牛魔王等外貌,讓取經旅途得以順利進行。但認為妖精非殺不可的悟空,與唐僧的好生憐憫產生兩極矛盾,終在「三打白骨精」後被唐僧攆回花果山,更令悟空起了「二心」,令「六耳獼猴」化身成連與他朝夕相對的唐僧、八戒、沙僧也分不出真假的「假悟空」……1 L$ P- @) M; ~1 t% m8 `; `
唐僧雖有悟空處處保護,可惜悟空桀驁不馴,幸好唐僧有個對他忠心耿耿、言聽繼從的沙僧,但因八戒好吃懶做、貪圖美色的性格,經常令師徒四人陷於水深火熱之中。由白骨精、蜘蛛精、玉面公主等變身成的美女,甚至菩薩化身成的女兒家,八戒亦沒有任何招架能力。而膽小怕事是的他,更多次令悟空拯救唐僧的行動鎩羽而歸……公仔箱論壇# A' O+ a. E$ x+ z' Z0 B
經歷重重難關,四師徒終走到靈山,唐僧在凌雲渡放下了肉身,取得真經,回到大唐長安,把大乘佛法廣宣流布……6 J8 `. z* d" q' G( M
這是一個取經的故事,這是四個人,不,還有白龍,五個生命心靈淨化的過程……

作者: lhy92725    時間: 2014-4-25 04:06 PM

演马骝仔嘅演员我未听过嘅
作者: zzleezz    時間: 2014-4-25 07:27 PM

點解要在8點半播出呢...完全冇興趣收睇~
作者: lhy92725    時間: 2014-4-25 10:23 PM

甘拿督大人米可以系果段时间做其他野咯
作者: timmaxsing    時間: 2014-4-26 02:11 AM

該《西遊記》是重新組件,同二十年前各版本不同,你哋可說係睇3D特技及配樂以值回票價啦,為什麼?因為我已看過普通話版本全套,但當中有D對白聽唔明,所以無睇少少,但今次係粵語版本,所以會明D,最後,我覺得可選擇性看情段後,再考慮是否去追看該劇情啦!
作者: 100188    時間: 2014-4-26 03:22 AM

呢個版本未睇過,不過都係中意同聲同氣嘅粵語版本
作者: pknoface    時間: 2014-4-26 06:55 AM

下个星期有得睇未呀? 睇黎唔錯啊.
作者: pknoface    時間: 2014-4-26 06:57 AM

應該係讲廣東话架?
作者: b1991    時間: 2014-4-26 07:39 AM

全配音版西游记,tvb應該重播02版齊天大聖孫悟空
作者: timmaxsing    時間: 2014-4-26 07:52 AM

下?星期有得睇未呀? 睇黎唔錯啊.
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: R8 a0 x( d; M8 r1 L2 A0 E
係下星期一開始在TVB播放,講起製作費需要一億人民幣
- _9 W- j% L  W, C: V$ q; j! }
應該係讲廣東话架?
公仔箱論壇) ^' r& D4 P0 p
粵語版本即係廣東囉
作者: timmaxsing    時間: 2014-4-26 08:03 AM

全配音版西游记,tvb應該重播02版齊天大聖孫悟空
: i& G  F  i' y9 Q% V2 Nwww3.tvboxnow.comb1991 發表於 2014-4-26 07:39 AM
' n1 F9 B7 ]  S! F7 |) C公仔箱論壇不是重播02版齊天大聖孫悟空,是全新外購版本,在2012年1月30日,本劇首次在上星頻道播出TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! T0 H5 y$ O6 ~" q/ s
2013年1月16日香港無線收費電視中的精選台(普通話版本)
% I* r+ ^9 @; I3 G# @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2014年4月28日香港翡翠台、高清翡翠台(重新配音廣東話版)於下週一播放
作者: pknoface    時間: 2014-4-26 09:17 AM

