返回列表 回復 發帖

Ceratostylis rubra

,  描述: 原創內容
Ceratostylis rubra
年年頭的小,到那麼快來花, 雖然只有一,也開心. 希望下次開多些.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

Boomer 兄,你棵牛角兰好靚呀. 但我認為上板種好睇D

評分次數

• vandas

查到這個 Ceratostylis retisquama ( Ceratostylis rubra )台灣稱為角柱蘭, 原產菲律賓.

B哥有門路經常可以找到這些特別的蘭花,又找到蘭石...
我想問:莖似有木質化頃向, 是否正常?
[quote]Boomer 兄,你棵牛角兰好靚呀. 但我認為上板種好睇D

ob51330 發表於 2013-10-11 11:09 AM [/quote

謝謝 ob, 也認同, 考慮.
查到這個 Ceratostylis retisquama ( Ceratostylis rubra )台灣稱為角柱蘭, 原產菲律賓.

B哥有門路經常可以找到這些特別的蘭花,又找到蘭石...
我想問:莖似有木質化頃向, 是否正常? ...
vandas 發表於 2013-10-11 12:27 PM
Vandas, 蘭和蘭石都是香港花墟,沒有甚麼門路的.

相信不是木質化頃向, 蘭的給一些棕色的外皮包着,
然後穿破而出的.

原來如此...我也想買蘭石但未知如何進口...
看見自己悉心栽種的花來花, 這感覺會特別開心.
謝謝分享.
原來如此...我也想買蘭石但未知如何進口...
vandas 發表於 2013-10-12 10:29 AM
我是放進行李箱
check-in
帶回來的. Retail packing
應當沒問題.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
正呀,我越來越鍾意呢D細細棵嘅蘭花,唔佔地方,上板又好睇。不過這些特別的蘭花上網買非常貴。
B爺,想問下你用那些蘭石有乜好處?樣子都冇bark咁自然美
真匿名
我是放進行李箱
check-in
帶回來的. Retail packing
應當沒問題吧.
b-boomer 發表於 2013-10-12 10:11 PM
哦, 一直以為植料不可進口. 要家人幫我買些試一試. Thanks!

10# vandas

也不知道是否可以. 當一般 shopping 回來.
不是教你這樣做, 自己考慮清楚啊.
正呀,我越來越鍾意呢D細細棵嘅蘭花,唔佔地方,上板又好睇。不過這些特別的蘭花上網買非常貴。
B爺,想問下你用那些蘭石有乜好處?樣子都冇bark咁自然美 ...
chowold2 發表於 2013-10-12 11:02 PM
Chow, 花墟六十, 非常便宜.
是用 perlite . 蘭石放面層用來防止 perlite .

評分次數

• vandas

boomer兄,
你家在那裡? 兰石过到関,棵兰花应过吾到関啊!
13# ob51330

Size那麼, 植料, 根放進口袋.
根種植. He He!
B爺,E+先知道你係真正嘅蘭花癡。我就唔敢做
真匿名