返回列表 回復 發帖
香港留學生周三(24日)在澳洲昆士蘭大學校園,設連儂牆反對修訂《逃犯條例》,其間被大批中國留學生圍堵,雙方一度對峙及推撞。中國駐布里斯班總領事館事後以「反華分裂活動」形容事件,並肯定那些中國內地留學生的「愛國行為」。澳洲外長佩恩(Marise Payne)回應稱,澳洲政府不容許外國干預澳洲的言論自由。

澳洲傳媒昨(27日)報道,佩恩期望外國駐澳洲的外交人員,能尊重澳洲言論自由及合法示威的權利,「即使是一些受爭議及敏感議題」。她指出,若外國的外交機構透過例如鼓勵搗亂及潛在暴力行為,以破壞這些權利,澳洲政府會特別關注。
(周末澳洲人報)

打到去澳洲了

外星貓E生
其实上头成日话外国势力煽动搞事,最叻煽动嘅一直都系中共
條骨都無佐lu
你有資格去做高官了
CC517 發表於 2019-7-27 10:49 AM
甘嘅水平就可以做高官,唔怪得个社会变成甘啦
條骨都無佐lu
向錢看,由細聽到大
外星貓E生
唔系应该以民为本咩
條骨都無佐lu
好耐無聽過啦
外星貓E生
不过即使讲佐都无用,讲佐算............数架啦
條骨都無佐lu
不过即使讲佐都无用,讲佐算............数架啦
lhy92725 發表於 2019-7-27 03:37 PM
以前董建華都係咁話架
外星貓E生
讲完算数系高官嘅必备条件之一
條骨都無佐lu
想cheap, 返中国住
goldmonk 發表於 2019-7-26 08:09 PM
退休金都未到手,返中国食谷种咩?
想你交多幾年稅
lhy92725 發表於 2019-7-26 10:50 PM
以前澳洲福利好。依家政府年年赤字,十年后都未必有盈余
香港65歲退休,你地身體強啲可以捱多兩年。
CC517 發表於 2019-7-26 11:34 PM
食面包饮牛奶唔等于强壮噶
迟多D先比退休金,又可以呃多D在职人士嘅保险啦
lhy92725 發表於 2019-7-27 10:37 AM
如果一早领福利,可以一直领到退休年龄噶 如果打工有交过税就难好多