28164516 ^) t  O  ?* m0 B; U; i
前言:
2 C% H" d/ n$ P5 K- O3 e) U《西遊記》是一部中國古典神魔小說,相信各位都知道為中國「四大名著」之一。
; a& l) V  p  awww3.tvboxnow.com《西遊記》被翻譯成多種語言,乃至亞洲部分地區西遊記家喻戶曉,其中孫悟空、唐僧、豬八戒、沙僧等人物和《大鬧天宮》、 ...
  ?8 ^% b% U8 O0 W$ Ttimmaxsing 發表於 2014-4-25 02:42 PM
' I0 ?1 }) O" k. A. T# x0 l# h# cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www3.tvboxnow.com' X* b3 Y) K4 Y+ N
J神兄寫得好精彩喎.
作者: pknoface    時間: 2014-4-26 09:19 AM

6 _. W% Y9 N1 dwww3.tvboxnow.com不是重播02版齊天大聖孫悟空,是全新外購版本,在2012年1月30日,本劇首次在上星頻道播出
6 {1 x2 l1 m% i5 ^9 K! @ 2013年1月16日香港無線收費電視中的精選台(普通話版本)
$ F6 F) x& F+ b' a9 Z& mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2014年4月28日香港翡翠台、高清翡翠台(重新配音廣東話版)於下週一播 ...8 P' `8 p& h; s+ K6 M
timmaxsing 發表於 2014-4-26 08:03 AM
www3.tvboxnow.com9 H- g; U9 Y* n
tvb now,tvbnow,bttvb7 U! j; D* `/ o, e7 P7 G
咁下星期一要留意下咯.
作者: lhy92725    時間: 2014-4-26 09:42 AM

张老先生的作品,成日都话高成本制作的啦公仔箱論壇/ Z4 ]7 z) ]" }0 T. {4 @. v
不过好多套金庸作品都被他拍烂了,口啤一般
作者: suesanmi    時間: 2014-4-26 01:47 PM

坦白講,真係唔會睇
作者: pknoface    時間: 2014-4-27 08:25 AM

张老先生的作品,成日都话高成本制作的啦# `6 e: a- n0 I: }" e/ V8 y& B
不过好多套金庸作品都被他拍烂了,口啤一般
7 V6 g2 j4 Q1 Q5 c9 I& VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lhy92725 發表於 2014-4-26 09:42 AM
2 d, C  x2 h: o+ K! y
' M1 Q  I& D5 ?5 b7 G貓貓巳經睇過? 可能大部份都係大牌名星, 所以咪高成本囉.
作者: lhy92725    時間: 2014-4-27 08:40 AM

无啊,不过內地做果阵有见过报道咯
作者: hiyoisco    時間: 2014-4-28 11:35 PM

雖然CG勁左, 但都係無咩感覺, 硬係覺得張偉健做悟空先好睇-.-
作者: cottoncandy    時間: 2014-4-29 06:55 PM

完完全係冇興趣睇
作者: miyukimakino    時間: 2014-4-29 07:20 PM

我睇唔明.........唔想睇.....唔想追TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 t( ]# ?0 r$ P6 J* i
幾時做完???
作者: 静鸡鸡    時間: 2014-4-29 08:56 PM

想问下海外播咩?应该5系西游记啊
作者: arthur2005    時間: 2014-4-29 10:07 PM

有興趣一看,希望不會失望
作者: lhy92725    時間: 2014-4-29 11:31 PM

吾觉意望过下,真是好一般
作者: pknoface    時間: 2014-4-30 09:38 AM

我啱啱攞咗兩集, 暫時未得閑睇。
作者: lhy92725    時間: 2014-4-30 10:40 AM

估计你会失望了
作者: Pancing    時間: 2014-4-30 10:41 AM

港劇得M Club好悶~根本不夠頂癮西遊記就算點改都唔會有欲望再去睇,無論係電影或電視劇都拍過無數版本,念起都覺得悶
作者: dj50    時間: 2014-4-30 12:02 PM

比想像中差
; ^+ ?+ U1 g) X  w5 }0 P$ C仲要8点半播出
作者: mnb1123    時間: 2014-4-30 01:50 PM

吾觉意望过下,真是好一般
7 w1 Z/ @3 ~" H" D. `( htvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2014-4-29 11:31 PM
/ O3 M. v7 s2 e# [" N睇咗两集,D配音.......冇興趣再追。
作者: chy25    時間: 2014-4-30 07:08 PM

