返回列表 回復 發帖

[問題] 向各師兄師姐求教!!!

各位師兄您門好,

小弟近日行遍本港代理車行想買新車, 睇中幾款車,由於小弟第一次買車,所以希望眾師兄師姐比比意見,或看看有什麼車款提供!
小弟Budget約HK$250,000.00

1) MINI COOPER (Standard Features).....HK$249,800.00            (小弟一路以來的Dream Car,純粹喜愛其款式而已)
2) VOLKSWAGEN (Scirocco 1.4TSI 160bhp).....HK$238,000.00 (本來朋友門推荐GOLF,但總不太喜歡其款)
3) FIAT (500).....HK$160,800.00                                                   (亦係純粹喜愛其款式)

小弟亦知要注意到日後的維修,亦是一項重要的問題,但小弟對四個轆真的是門漢,所以極希望得到指導,首先在此向各師兄師姐說句多謝!
Thank You Very Much!
我會向自已的夢想努力,奮鬥。
况且三架車性能,外觀都差唔多
所以唔洗講啦
3 架俾我就揀福士,德國車信得過,對我講它的性能比其它 2 架好。
個人意見。

多謝carwing兄及dereklam兄的寶貴意見! 但小弟真係好難揀,如係維修及零件的話,就於本港那款車比較易呢?
而carwing兄,你的意見是否選取Mini?
而dereklam兄,如是福士則其性能相比其餘兩架,請問優勝點又在那裡?
Thank You 有勞兩位了!
如果淨係可以揀3架, 我會揀架Golf, 一嚟係比較耐用之外, 二嚟係賣相都唔曳, 都ok~
但係我一定唔會揀mini, 維修又貴, Parts又貴.., 如果唔小心撞爆咗個車頭; 淨係呢一度已經貴過你先前兩架車~
如果係我... 我3架都唔會揀住; 唔使咁魯莽, 都差唔多接近年尾... 09年嘅車已經係貨尾, 等耐少少睇下啦~..

Fly兄,唔該晒你! 係喎都2009年尾! 所以d價錢都係Promo價! 不過請問如非以上三款車,Fly兄又會選取那架車呢? 因為小弟見架VOLVO C30 2.0個款都非常近似架VOLKSWAGEN (Scirocco),價錢亦相近為HK$248,000,由於小弟第一次買4個轆,所以希望聽多d師兄意見,小心d好嘛!
Any way 有勞Fly兄了!

人生可以買到自已的夢想之車的機會唔係太多(對我來說)所以我一定買自已的夢想

由於車房出身,搵錢唔多亦唔易,一路以來都係揸平車,到經濟許可時,兒子以經差不多考車牌,必須考慮到他,結果我的夢想之車還是做頭像,日日得個望字。
Fly兄,唔該晒你! 係喎都2009年尾! 所以d價錢都係Promo價! 不過請問如非以上三款車,Fly兄又會選取那架車呢? 因為小弟見架VOLVO C30 2.0個款都非常近似架VOLKSWAGEN (Scirocco),價錢亦相近為HK$248,000,由於小弟第 ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 02:57 AM
VOLVO C30我覺得只適宜觀賞
多謝carwing兄! 但這價錢合理嗎? 維修的問題我應考慮嗎? 當然我很喜愛MINI,但現實亦令人無可奈何,因我會比較長情,亦非玩車人仕,買了有排! 所以會小心d啊! carwing兄請勿見笑小弟!
多謝carwing兄! 但這價錢合理嗎? 維修的問題我應考慮嗎? 當然我很喜愛MINI,但現實亦令人無可奈何,因我會比較長情,亦非玩車人仕,買了有排! 所以會小心d啊! carwing兄請勿見笑小弟! ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 03:17 AM
這個都非常正常,點會笑你呢

加拿大無乜Alfa,所以唔清楚,Mini小毛病比較多,維修比一般車麻煩亦比較貴,VW Scirocco 又太新,驚會有recall好難choice
揸出街想吸引人家的目光就一定係Scirocco了
人生可以買到自已的夢想之車的機會唔係太多(對我來說)所以我一定買自已的夢想

由於車房出身,搵錢唔多亦唔易,一路以來都係揸平車,到經濟許可時,兒子以經差不多考車牌,必須考慮到他,結果我的夢想之車還是做頭 ...
carwing 發表於 2009-9-20 03:07
carwing兄,言重了! 人無分貴賤! 車房出身又如何? 就是有您這樣經驗豐富的師父級數的人馬在,才讓我們這些入門後輩得到提攜,放錢入我們袋! 小弟多謝你都唔切! 你的意見,小弟極度重視! 對carwing兄你亦容許小弟對你的尊重,叫carwing兄你一聲師父!

其實前排有個朋友的朋友,被其太座強迫換車,於是有意將架AUDI A4 1.8S 售價約HK$120,00.00買比小弟 (因車行只能HK$110,00.00回收其愛車,可能因其愛車d冷氣神神),但後來可能始終唔捨得賣,又反口了! 所以亦有意想成為AUDI車主頓成泡影!
其實小弟都喜愛AUDI,由其係TT;不過可惜Budget有限! 其實在二手車來說,師兄們有否AUDI車系的好介紹呢? 因小弟喜歡其行政座架Feel得,個款又幾高貴!

Thank You Very Much!
carwing兄,言重了! 人無分貴賤! 車房出身又如何? 就是有您這樣經驗豐富的師父級數的人馬在,才讓我們這些入門後輩得到提攜,放錢入我們袋! 小弟多謝你都唔切! 你的意見,小弟極度重視! 對carwing兄你亦容許小弟 ...
HONBITERU 發表於 2009-9-20 03:44 AM
過獎了有乜所謂師傅唔師傅,都係搵兩餐

A4都係唔錯的選擇

不過買車就真係好多選擇
首要係budget問題
budget夠的話,當然係新車落地最有滿足感(至現在我還未達成心願)
二手就慳到錢,須知新車落地起碼無左三分一
以我咁孤寒嘅人黎講當然係買架二手車代步啦
後生仔又比較喜歡兩門,有家室的又有BB嘅便需要四門,各取所需
最重要都係睇睇自已需要乜野先

PS:買二手車最緊要送去車房給師傅上架睇睇

VOLKSWAGEN (Scirocco 1.4TSI )  外觀剎食。
停產了 16 年的 Scirocco 今年秋天又重出江湖!
0 至 100 才 8 秒正, 10 公里耗油量 0.6 公升  合格有餘!
网友評論正面多,負面很少。

mini cooper

fiat 500