返回列表 回復 發帖
[Round 1] 監獄常用術語篇 (3之1)www.tvboxnow.com, X& e7 _/ q2 }' `) p1 t8 F. v0 T

- F* d: V; |; H* ywww3.tvboxnow.com「行街」: 指放風 - K: Q( R/ T. O) ]- T+ p( w  T
9 M, N, ?# P8 h+ n( ~* O$ A* ftvb now,tvbnow,bttvb「大菜」: 獄中珍貴食物
- Y- N% t, y. etvb now,tvbnow,bttvb「扇把」: 大串的囚室鎖匙# b$ l, M" s1 h* S. p
( e" y4 M- x% a7 ^9 e
! }8 F0 z, X6 @! l. B1 }: K9 n. xwww3.tvboxnow.com「滑石」: 肥皂

% ?& |3 h  @" k- w/ Z' k: OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。除咗大菜難D其它都唔係好難
監獄常用術語篇( 3之3 )
  d/ I# o! X" q1 A1 N. Z「打雀」: 吸煙
- S4 @3 s/ m8 c1 G% e公仔箱論壇「簡」:   一個刑期
  a! Q$ ^4 G9 S# Etvb now,tvbnow,bttvb「點檔」: 意即整色整水tvb now,tvbnow,bttvb1 ^# m: Y2 B) D$ T: m8 a
「大巴」: 指判十年以上刑期的囚犯www3.tvboxnow.com+ z# O" W, k, G3 u
點檔我估燃點未食完的舊煙蒂,不過睇完金田兄响徒置區聽鬨,都係跟大隊
公仔箱論壇; V( }7 ~% U6 z# A$ i  L& o
5 Z( W% i  R- Z. y% [
希望LamLam唔好介意我果種提示,,mnb1123兄,我依稀記憶係27-28年前的事,當時我大約16-17歲,係痴埋好多古古怪怪的人乜都玩一餐,當時佢地講果啲嘢我都係一路估估吓佢地講乜,因為句句都問點解實比佢地笑,死要面之 ...tvb now,tvbnow,bttvb& E7 @. `' x+ `+ ~! q
金田Sam 發表於 2014-10-12 01:09 AM
4 x2 F9 T" j) w7 I0 r& Qwww3.tvboxnow.com金田兄言重、言重,錯咗都唔緊要,玩下啫。 都好佩服金田兄對劇情嘅見解,我想寫都寫唔出,好多中文字都唔記得,請勿見怪
本帖最後由 mnb1123 於 2014-10-18 02:04 AM 編輯 www3.tvboxnow.com" L& \. |! `% @) X  l

$ q5 L( S4 g" C  i3 F, f8 b! X7 B0 S
5 m9 p/ k3 U0 S' X$ xwww3.tvboxnow.com) b$ S( k. ]; F8 v$ f$ |2 V% u
遲啲好可能會再有國家主席特赥架.... 不過要等到國家主席願意比民主自由啲人民嘅時候囉....
) y. q, \' j/ C6 J: j2 k2 S; zwww3.tvboxnow.com
! ^& Z1 }+ f$ Ttvb now,tvbnow,bttvb不過都好難.. 因為大陸依家好明顯想香港學星加坡咁... 表面民主選舉... 實質係完全零自由零民主... 2 a0 N2 x( ^4 ~6 B- P/ q