睇多幾集後,大家會發覺主要人物完全沒表情
作者: 大文細佬    時間: 2014-5-1 12:56 AM

本人完全無反紅情緒, 我都好欣賞大陸套三國. 所以都睇下西遊記有幾大製作. 好似話係用魔戒班底, 我有睇魔戒, 所以可以比較. 睇完兩集, 我好驚無論特技劇情都好得人驚.. 嚇死人, 我未睇過TVB嘅西遊記, 反而有睇番周星馳版, 就算同咁多年前嘅周星馳版比較.. 周星馳嗰兩套好睇過呢套億倍. 咁差嘅製作, TVB 仲要响呢段中港關係矛盾開始大嘅時間播係咪揾嚟搞?
作者: b1991    時間: 2014-5-1 03:45 AM

唔系巴西世界盃應該刀唔會播呢部外購劇,tvb真系好耐冇響黃金時段播過外購劇啦
作者: lois0209    時間: 2014-5-2 12:56 AM

套野連帶既新聞超有愉樂性公仔箱論壇6 j. |& I- \( ?" b9 n
$ z( p, u% I' `, l7 _
無綫最近捨棄自家製作劇集,竟然喺八點半呢個合家歡黃金時段,播出內地三年前嘅作品《西遊記》,呢套號稱用咗一億人民幣打造,仲係《魔戒》嘅幕後班底合力打造喎﹗公仔箱論壇5 q2 B9 ^+ Y$ A$ i

- s# p: E( f) |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。據悉無綫內部曾出現反對之聲,決定播出《西遊記》之前,原本係揀咗由黎耀祥同蘇玉華主演嘅劇集《載得有情人》,呢套劇係由無綫戲劇製作部總監曾勵珍負責,無啦啦俾人臨時抽起,當然會有意見提出啦。
/ v6 S/ l; f5 G) `3 j. ~8 |www3.tvboxnow.com) w  |8 I/ d  f4 F! ~
但負責「硬銷」嘅無綫節目部總監何冠中成功游說,認為新版孫悟空跟足原著,有一定賣點,加上播完55集後,啱啱好同6月世界盃接軌,終獲集團總經理李寶安拍板買入。公仔箱論壇$ h5 }& n+ c* [$ J( K

' J4 S8 H1 M6 K; h, T為力谷宣傳,之前除咗搵嚟《西》劇製作人張紀中,同飾演孫悟空嘅吳樾接受《東張西望》訪問外,仲有黎耀祥同岳華嘅「西遊記,講呢啲」做片頭介紹。公仔箱論壇3 i( l5 e* K3 v8 o( n& {2 g  |& Q
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) o4 P$ h1 `# F+ e* L
但搞咁多嘢,首播時收視雖然仍能勉強承接之前播出嘅《愛我請留言》結局篇餘力,平均有25點收視(約162萬觀眾)。公仔箱論壇+ X6 N* w* v4 S9 c' x
www3.tvboxnow.com# I4 B% }9 k; A' {, ]0 x" I3 p: F
播出後全城網民即怒插套嘢膠到冇眼睇,有人仲喺網上發起留名腰斬,亦有人話要熄電視,推到收視變單位數。www3.tvboxnow.com" h9 |  J, w: G0 l
8 t: {* S2 Z1 f  |
話口未完,噚晚播出第二集,收視即急跌4點,流失咗成26萬觀眾,平均得21點(約136萬觀眾)。
9 R0 n1 `$ p( E, @0 _. z" O$ }* e( \5 G6 Y$ y/ E# [* [; @8 [
梗係啦,邊個會頂得順呢套強國味濃成咁嘅嘢呀?
作者: b1991    時間: 2014-5-2 07:31 AM

想問下翡翠臺配音版系未同之前精選台呢配音版一樣啊?因為睇到論壇有精選台全部粵語集數download,唔知系未一樣配音呢?
作者: puccaweng    時間: 2014-5-2 04:00 PM

