返回列表 回復 發帖

[問題] 98 Accord 2D 車尾燈問題

CARWING師傅:
小弟車尾其中一粒細剎車燈今日出左問題 -0-
如果開左車頭大燈, 踏break, 車尾所有紅燈都會著, 包括粒細燈 (其實粒細燈開左車頭燈時本身會長開)   <----- 一切正常

如果唔開車頭燈, 踏break, 車尾所有紅燈會著, 除左粒細燈   <----- 問題所在

簡單d講燈泡冇燒到,
但起唔開車頭燈既情況下, 踏break, 就會冇signal, 粒細燈唔會著。

(有機會補相)

師傅有冇咩提議?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
你都無開細燈,粒細燈燈膽又點會著呢我都糊塗晒了
会不会烧fuse????
你都無開細燈,粒細燈燈膽又點會著呢我都糊塗晒了
carwing 發表於 2010-3-6 01:25 PM [url=redirect.php?goto=findpost&pid=21735563&ptid=907825][/url]
但我踏break應該會著掛?
而家問題就係唔開大燈+踏break = 唔著細粒仔><"
会不会烧fuse????
satan7749 發表於 2010-3-6 01:51 PM
燒fuse應該著都唔著..
你人在那裡?加拿大?香港?還是..........?
如果唔開車頭燈, 踏brake, 車尾所有紅燈會著, 除左粒細燈   <----- 問題所在
我覺得好正常
i know what happen, you should add one of load resistor on your brake light
點解我唔明白樓主問乜呢
i know what happen, you should add one of load resistor on your brake light
homoon 發表於 2010-3-7 09:17 AM [url=redirect.php?goto=findpost&pid=21746539&ptid=907825][/url]
can't understand your english,,,=0=
點解我唔明白樓主問乜呢
carwing 發表於 2010-3-7 01:18 PM
哈, 我表達能力有問題
加左相, 希望為問題有所解釋。

哈哈!
無問題架
我見到地下好多雪,你是不是在加拿大呢?
加拿大有一個叫做day time running light嘅系統(每當你撻著之後都會著車頭大燈,唔會著車尾燈的)
咁你平時唔開燈,車尾燈當然唔會著啦
哈哈!
無問題架
我見到地下好多雪,你是不是在加拿大呢?
加拿大有一個叫做day time running light嘅系統(每當你撻著之後都會著車頭大燈,唔會著車尾燈的)
咁你平時唔開燈,車尾燈當然唔會著啦 ...
carwing 發表於 2010-3-9 01:04 AM
哈哈, day time running light我知呀,
不過留意一下第二張圖, 左面係冇左一盞細燈,,,
我起WINDSOR丫...
你是指泵把上面果支marker支marker係跟細燈著,即是你開車頭燈個掣開一格,就會著細燈,開兩格就係細燈and大燈
你是指泵把上面果支marker支marker係跟細燈著,即是你開車頭燈個掣開一格,就會著細燈,開兩格就係細燈and大燈
carwing 發表於 2010-3-9 03:14 AM
SORRY, 都係我一直懶,,,
我起張圖到打左圈,,,,
係踩BREAK先會反應。
sorry眼大睇過龍
好小事,燒左燈膽…個燈膽係雙光的,細燈同迫力燈都著,佢依加係燒左迫力燈,所以咪開細會著唔開就唔著
如果你留意下,左右兩支燈係唔同光度的
sorry眼大睇過龍
好小事,燒左燈膽…個燈膽係雙光的,細燈同迫力燈都著,佢依加係燒左迫力燈,所以咪開細會著唔開就唔著
如果你留意下,左右兩支燈係唔同光度的 ...
carwing 發表於 2010-3-9 04:20 AM
CONFIRM下我冇理解錯,
即係我而家要換BREAK LAMP?
因為我係怕SIGNAL線出問題而唔係燈膽, (始終係老車)
電線問題就慘了 ><"

謝~~
(早知就快D UPLOAD張相, 攪咁耐先解釋清楚問題,,,哈哈)
無錯,只係我睇錯應該係brake light blub