+ l8 S3 ^9 Y4 s8 q8 O7 [www3.tvboxnow.com不過如果香港可以 ...
8 R- B5 ]/ A0 v$ u5 Xtvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-10-17 01:24 AM
# J* \7 f* v: j0 L0 ltvb now,tvbnow,bttvb未來帝國之前都有考慮去星州,但星州D小朋友讀書同香江都一样大壓力,所以好`偉大'來咗美帝做二等公民
16/10/2014  [Round 8] ☆懲教通通都識派獎遊戲-[膳食篇]一之二tvb now,tvbnow,bttvb4 i* v0 G0 j' y
公仔箱論壇8 v) e5 ^3 [1 w5 }
其餘3款晚餐係:印式薄餅、素菜、麵包
2 h$ U4 G+ S' I1 ctvb now,tvbnow,bttvb
: J" i5 ^  w8 \* `0 Vwww3.tvboxnow.com印式薄餅同素菜係俾南亞人仕同素食者。D老番除咗麵包仲有意粉,麵包大路D
! N" R5 c  u/ f( p
www3.tvboxnow.com2 R' W1 W- T9 z7 O1 _: M: e
tvb now,tvbnow,bttvb& K- F' n" D8 W# S
mnb1123兄分析好合理吖....... [8 A" y" n% T4 ?: `
咦,原來你都係入咗美藉嘅......
% c2 M+ g! C$ M3 ileekwoklam 發表於 2014-10-18 04:04 PM
1 B. w6 N4 I2 l& c' {8 Otvb now,tvbnow,bttvb讀熟100條問題(答4-5条),寫二条簡單句子,搞掂。 同考槍牌、買槍、考車路試一样咁易。反而考車笔試考咗3次  www3.tvboxnow.com4 ?4 y: v( w  @- D7 r0 E8 s# J
講開囚犯飲食如果係猶太教徒仲多D嘢唔食得.例如;駱駝、猪牛、牛奶、芝士、雞肉、雞蛋、蝦蟹.......... 冇啖好食!
/ M; U) G& a# l9 Ewww3.tvboxnow.com公仔箱論壇6 \2 S' C4 X0 M; N
星加坡最唔可以接受係無民主自由... 即係例如無言論自由, 無集會自由之類..
0 v$ f7 X+ u0 Q. u* b& u; etvb now,tvbnow,bttvb我都响美國... 我完全唔覺得自己係二等公民喎... 一切公民可以做嘅我地都可以.. 呢度係平等自由民主架嘛.. 至於有人可能被種族歧視, 呢 ...
% A1 N+ x) `5 Q+ Z大文細佬 發表於 2014-10-19 01:29 AM
' A6 Y$ R8 M/ L* W9 I) y) {tvb now,tvbnow,bttvb
6 B1 s" c) m* H; L- I8 }& ^5 uwww3.tvboxnow.com大佬講得冇錯全世界都有歧視,特別系美國便加唔夠膽公開歧視。初來美時揾工都被當二等公民歧視。而家一定同佢死過、tvb now,tvbnow,bttvb  r- b1 t! t) n
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 X  ?4 v! ~2 ~& Y+ V
不過佢暗裡歧視你都唔知,D鬼好戲過《使徒行者》嘅歡喜哥,笑口洒洒吃咗你都唔知,反而D黑人冇咁奸
! t+ {: a: v$ I) F/ s6 h公仔箱論壇. b7 O+ |, F' P& {) I% p) s" J8 x7 T
可能我過嚟美國唔係好耐喇.. 我生活嘅城市啲人又幾好喎... 大部份人種都OK架.. 至係小部份例如一啲black & Latino比較禮貌差啲.. 其他個個都好好喎... 我就唔理佢地內心係點諗喇.. 又唔係同啲人做人世...  ...
& ~1 E: a* ^; [" _- V. p+ t大文細佬 發表於 2014-10-20 08:36 AM
- _# H; u" f- J. ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。再戰朋天》D犯吃胡椒噴霧,家陣D示威者又吃胡椒噴霧, 搞到越噴越多人,如果最後武力清場會唔會又興起一陣魚民潮?  
懲教通通都識-膳食篇二之二
, \# a. x& d. S$ T/ k) V) q5 _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。監獄中沖奶茶用嘅淡奶係來自:泰國

# Z$ v+ T" O8 }; |$ R公仔箱論壇 % B, a7 u, r5 Q! x: C( M7 u* {
美帝嘅亞州市場賣嘅淡奶多數係來自越南同泰國,我揀泰國。
2 X% V- k5 E5 B; d  d: l9 r  l
係囉,猶太教徒囚犯可以食乜呢?tvb now,tvbnow,bttvb/ t9 _' {/ q% X
唉,總之坐監就陰功囉。/ E$ n+ {( w  R6 \1 O/ i+ {

7 C! d6 H8 s% B$ ^3 B6 K公仔箱論壇2964601tvb now,tvbnow,bttvb, S& T/ \  b# D

6 V; v9 i6 P0 c) o' Jtvb now,tvbnow,bttvb《再戰明天》越睇越悶冇嘢講添.......tvb now,tvbnow,bttvb% e/ i5 O" G1 Z/ T
mnb1123兄,話時話,如果要以正途移民到美國係咪都要坐「移民監」架? ...) _! v4 k, p4 j. M9 ~
leekwoklam 發表於 2014-10-21 04:00 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ U; r, e9 C# I
猶太教徙嘅食物好多限制,屠宰同烹凋方式會受影响.雞肉可以食但唔可以同雞蛋一齐煮,總之嫲煩多多.好多係跟舊約聖經規則 公仔箱論壇& T6 v+ Z% B7 F7 d0 b
移民到美國,想入籍5年內住滿2年半,离美每次唔可以超過半年.唔入籍做本回美証可离美唔超二年。 tvb now,tvbnow,bttvb8 _5 m' m; S% w+ k8 i
講起 《再戰明天》D犯坐監,除佐唔可以出街仲好過坐美國嘅 「移民監」.金田兄話齋;裡頭好食好住.環境清靜、有醫療,全部免費, TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. Z; `: [" C" V
好過係美國住老人院
) `9 p3 s- i' d2 r- L% v% Q

, b4 K& w5 L0 C9 f0 N講到响美國坐移民監咁慘呀... 可能我讀緊書加上全家人响齊度.. 我又唔覺喎.. 係好開心喎... 另外呢.. 我完全唔知回美証有乜用架... 我通常放假先至返去香港玩.. 一定唔會超過半年喇..mn bb你依家鍾 ...
3 S  u% B, {; A: |% Ywww3.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2014-10-23 01:08 AM
/ q/ H+ U' b! I0 R公仔箱論壇其實來咗美國咁耐乜都慣晒啦,反而返HK 有D唔慣,主要係天氣、居住加上人太多。十几年冇返過有D挂住HKD老友同美食 + M9 f2 ?$ a; `- X$ t) B
公仔箱論壇0 y" k. H% ~: g
我都覺得美國D犯嘅福利應該好過《再戰明天》D犯,有二集冇睇到,下次有時间先追回