我覺得主角好膠人
作者: puccaweng    時間: 2014-5-2 04:01 PM

咁多大6片    點解一定要買E套呢???
作者: molaytau    時間: 2014-5-2 05:08 PM

全屋企無人想睇, 已經轉左台, 其實無論咩班底, 拍得有幾好, 觀感差就係致命傷, 吾係歧視大陸, 事實上我都有睇大陸劇, 只係吾想睇核突野...
作者: k.lau    時間: 2014-5-2 05:10 PM

始終都係支持張衛健
作者: lek0212    時間: 2014-5-2 07:44 PM

幾好呀
作者: 100188    時間: 2014-5-2 09:36 PM

D造型有D核突,睇左2集唔想睇咯
作者: mnb1123    時間: 2014-5-3 12:26 PM

同样係大6片,《笑傲江湖》好好多,高清、样样都好靚!
作者: tycn3320    時間: 2014-5-3 06:28 PM

以前TVB都買過大陸片, 《鐵齒銅牙紀曉嵐》在黃金時段播, 反應都唔錯, 今次買《西遊記》好明顯係入錯貨啦! 人物造型太嚇人, 俾人先入為主地感覺唔好睇!
作者: 100188    時間: 2014-5-3 08:55 PM

查实好剧有好多啊,想唔明点解tvb会买入呢套剧
作者: lifido9999    時間: 2014-5-3 09:54 PM

坦白講. 睇左一星期. 個腦就成日諗起張偉健....公仔箱論壇; p* F& o2 R( z0 Q$ a4 }' b
yo..洗乜驚呀....!!
. N2 Q6 O* B( `  f5 gwww3.tvboxnow.com邊度有得睇番tvb96年既張偉健最最最好睇既西遊記..?!
, M6 a8 `- G) x# K+ Z- Fwww3.tvboxnow.com自從97後香港離開左西方極樂既文明後. 回歸中土. 我地而家系唔系要受7.7 .49難..??www3.tvboxnow.com4 v1 s" m, P' u1 ]
要比強國妖邪來攪亂. din倒是非? 要學中土成日都要講既文明? 乜野系文明呢..???tvb now,tvbnow,bttvb9 I2 x1 ~6 M/ V

0 _" `# [9 m, a% |" s$ ^- m2 z2 Y( Xtvb now,tvbnow,bttvb如果而家果套, 佢唔講用左成億拍. 我系覺ok既. 旦一講成億. 又話有幾認真系...我知喇.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) ~# q  }9 d( C- X" o' c+ {/ r( q
強國既野就系咁. 講到好大. 好勁. 旦系就出來就好一舨.
9 z; c; ~1 Q) b5 Y* U1 E; a& W呢個就系強國式製作.  乜野都億億聲. 有錢大晒.www3.tvboxnow.com, e' H% S) d  C. q- J; @
而香港. 97前既香港. 系幾美好. 唔洗講咁多野. 一套西遊記就睇到:www3.tvboxnow.com9 H4 ], s% o& w( M

