返回列表 回復 發帖
Boomer 兄,從你發的帖你好似養了好多非市场兰,那风兰香嗎?

評分次數

• chowold2

Boomer 兄,從你發的帖你好似養了好多非市场兰,那风兰香嗎?
ob51330 發表於 2013-8-2 09:29 AM
是的, 人比較喜歡原生種, 但不是許多.
風蘭, 說要花瓣折断才香.

評分次數

• chowold2

,
係香港要幾十先買到一個
dororo 發表於 2013-8-1 08:23 PM
香港D商人搶錢呀,呢度5-6"盆真係一兩蚊一個
真匿名
蘭通常都是用塑膠盆好D, 換盆時可減低傷根. 想靚可加個靚外盆. 你不見市場上許多貨都是靚外盆+塑膠內盆的嗎.
我的那個是超級市場熟食盆, 找不到膠淺盆, 就超市盆上位了.
我是想找個像水仙盆那樣做 ...
b-boomer 發表於 2013-8-1 11:46 PM
我諗我會換樹皮而唔會換盆,D樹皮咁大粒應該好容易換,如果黐住D根,我會由得佢黐住唔郁佢
真匿名
是的, 個人比較喜歡原生種, 但不是許多.
那風蘭不香的, 有人說要把花瓣折断才香.

b-boomer 發表於 2013-8-2 11:40 AM
折断才香未听过. 有冇種非洲之星风兰,好靚又大朵.
折断才香未听过. 有冇種非洲之星风兰,好靚又大朵.
ob51330 發表於 2013-8-2 12:38 PM
, , 照片?
OB爺,你講非洲之星鑽石呀,真係又大又靚
真匿名

orchids師姐, 請問我棵蘭花點搞, 而家得番一朵花,(是不是唔好理佢, 等下次再出花)定有其他要做的方法, 謝謝妳
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

良兄,
你棵花植株健康沒有問題,花枝要齊腳上一吋地方剪下.最後那朵花不留了,沒好看的.將整盆花從套盆拿出來,不要放入套盆內植養,不健康. 我見到你盆花是在陽光底下,如是for影相短暫時間或是朝陽晚霞便ok. 不然,日間的直射陽光會對蘭葉造成傷害---灼傷. 之後,一般打理便可.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也

orchids姐, 收到~~~依照妳方法做了, 我放在不會有陽光直接曬到的地方, 妳看看可以嗎??? 請問等待幾時再出花, 其實開始幾中意種蘭花, 出花`差不多二個月觀賞, 多謝妳的指示.

評分次數

• chowold2

良兄,我提議你再剪短D支花枝,留反半吋左右。仲有最好換個紅泥盆,疏氣D,少D機會爛根。
真匿名

chowold2師兄```現在剪剩半吋了, 盆都換了, 這樣OK嗎???

評分次數

• chowold2

冇呵, 你有嗎, 有冇照片看?

b-boomer 發表於 2013-8-3 11:05 AM
B 兄,这花我沒有,正在尋找中,相信價錢都吾年,因係得奖名花.以下转貼图

「非洲風蘭」明日之星Angraecum Crestwood "Tomorrow Star"

評分次數

• chowold2

良兄, 那支籃色撑枝条可以收埋等下次出花枝用.
每月下肥, 20-20-20 綠色的花宝全般肥 ,注意淋水不要过濕. 4至5个月可見花芽.

評分次數

• chowold2

良兄, 那支籃色撑枝条可以收埋等下次出花枝用.
每月下肥, 20-20-20 綠色的花宝全般肥 ,注意淋水不要过濕. 4至5个月可見花芽.
ob51330 發表於 2013-8-4 07:08 PM
師兄~~~請問20-20-20

綠色的花宝全般肥是什麼, 死拿`10中至明年壹月我在香港, 番到泥唔死都可以見

花芽, 謝謝你.

評分次數

• chowold2