返回列表 回復 發帖
又唔係未熱過。。
唔好忘記我地係來自熱帶國家架。。
sjr86 發表於 2011-6-15 10:41 AM
唔一樣,真係熱過Malaysia好多。。。。朋友的父母一出台北機場就說:咩咁熱咖?
夏天停電羅命。。。
Good morning, every one....
E生怕骨,吾食鱼架
lhy92725 發表於 2011-6-16 01:53 PM
E生可以學我吃魚肉 - fish fillet。。。。
鯛魚片。。。
釀魚。。。没的吃。。。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
你好今天又好熱喔~
你那裏天氣好嗎~
台灣雨下不下來~
悶死嚕~
happy721022 發表於 2011-6-16 09:35 PM
這兩天都過35c。。。。
  周先生都知讲落水是果边的话哦
    lhy92725 發表於 2011-6-17 12:21 PM

我亞媽講台山話嘅
落水系malaysia 講ge 廣東話,唔關系唔系台山來ge。。。。
your talk is correct
orchids 發表於 2011-6-17 05:55 PM
估计都好多台山人过佐大马,所以你地先听得多
落水,的确是台山果边D侨乡嘅讲法
在大馬,落水就是客家話變過來的。。。我舅母也是台山人,我時常被香港朋友改正我的廣東腔。落水就是其中之一。。。幾多擺也是。。。
Malaysian friends - what you think after you read the following?

轉載
馬華的粵語使用了大量客家話詞匯.
        以下例子先說香港的粵語, []中是官話, 之後是馬華粵語.

落雨 [下雨], 馬華會說 落水;
        無法 [沒辦法], 馬華會說 無變;
        上次 [上一次], 馬華會說 上擺;
        還有錢的單位:
        一蚊 [一圓, 一塊], 馬華會說 一溝, 一溝錢.
何以有此情況?
        我想是因為移民馬來西亞的華人當中,
        有相當一部份人是來自清遠, 惠州, 寶安一帶,
        北江及東江的客家人.
        這班客家人與粵語人住得近, 來往得多, 一向精通粵語.
        這班客家人移民到吉隆玻, 宜保一帶時, 可能來得比較遲,
        已經有相當多講粵語的人存在, 所以就照樣用粵語.
        由於粵語只是他們的第二語言, 不太淳熟,
        就把大量客家話用詞簡單用粵語讀出, 就當成粵語詞匯.
大概如此,
        經過百多年來漫漫合流, 就成為吉隆玻宜保的特色粵語~

馬來西亞華僑數量最多應該是福建人
講閩南話,但他們稱之為福建話
我想大概就像廣府話被誤稱為廣東話一樣
然後就到客家人同廣府人(非潮汕或客家的廣東人)
他們的共通語言應該係廣東話(我猜?)
而且,吉隆玻華僑十之八九都講廣東話(甚至有福建人會華語粵語但不會福建話)
但到了檳城,幾乎都會講福建話

但是,由於TVB電視劇的影響力,不論什麼族群的華僑
幾乎都識聽廣東話,甚至慢慢識講添!
台灣的馬來西亞僑生,遇到港澳生通常都講廣東話添
或者可能係港澳生「局」他們講都未定...呵~

另外,馬來西亞僑生圍內講國語時,常常加廣東話尾音
最常聽到就係「咩」
例︰你不是要去上課咩?

還有,有時候直接將廣東話獨有的詞彙直接插進去國語對話之中
這應該是文化融合的結果吧?
Good morning all the cats, bird, happy, gold monk, SRJ.....and everybody.
唔出去玩ge就追劇。。。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
变佐肥猫。
lilitan008 發表於 2011-6-18 08:28 PM
訓多之過。。。。
粒粒,Icy貓仔,你地今晚唔去wet ar?
O,你话猫骨。
lilitan008 發表於 2011-6-18 08:36 PM
你帶頭講先。。。唔關我事。。。
变佐肥猫。
lilitan008 發表於 2011-6-18 08:28 PM [url=redirect.php?goto=findpost&pid=31337896&ptid=1238441][/url]

訓多之過。。。。
For me, it's not expensive.
It is much more expensive than that in Malaysia.
For the same shirt with same pattern and colour, of HKD159, it would be RM159 in Malaysia (HKD100=RM39)
sjr86 發表於 2011-6-19 06:39 AM
Everything in KL is expensive like chit.....except food.