返回列表 回復 發帖

中秋近

,  描述: 食生果
Vandas姐, 中秋近,請妳食生果,其他应節嘢遲些奉上,哈哈!!  
多謝Ob哥! 這兒買到的雪梨都帶微酸, 不好吃.
香蕉呢, 我家老爺每天一隻.
木瓜好貴囉. 長期最平也要C$2/lb, 而且多是圓球形的. 所以每次回港都會買很多木瓜.

應該是品種問題而非由於公、母吧?

vandas姐, 送兩朵百合給妳過中秋, 我地d木瓜由甜由好平, 差不多晚晚煲木瓜杏仁, 個面滑左靚左
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

我這裡種唔到這些生果,好彩趕到反黎吃OB爺嘅木瓜。
真匿名
周爷去咗边度蒲呀,吾見人好耐.
我的生果相拍得点呀?
多謝Ob哥! 這兒買到的雪梨都帶微酸, 不好吃.
香蕉呢, 我家老爺每天一隻.
木瓜好貴囉. 長期最平也要C$2/lb, 而且多是圓球形的. 所以每次回港都會買很多木瓜.

應該是 ...
vandas 發表於 2013-9-18 02:01 AM
这个是母的,切開入面好多籽,重秤,浪費錢,公的長身,少籽,轻秤,省錢.

評分次數

• vandas

这个是母的,切開入面好多籽,重秤,浪費錢,公的長身,少籽,轻秤,省錢.
ob51330 發表於 2013-9-18 11:32 AM
你真會計數
vandas姐, 送兩朵百合給妳過中秋, 我地d木瓜由甜由好平, 差不多晚晚煲木瓜杏仁, 個面滑左靚左
亞良 發表於 2013-9-18 08:11 AM
晚晚木瓜杏仁, 良哥您就好啦.
多謝您的海芋(馬蹄蓮/馬蹄蘭), 木瓜同馬蹄蘭我要揀食得嘅

各位, 預祝中秋節愉快!
中秋節時果

晚晚木瓜杏仁, 良哥您就好啦.
多謝您的海芋(馬蹄蓮/馬蹄蘭), 木瓜同馬蹄蘭我要揀食得嘅

各位, 預祝中秋節愉快!
vandas 發表於 2013-9-18 04:52 PM
SORRY, 見到白色花以為是百合花, 亂咁講, 原來是馬蹄蘭, 送個樹上木瓜給師姐道歉再送蘭花.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
SORRY, 見到白色花以為是百合花, 亂咁講, 原來是馬蹄蘭, 送個樹上木瓜給師姐道歉再送蘭花.

亞良 發表於 2013-9-18 09:59 PM
良哥別客氣! 這個樹上木瓜真搞笑, 遠看以為是想逃走的小鸚鵡, 拉近才知眼睛是招紙
我家的鸚鵡也是來自澳洲, 野生的應該也有不小吧,
中秋節時果

ob51330 發表於 2013-9-18 06:49 PM
別說紅柿, 今年連楊桃也看不到有賣.
其實香港可以自種楊桃, 有冇人種過呢.
有个兰友在新田附近間屋外種有兩棵杨桃果很大又甜
thank for share

評分次數

• vandas