返回列表 回復 發帖
你真是乐观了。唔知几时被大型超市抢晒嘀生意就真。小型的Corner shop,好难生存啊,入货价都高过人。人家有“市场”power啊嘛。
其实我都想伊家就唔做,退休啦。哈哈
不过政府话将退休年龄推后,原本都有排等,伊家变成越等越耐添。唉
玩下音响。又可以教徒弟练功夫,
啱啱收佐个大学生做开门弟子。哈哈!!
唔似伊家猛咁喷蚊,又话要睡觉,听日仲要一早起身开铺啊。。。
如果有學費收, 梗係好過做報紙佬啦
CC517 發表於 2011-4-22 10:27 PM
咁就要入行喇!不过,又要准备被人上门拆招牌,黎招武林过招,真是好烦咯!你估每粒钟百几两百文咁易赞咩?
伊家好多人都睇师承的,唔同我话是道家老庄的隔世弟子咩?
是真咯!
收工回家,又一日。
師父早晨...
roberton888 發表於 2011-4-23 10:54 AM
练成点啊?都无回音?
咁你夠唔夠料接招
CC517 發表於 2011-4-23 12:11 PM
我停练佐几年,三十年前练佐8年的功力早就退晒功力啦!
我去年底先至练番功,点会咁快就恢复啊?
食老本的眼力、经验就有!我都指点几位大陆青年练气功啦。有位住西关的练功家,佢练得不当,出佐事都唔知!现在就好感激我指点佢啦。
练番唔难。不过放外气、布气场,会伤自己的!
你哋唔见廿几年前的“大师”个个都唔见晒咩?如果是有真哋功夫,都会因为顶硬上,耗尽自己的真元,早就骑鹤归西啦!
所谓练返,当然以强身健体为主的啦
lhy92725 發表於 2011-4-23 08:48 PM
E 生问我有无能力接招。我实要解释清楚至得啦。
我做佐半日番屋企了。你唔使开功咩?
我仔同学的老窦就是教功夫的,几年前,有个法国佬就话跟佢学功夫成200文个钟。又话佢想打断法国佬只手,云云。反正吹得好犀利啦。
果个法国佬收人120文个钟。又话有咏春证书。
哈哈,跟住我问佢识唔识太极拳,佢话样样都掂。我即时打番两手太极拳。
哈哈,佢就以后见到我都唔再讲太极啦。有时真是好好玩咯。
原來大喇叭又係靠吹
CC517 發表於 2011-4-24 01:56 PM
大喇叭唔靠吹,唔通靠打咩?
气功就剩番小小。伊家恢复得唔错。同当年就无得比。
E生去隔离“武术联盟讨论区”睇下我发贴的点数,就知真定假啦。
猫的软功天下无敌!猫松毛果招更加犀利啊
自己都唔知自己事,睇黎你真是要开发自己的潜力至得