0 j' \6 k3 G6 D+ B/ ^+ [, K1.) 97前既香港幾好. yo..洗乜驚呀!! 公仔箱論壇: I, }) Y& T( }$ F
tvb now,tvbnow,bttvb5 Z: E, R, y3 f0 f) m' \
2.) 多年後. 強國不變好大喜功. 旦都比香港慢十年. 可惜人地大陸人多market大.  佢地拍既野. 都唔值果個價.0 \& V  s" f1 U7 c
而家不論合拍片. 大陸片. 卡士勁又點? 都系難片. 因為無人投資香港喇. 個個都大陸. 一味都系market大.
- i! s8 v: f7 B; V. S! H1 E而香港就邊緣了...# n9 J! d/ R8 Y2 n  s
合拍片.西遊記電影咁. 阿子單扮果套. 又慢. (起格). 個dpi又唔夠. 唉..仲話咩野戰狼300班底>
* A7 R) I) U. T: @, b& G公仔箱論壇睇過戰狼300. 2 既朋友同西遊記電影既朋友. 比較下. 合拍既西遊記電影比4分. 人地西方既質量. 比9分.
  |4 t$ N& n* V' C而電視都系. 有bg旦好假. 無shadow> 起格. 差唔緊要旦唔好講就 空很做就look能tvb now,tvbnow,bttvb. G2 H& \' D( }$ D  M; C$ a
唔系要話中土既野全都唔得. 我是歌手阿Gem比人地排擠既歌手1/2. 非城勿扰, 轉身遇上ta. 快樂大本營等都好睇. 只系西遊記講得太勁. 製作講到特技太認真而令我有落差. 好似本來講有普選. 又話2014. 之後17. 政改.民意. 講到天花龍鳳. 一開波話共產黨系唔會比你地香港有"普選" 既就唔會有希望. 再失望啦.
' s5 ^1 |* z3 |" [5 N- }6 ^/ B你地千多人西走晒d人. 再比2個大陸option我地. 你當悟空傻既. 比個官你做就人人都支持咩. 都無人服.
* e) b. ?: e: |/ [無公信..唉. 而家佛祖都打救唔到我地囉.個個都系妖"葉". www3.tvboxnow.com  h( V8 `8 D" @. u6 x. P3 u) r2 a7 N
tvb now,tvbnow,bttvb! _3 z# b& s. F1 I9 g" P
真系往事只能回味. 香港氣數已盡!~_~!! 如果以無記既特技. 一定更好睇. 可惜..回歸了.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# S* G  h8 I$ Y8 Q) S6 r
什麼也是強國人當家. tvb, 政府, 大公司. 大學. 全都系強國了.
& N" u7 }: A8 s6 D: K公仔箱論壇9 p0 ~+ J5 _: J# R( f
比番96年既西遊記我,.比番97前既香港我. 比番個悟空我. 我地要好似佢咁不怕強權. 話知佢系玉皇大帝.
* B2 G- D5 f3 z7 ?2 o5 c8 Jtvb now,tvbnow,bttvb想你點就點. 佢話乜就乜.
作者: heheqqq    時間: 2014-5-3 10:42 PM

都有其他大陸劇好睇,點解要買呢套﹖我上年嘗試過睇呢套嘢.....頂咗兩集,頂唔順要跳車.......
作者: lhy92725    時間: 2014-5-3 11:23 PM

系全城反xx的情緒中呢個時侯播出甘野真系要搵個高層黎問責下了# m1 v# U6 v  ^" g3 Z
其實既然買佐在六月世界杯期間播,收視吾好都可以賴下啊嘛
作者: chun_314    時間: 2014-5-4 12:40 PM

套野好似做極都唔完叼咁
作者: 王天    時間: 2014-5-4 06:33 PM

好難看.....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 |/ X, v6 p( \3 n
除左多特技之外...
' L' @; p: Y1 }# v' U2 T公仔箱論壇看了反而覺得TVB以前個集好D
# S1 B, J/ _! g. A& h仲要係平時自拍播放的時間放上面的劇集.....
  |4 U: ]6 b" ]) T5 btvb now,tvbnow,bttvbTVB真係愈來愈沒出息
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-4 08:25 PM

還是多年前無線張衛健的版本好睇,大陸的人物造型無法接受,肢體語言太OVER,好核突,大陸味太重是致命傷。
作者: road333    時間: 2014-5-4 09:41 PM

it is not worth to see! computer graphic is so poor
作者: troychung    時間: 2014-5-5 09:34 AM

