返回列表 回復 發帖
' @! |# D: F% F& R' D" K3 c$ kwww3.tvboxnow.com公仔箱論壇; t% E9 }5 B# N5 |4 i2 \2 y
www3.tvboxnow.com4 \5 ?' H9 Y1 G& A& h
公仔箱論壇, D  U1 Y% Q$ V5 d) y8 I
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
. U! q3 [5 Z2 nwww3.tvboxnow.com金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
www3.tvboxnow.com$ U5 E# \+ d! ?! V5 ]; X+ B6 v
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
0 [! K* g6 r' r5 |話唔定可以見到釘姐睇檔........tvb now,tvbnow,bttvb% F  I8 L8 H, o/ g
「釘姐的背影」好似書名。
# @& L( O, p$ BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
( R! ^4 O3 ?& o' d5 P1 Fwww3.tvboxnow.com哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" M7 T- D8 I( @0 y5 ?
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
3 @" N% m# V, \6 Q1 p
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
www3.tvboxnow.com) f: l9 Z5 n$ `) `. q- \' z
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎www3.tvboxnow.com: h3 }  s( W6 u3 F
9 t. t1 e4 W. E" |公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
: o3 j. z! _. d( x, x. pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( ?$ o$ D5 [; m) Y1 TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
$ s6 p' [% Y, o9 {- d2940554www3.tvboxnow.com* I; Q1 M' W; z5 o, p$ |9 \
, {$ U, y& w; P: }/ kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
www3.tvboxnow.com5 r$ a  Q. {+ v1 C0 q3 @3 C
公仔箱論壇/ V0 x  U. j: O+ N
等我都買件紅肚兜著下先
www3.tvboxnow.com4 F7 g6 M7 O  x' Y- Y& [
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
/ q1 o' y) s  y3 S7 ~mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
9 ?+ y: J/ ~+ z: M
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
( q9 k2 {( ]- `" d% G( f8 ttvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇, \5 L4 ~7 @4 j
等我都買件紅肚兜著下先
8 A7 c) C6 U  u; C8 m大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
公仔箱論壇# K( p/ Q, Q' g& N9 k
可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?tvb now,tvbnow,bttvb% ]' f9 Y3 f( p. ]; W% i4 E
哈哈,講笑啫 唔好嬲
www3.tvboxnow.com/ L9 U9 m  L8 J! \" u

' N1 o% I# g) _% o8 L6 V' Lwww3.tvboxnow.com聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 - L/ I3 Q4 W8 Q* x: e& _4 T$ d: X

$ N2 ^( x8 P+ ]: y/ _  Q$ pwww3.tvboxnow.com
其實唔係咁明乜野叫借庫..
2 _4 X+ ]1 V- s  @1 U8 I1 VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
2 }) e. F: u" m* ~
维基百科
* u9 p' Q+ d2 b# F5 e5 ]( G觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
# N# S1 {; A- w$ T
& F5 {- |. e% a# Ttvb now,tvbnow,bttvb簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

& k$ }) w$ Q0 t: j" _* b. atvb now,tvbnow,bttvb2943427
8 l1 K# T. A" |3 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
0 o+ k- X$ X. _  y/ d" Xleekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
' F, j* V( z- c, ?9 J  b, ?公仔箱論壇我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??
* {- y  a9 w* z8 Ewww3.tvboxnow.com啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
tvb now,tvbnow,bttvb) D9 I; F7 l* K1 d$ x, p
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.tvb now,tvbnow,bttvb8 s: ]" P) g) F
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
$ z2 U8 m; q+ }! ]5 A) m4 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??www3.tvboxnow.com+ \5 D" q2 {7 s. O4 p
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來tvb now,tvbnow,bttvb9 ]. q9 a' G4 R! @/ ~
timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
" w) s2 E. l0 d. L, y
皆因我無聊吖嘛J神版主
公仔箱論壇& o+ s$ I8 b+ f3 Z: B6 \
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
# E! h& }) V5 M7 }8 r* R公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
! Z# k/ D8 ]! l0 m$ w) D這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 公仔箱論壇2 D: B& ^, [3 p- a* o+ i8 f6 [$ ^' q
www3.tvboxnow.com7 Q1 N9 ^; p+ v9 T: _$ T
其實唔係咁明乜野叫借庫..公仔箱論壇% |. c! ?& \; K
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
& \; _$ Y5 K. ^' e1 V! H! Vtvb now,tvbnow,bttvb細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?
7 s; V  P9 m6 Z  bwww3.tvboxnow.com  @! V$ ]+ ]& V% r1 y2 w

) J) D  G  e8 @) u( e7 E' mwww3.tvboxnow.com我再補充少少吖。
9 v( O8 g# c+ f9 C3 Q# U$ TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

; A  }/ H* M% I8 C  B( L
5 K; D, _5 v4 J6 G: w3 y0 a6 f公仔箱論壇每年正月二十六為
借庫日。: T* |4 m2 n2 |5 V5 W* ]6 n; Q8 E: P5 s6 y
唔明再出聲啦。