返回列表 回復 發帖

孔雀蘭

Peacock Orchid 學名:Acidanthera Murielae 並非真的屬於蘭花家族

看包裝上的圖片也有點蘭花的味道,不妨一試

經過了3個月時間才長出花芽

花瓣6片分為內外兩層,基部有三角形紫黑色色斑

花瓣的寬度有3.5";可以比美菫花蘭

15棵球莖只需要4加元,超化算又好看

查中文有說是彩眼花也有說是雀眼花、尖藥花,怪怪的,倒不如直譯孔雀蘭的好。

鳶尾科尖藥花屬(劍蘭屬)植物
產自非洲馬逹加斯加一帶
具球莖,葉片外型和劍蘭相似
需要日照充足的環境
北美花期於8月;亞洲地區則在12月份
花後進入休眠期,可以把球莖自盆取出或不澆水保持乾燥留待下一季

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
孔雀兰非常靚,看去似鳶尾兰,其实兩種都吾係兰.

評分次數

• chowold2

都好大棵咁
聽講文竹其實都唔係竹黎 唔知真唔真?
Dororo 版大,
文, 武竹都吾係竹,你係啱嘅.   

評分次數

• chowold2

花後進入休眠期,可以把球莖自盆取出或不澆水保持乾燥留待下一季
相信美國西北區夠凍,這裡的球莖植物有真正冬眠期,我從來不將球莖植物取出保留。
真匿名
有2-3'高, 我都覺得矮d更好.
不過每朵花的花期只有2天; 比較短.

雖然文竹並非竹科, 但又跟竹一樣有節, 很有趣.
相信美國西北區夠凍,這裡的球莖植物有真正冬眠期,我從來不將球莖植物取出保留。
chowold2 發表於 2013-8-19 12:09 PM
咁你又鬧我懶
咁你又鬧我懶
vandas 發表於 2013-8-19 12:58 PM
因為你果度唔夠凍? 先前見過你話唔拎出黎 過幾年就唔見左
Dororo 版大,
文, 武竹都吾係竹,你係啱嘅.   
ob51330 發表於 2013-8-18 08:55 PM
你唔講都唔知有種叫武竹
因為你果度唔夠凍? 先前見過你話唔拎出黎 過幾年就唔見左
dororo 發表於 2013-8-19 10:05 PM
超版好記性. 我這裡比周哥哥的地方更北, 氣溫大致相同.
今年也不準備將百合挖出, 希望它在地下多多開枝散葉.
很漂亮的花
希望加拿大溫哥華也能種

評分次數

• chowold2

很漂亮的花
希望加拿大溫哥華也能種
quit5100 發表於 2013-8-20 02:10 AM
溫哥華也能種! 我正是住在這裡
不過相信要明年才會再買到球莖. 我在Ronx買, superxxxx 也有.
咁你又鬧我懶
vandas 發表於 2013-8-19 12:58 PM
懶就底鬧,不過我從來都唔鬧女人,我幾時鬧過你
真匿名
懶就底鬧,不過我從來都唔鬧女人,我幾時鬧過你
chowold2 發表於 2013-8-20 12:05 PM
仲唔認?! 你死喇!
超版好記性. 我這裡比周哥哥的地方更北, 氣溫大致相同.
今年也不準備將百合挖出, 希望它在地下多多開枝散葉.
vandas 發表於 2013-8-20 01:41 AM
呢個知識係你教既 當然記得 期待今年買水仙球時再請教