返回列表 回復 發帖
Quality of life~

評分次數

• chowold2

ob51330兄, 食得晒, 我兩公婆好中意食瓜瓜菜菜, 但有時唔捨得食, 想看多佢兩眼.
vandas姐, 我都唔知, 我己經用很細鐡綱, 但早上見到D幼葉給佢食晒得番D枝, 用發泡膠不要放太多泥,  我現在捨棄發泡膠先發覺底部D泥很濕很臭.
chowold2兄, 我D菠蘿死死地, 而家有個位放番落地.
今年D桂花有收成, 可以做桂花榚
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

我盆菠蘿種左落盆成個月,唔知點解D葉都係黃黃地,唔係好靚
真匿名

周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥.

評分次數

• chowold2

周師兄, 我落左盆差不多兩個, 都係黃黃地, 冬季差不多完畢,所以宜家放番落地.
隻老鼠終於比我捉到了,不過未咁大隻,可能是老豆`` 揸左壹公里有多的公園放左佢, 唔知佢識唔識番泥. ...
亞良 發表於 2013-8-4 06:53 PM
良兄,你真係仁者無敵。連老鼠都放生,仲要揸車壹公里
真匿名
良哥唔可以call蟲鼠組嚟收, 仲要送佢走.

我都有好多桂花乾, 請良嫂有時間教整桂花糕
vandas姐, 我記得拾幾貳年剛剛到澳洲, 我第一次種植物是香花, 桂花,白蘭,七里香,含笑,苿莉,珠蘭同有香味撲鼻的玫瑰花, 但我最中意是桂花,她的香味甜到入心, 剛剛在花園巡視業務又見到D老鼠夜香, 唔知捉唔捉佢好, 我都收左工等番香港玩, 宜家專心玩自組迷你花園, 我整左有幾個參展. (LOOK下老鼠個樣都可憐!!!)

評分次數

• chowold2

good use in hong kong the small area
應該用老鼠爸爸引埋佢一家出黎 之後一次過送走
依加變左單親家庭 d鼠BB 可能以後冇左個爸爸
鼠媽媽要搵食又要照顧鼠BB  
鼠爸爸擔心屋企 又要搵路返去
好在一公里唔算遠 可能好快就可以團聚
之後佢地應該會搬走
i also want a little farm like this

評分次數

• chowold2

i also want a little farm like this
bilor 發表於 2013-8-11 11:16 PM
想要a little farm就開工做啦,記得影相post上黎同大家分享
真匿名
應該用老鼠爸爸引埋佢一家出黎 之後一次過送走
依加變左單親家庭 d鼠BB 可能以後冇左個爸爸
鼠媽媽要搵食又要照顧鼠BB  
鼠爸爸擔心屋企 又要搵路返去
好在一公里唔算遠 可能好快就可以團聚
之後佢地應該會 ...
dororo 發表於 2013-8-10 02:05 PM
dororo 兄, 我以經捉到佢個仔女, 欠佢個媽咪```放置佢爸爸地點(老婆唔準揸車, 來回行左壹粒鐘)

大地回春, 很多植物再活潑了~~~小香芹, 白合, 蘭花等等播種同開花

評分次數

• vandas

良兄放老鼠去兒童遊樂場? 會唔會咬到小朋友?
帶著米奇步行一個小時有何感想, 是否引來異樣目光?
為何冬天剛過; 芹菜、(蕙蘭?)已經開花? 天氣看來很和暖!
馬蹄蘭我也種過, 但過不了這兒的冬天. 今年朋友再送我黃色的品種, 且看明年如何.
良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
真匿名
良兄放老鼠去兒童遊樂場? 會唔會咬到小朋友?
帶著米奇步行一個小時有何感想, 是否引來異樣目光?
為何冬天剛過; 芹菜、(蕙蘭?)已經開花? 天氣看來很和暖!
馬蹄蘭我也種過, 但過不了這兒的冬天. 今年朋友再 ...
vandas 發表於 2013-8-30 04:11 PM
vandas姐, 唔會呀`其實她們都很可愛, 我都想同佢地和平相處, 最衰佢地食晒我D植物(今天成功種左六拾幾棵蜜糖豆, 以為有豆苗同豆食,妳見我左閃右臂, 起間溫室屋. 佢都食晒我), 連D蕃薯葉都唔放過, 無辦法,要捉左佢, 明年先有機會種野``

我是用個紙袋~袋住佢, 今年真是很

和暖, D瓜菜平過香港, 我棵原來是

馬蹄蘭, 謝謝通知.

評分次數

• vandas