只看了第一集的一半便沒有再看下去了
作者: lhy92725    時間: 2014-5-5 01:42 PM

买大陆剧都好心买D质素高D嘅啦
作者: xleryue2008    時間: 2014-5-5 09:13 PM

人們或多或少都會有些XX情节(不知如何表达),翻拍经典自然是好的
作者: siuwai200506    時間: 2014-5-6 12:00 AM

希望快D完..............
作者: aa137139    時間: 2014-5-6 04:01 PM

多特技,小孩鐘意睇.
作者: b1991    時間: 2014-5-7 03:40 PM

睇完愛回家直接轉臺算啦
作者: 培培321    時間: 2014-5-7 04:21 PM

无想像中好。。。
作者: chy25    時間: 2014-5-7 06:39 PM

陳慧琳細佬嗰套有趣得多
作者: riwfnhai    時間: 2014-5-8 07:14 PM

睇咗开头两集,感觉麻麻哋。孙悟空身材有D高大,掩嘴笑骑骑个样有D反感。唔知咪因为觉得之前睇咗子丹叔嘅大闹天宫,感觉子丹叔版孙悟空要活泼有活泼,要威猛有威猛。
作者: b1991    時間: 2014-5-12 03:03 AM

西遊記變了阿凡達[attach]2848813[/attach]
作者: ethouse    時間: 2014-5-12 11:56 AM

特技化裝好唔掂!馬騮精塊面又膠,講野時個口都袛得開合,完全無表情。同帶住個面具無分別
作者: niclas    時間: 2014-5-13 01:42 AM

唔好睇啊!画面特技太夸张啦!
作者: timmaxsing    時間: 2014-5-14 02:58 PM

[youtube]hlTAdC0eKSY[/youtube]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 ]/ i1 F' G- s/ k& a
《西遊記》電視劇片尾曲「護航」   
4 A& [+ f! k- Rtvb now,tvbnow,bttvb首歌都幾好聽啦, 但劇情就一般般
作者: abc48    時間: 2014-5-15 10:53 PM

佢今日好明顯個山景係假架,電腦效果差到嚇死人,如果唔係習慣食飯開住無SIN送飯,真係想睇隔離台
作者: abc288    時間: 2014-5-16 02:15 PM

如果製作費係一億人仔,太貴了% Z4 b9 [9 H0 l) g: V& R' F
最好改係朝早播
作者: abcs020183    時間: 2014-5-16 08:05 PM

其實D動畫可唔可以做真少少- -$ v# M* k% G4 K
一睇就知係假
$ i' x5 _! F! D: RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。雖然對中國內地黎講,已經叫好
作者: lqh1027    時間: 2014-5-17 01:00 AM

完全唔好睇
作者: 大文細佬    時間: 2014-5-17 03:28 AM

想問下你地睇咗十幾集, 有無改善到呢? 值唔值得追番嚟睇呢?
作者: 屁屁zzz    時間: 2014-5-17 05:27 AM

廣東话not so good to watch
作者: 四眼仔=.=    時間: 2014-5-17 09:07 PM

呢套西遊記有D好怪既地方
作者: bigheadson    時間: 2014-5-18 02:40 PM

坦白講,不睇也無妨
作者: czm99094    時間: 2014-5-18 07:30 PM

雖然話俾左好多錢做特技,不過真係睇唔出有幾好
8 R" w  W* q- G% V& q# d3 d. @5 Atvb now,tvbnow,bttvb不過差還差, 可能真係太耐無係無線睇到神怪劇種, 所以都會食飯時望兩眼
. S% v& w2 K; {0 W* c; e/ F5 [1 @公仔箱論壇但其實既然製作方有資源, 真係有本錢做好D
作者: c-clock    時間: 2014-5-18 10:17 PM

真系好難定
作者: cottoncandy    時間: 2014-5-23 11:42 AM

完全唔想睇…唉…
作者: pknoface    時間: 2014-5-25 11:09 AM

后期演成点就唔知啦. 我睇咗大約四集冇再睇落去. 好在呢成億制作費唔係為咗我而制作既嗻. 如果唔係就.....
作者: b1991    時間: 2014-5-28 07:04 AM

[youtube]RgMR1odC3kY[/youtube]
; ?  j6 D1 P! @* C9 ?5 A- ztvb now,tvbnow,bttvb香港女配音黃紫嫻版西遊記片尾曲,都好好聽
作者: b1991    時間: 2014-5-28 07:46 AM

其實劇情系未cut左好多,芭蕉扇唔系應該向牛魔王個老婆借先岩個咩,中有女人國過河個女以為真系陳法拉
作者: lhy92725    時間: 2014-5-28 10:32 PM

