返回列表 回復 發帖

如何應付挑剔上司﹖

,  描述: 我上司好挑剔呀!
我上司經常都要在雞蛋裡挑骨頭,試過有一次要我由A3 size縮印到A4 size,但又要印到80%,不能縮印到太細,這根本是無可能。因為我試過這最少要縮印到70%。

早兩天只是寄一本書,又話要用商業信封的形式寫信封,但又不用公司信封,我鬼知佢嗎﹖

自己打不到我內線電話,又叫我入房問我是否我故意long起個電話,真是……

大家有沒有遇過這樣的上司,我該如何應付她﹖

回復 #1 cmming 的帖子

嘩!你仲講緊你個挑剔上司呀!其實現在搵工又唔難,換過份工算吧!否則氣到你心臟病都有知!
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.

回復 #1 cmming 的帖子

你個挑剔上司是真小人!
但遇到軟皮蛇上司的又如何?
打你小報告你都唔知啦!

原帖由 cmming 於 2008-1-30 12:10 AM 發表
我上司經常都要在雞蛋裡挑骨頭,試過有一次要我由A3 size縮印到A4 size,但又要印到80%,不能縮印到太細,這根本是無可能。因為我試過這最少要縮印到70%。

早兩天只是寄一本書,又話要用商業信封的形式寫信封,但又不用公司信封 ...
多年前我看過一本公管類的書籍, 其中一句引述一位名人的句子, 是誰講的己忘了 (好像是 woodrow wilson) 大意如下:

<<在工作上最困難的並不是那份工作, 而是怎樣去和共事的人和睦相處>>

和睦相處不是單向的, it takes two to tangle.
原帖由 jj99xx 於 2008-1-31 11:59 PM 發表

多年前我看過一本公管類的書籍, 其中一句引述一位名人的句子, 是誰講的己忘了 (好像是 woodrow wilson) 大意如下:

和睦相處不是單向的, it takes two to tangle. ...
基本上我完全不會頂撞我上司,做到好像一隻狗似的。但如要我擦她鞋,我做不到囉。
原帖由 cmming 於 2008-2-1 12:21 AM 發表

基本上我完全不會頂撞我上司,做到好像一隻狗似的。但如要我擦她鞋,我做不到囉。
唔識做果个係佢, 唔係你

你睇我回帖有咁嘅反應, 可能係有輕度自悲

我建議你工餘去倣吓 gym 去 build up 个 self confidence

擦鞋同 being a team player 係两回事, have you tried that?

man who fight women all day got no piece (冇串錯, 係 piece 唔係 peace, 不過 peace 都得) at night....hehe!

回復 #6 jj99xx 的帖子

你set 個program俾cmming都要睇下有冇時間做架?現家d人真係由早做到晚架.
原帖由 甘仔超 於 2008-2-1 09:33 AM 發表
你set 個program俾cmming都要睇下有冇時間做架?現家d人真係由早做到晚架.
事在人為嘅啫, 好多 gym 開 24/7 同志
原帖由 jj99xx 於 2008-2-1 02:09 AM 發表

唔識做果个係佢, 唔係你

你睇我回帖有咁嘅反應, 可能係有輕度自悲

我建議你工餘去倣吓 gym 去 build up 个 self confidence

擦鞋同 being a team player 係两回事, have you tried that?

man who fight women a ...
女人做gym﹖好像不太好。

回復 #9 cmming 的帖子

男女平等,:onion03:
原帖由 cmming 於 2008-2-2 01:50 AM 發表

女人做gym﹖好像不太好。
嘩, 乜 2008 年都重係咁講, 呢个社会男女平等, 去 gym 又唔係相睇, 怕乜呀

你越講我越覺得你好 persmissive, 快 d 抬起頭來加把勁啊:onion05:

我做老世果陣都比較做人果斷 d 嘅伙計
原帖由 jj99xx 於 2008-2-2 09:07 AM 發表

嘩, 乜 2008 年都重係咁講, 呢个社会男女平等, 去 gym 又唔係相睇, 怕乜呀

你越講我越覺得你好 persmissive, 快 d 抬起頭來加把勁啊:onion05:

我做老世果陣都比較做人果斷 d 嘅伙計 ...
我上司不愛人果斷的,做她的下屬笨笨呆呆就可以的了,最重要是不能叻過她!

回復 #12 cmming 的帖子

咁妳咪做到囉!
原帖由 cmming 於 2008-2-4 12:27 AM 發表

我上司不愛人果斷的,做她的下屬笨笨呆呆就可以的了,最重要是不能叻過她!
佢果 d 係叫做 insecurity

佢係唔係三個五果隻???

回復 #14 jj99xx 的帖子

乜Q野係三個五?