返回列表 回復 發帖

~小老鼠丰富大餐~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• prodigydou

• manyiu

manyiu 啲老鼠仔嘅乾糧好豐富呀有魚乾、 蟲仔、脫水蔬菜、 堅果仁 乜啲老鼠仔可以食糖嘅咩?
manyiu 啲老鼠仔嘅乾糧好豐富呀有魚乾、 蟲仔、脫水蔬菜、 堅果仁 乜啲老鼠仔可以食糖嘅咩?
di0208 發表於 2021-10-23 10:14 PM
可以, 如果你想佢有糖尿病..我隻老鼠無肉吃! 每天吃新鮮蔬果, such as 西兰花,cauliflower, 紅羅白, 蛋白, 生菜, 苹果, 士多啤梨, 葡萄=提子, 白麵包, 車厘子和老鼠乾糧! (每一種少許)

灰色個種老鼠仔,我以前係香港養過! 佢地好聰明㗎, 不過長大後, 成日打交, 嚇到我老豆買多一個籠分開佢地, 否則有機會同佢地收老鼠屍.....
係啦我想問你 啲老鼠仔流眼水週時會黐實佢對眼 係咩問題造成? 係咪食得糖份多呢? 尤其係啲上咗年紀嘅老鼠仔
可以, 如果你想佢有糖尿病..我隻老鼠無肉吃! 每天吃新鮮蔬果, such as 西兰花,cauliflower, 紅羅白, 蛋白, 生菜, 苹果, 士多啤梨, 葡萄=提子, 白麵包, 車厘子和老鼠乾糧! (每一種少許)

灰色個種老鼠仔,我 ...
manyiu 發表於 2021-10-24 09:48 AM
哈哈 你嘅老鼠係素食者好健康喎 食素都咁暴躁成日打交嘅 真係曳曳啦
係啦我想問你 啲老鼠仔流眼水週時會黐實佢對眼 係咩問題造成? 係咪食得糖份多呢? 尤其係啲上咗年紀嘅老鼠仔
di0208 發表於 2021-10-24 11:05 PM
我養既鼠未遇過...如果發生, 我會帶佢睇獸醫!
di0208 發表於 2021-10-24 11:05 PM
天生係打交爭地盤呀!
我養既鼠未遇過...如果發生, 我會帶佢睇獸醫!
manyiu 發表於 2021-10-25 12:00 PM
朋友養嘅老鼠仔有試過咁嘅情況
過咗冇幾耐隻老鼠仔就過身了

你照顧到啲老鼠仔好健康好強壯 呀
朋友養嘅老鼠仔有試過咁嘅情況
過咗冇幾耐隻老鼠仔就過身了

你照顧到啲老鼠仔好健康好強壯 呀
di0208 發表於 2021-10-26 07:18 PM
老鼠仔得2年左右壽命, 我養既最少 1年半, 最長嗰隻 3年! 最近嗰隻 all血尿, 佢都快2歲, 帶佢見獸醫, 獸醫話佢年老, 唔適合做手術, 與其老鼠仔痛苦, 最好方法係 "put her to sleep". 好傷心.....
老鼠仔得2年左右壽命, 我養既最少 1年半, 最長嗰隻 3年! 最近嗰隻 all血尿, 佢都快2歲, 帶佢見獸醫, 獸醫話佢年老, 唔適合做手術, 與其老鼠仔痛苦, 最好方法係 "put her to sleep". 好傷心..... ...
manyiu 發表於 2021-10-28 08:10 AM
你可以嘗試下養貓貓 貓貓都幾唔錯嘅 壽命都好長 亦好鍾意撒嬌主人
你要點先能夠令到啲老鼠仔瞓覺 呀?
或者你想講另外一種意思 唔想啲老鼠仔 咁痛苦 要將佢....
你要點先能夠令到啲老鼠仔瞓覺 呀?
或者你想講另外一種意思 唔想啲老鼠仔 咁痛苦 要將佢....
di0208 發表於 2021-10-28 10:26 PM
"put her/him to sleep" =安樂死! 喂老鼠仔吃一些藥, 好快佢就 Pass away=die

通常年老, 無得醫才會 "put her to sleep" 獸醫係咁講. (盡量唔提個字)
"put her/him to sleep" =安樂死! 喂老鼠仔吃一些藥, 好快佢就 Pass away=die

通常年老, 無得醫才會 "put her to sleep" 獸醫係咁講. (盡量唔提個死字)
manyiu 發表於 2021-10-29 05:17 AM
我諗住你咁叻能夠催眠啲老鼠仔瞓覺

居然畀我猜中係...(安樂)
我諗住你咁叻能夠催眠啲老鼠仔瞓覺

居然畀我猜中係...(安樂)
di0208 發表於 2021-10-29 09:43 AM
我度d 西人通常唔講個死字!
我度d 西人通常唔講個死字!
manyiu 發表於 2021-10-29 02:32 PM
哈哈哈點解突然間好似 兩邊嘅國情調轉咗嘅 我哋呢邊鼓勵有話直說無妨 通常啲生老病死 嚴肅話題要直接清楚畀對方明白 我哋呢邊週時都話 要開通文明好似西方國家咁 亞洲人多數覺得個死字有啲避忌 難以開口 啲新派人以身作則鼓勵百無禁忌 甚至有啲響自己嘅親人喪禮錄影 話留在日後開返嚟睇紀念咁話喎 當然咁做係會引起老一輩嘅不滿啦 話唔尊重傳統