一定有删剪嘅
作者: 小明家    時間: 2014-5-29 02:31 AM

我都想睇可惜我一個人都唔識,睇左少少個集個隻猩猩不討好
作者: Silver_Fish    時間: 2014-5-30 01:41 PM

看过前面几集就已经顶唔顺了,感觉太部戏ge CG 都太夸了,而且d妖怪ge装扮都麻麻地,孙悟空都唔够灵活。。。
作者: b1991    時間: 2014-5-31 06:52 AM

睇落去慢慢都接受到,不過好似劇情改佐好多,不過大概一樣啦
作者: lhy92725    時間: 2014-5-31 12:39 PM

聽大陸介紹就話呢部劇最忠於原著嘅,可能tvb實在剪輯得太多啦
作者: danny_chung    時間: 2014-6-1 03:37 PM

此劇制作及電腦效果都末見突出, 我就不會看,但我太太就看到津津樂道.
作者: niclas    時間: 2014-6-11 12:00 AM

D特技同化妆超恐怖啊!仲要放系黄金时段啊!早就腰斩啦!
作者: kay3460    時間: 2014-6-18 09:38 AM

間中睇一集半集。第一集睇嘅時候已經勁失望。
' S. b% F1 q6 v9 x' ^! x1 |% Rtvb now,tvbnow,bttvb啲CG假,道具假。即使你忠於原著,啲造型都唔使咁丑吧!!有冇考慮過觀眾嘅感受...  T* k8 v2 y! H$ }
: I5 Q( _" O  U& ~, b; o4 L
而且唐僧超級蠢,好想打鑊佢....
作者: b1991    時間: 2014-6-25 12:34 PM

呢個星期結局啦,唔捨得
作者: timmaxsing    時間: 2014-6-25 01:38 PM

呢個星期結局啦,唔捨得8 t, G# ~7 g+ f& |
b1991 發表於 2014-6-25 12:34 PM
* M1 O" ~& P% x5 F2 y: Z
快D大結局啦, 等我可以介紹D新劇嗎
作者: peterooth    時間: 2014-6-25 01:44 PM

没看过那麽没用的孙悟空   都请人帮忙
作者: yu4bu1bu1    時間: 2014-6-25 03:21 PM

睇到現在我覺得個孫悟空好弱,有陣時比道門阻住左入唔到洞府佢竟然係出面叫戰就算師父比人捉左入出都叫戰....
- w0 B& T4 o8 D; n+ c9 o( j" j* t* lwww3.tvboxnow.com有陣時左好輕易地入到去,有陣時仲打爆道門
# X; {) g2 z" R) N" I4 r1 H% {我都唔知套野想點
作者: b1991    時間: 2014-6-28 01:35 PM

[attach]2885656[/attach]以為真系大S
作者: choya    時間: 2014-6-28 03:14 PM

唐憎一d都唔慈祥。眼神好凌厉。点样以佛度人啊?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 \. L0 B" t: j( [
孙悟空次次稳人帮手,稳次自己收只妖怪唔得噶?又话72变,没点见过有好犀利大闹天宫的法术出现过。只系打打打,呢出系武打片来噶?
作者: DDDNNN    時間: 2014-7-7 10:37 AM

还是旧版的好看
作者: lungkw978    時間: 2014-7-7 03:52 PM

主題曲就幾好聽,個大結局就一般啦!
作者: shouting669    時間: 2014-7-11 07:50 AM

nobody showed much interest with this series, I watched only 1 1/2 episodes,
作者: jeffmak888    時間: 2014-7-20 10:57 AM

垃圾一套 不知所謂
作者: bitterness1000    時間: 2014-8-13 01:21 PM

作者: alucardc    時間: 2014-9-16 09:22 AM

這部片確實不錯
; M9 h9 i0 w6 x$ K* M- P1 J6 f好看  www3.tvboxnow.com1 [" {' o; O6 ~% O& \5 ~2 `# N

. Z7 m! M9 q; E% z2 |tvb now,tvbnow,bttvb劇情引人入勝

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0